hmmm musiałem CIę z kimś pomylićsilvvester pisze:podesłałem Ci 2 pliki z których wynika że jednak program generujący wstawia jakieś G-kody
do pliku wierceń , ja się nie znam na g kodach może się mylę , wiem jednak że owe pliki mają instrukcje których CnConv nie łapie

tak dodamsilvvester pisze:przydał by się button global

pozwoli ale musisz go uruchomić samodzielnie - nie za pomocą programu CNConv. Wtedy będziesz miał możliwość wybrania dowolnego pliku do wgrania.
hmm... mi ładuje tak jak trzeba ale spróbuj kliknąć prawym na obraz i przesuń do punktu 0,0silvvester pisze:Z przyzwyczajenia do innego programu mam taki problem. Generuje okrąg z corela środek koła pokrywa się z punktem zerowym pliku hpgl , do tej pory importowałem pliczek w swoim programie na wrzeciono zakładałem punktak , punktakiem podjechałem do środka materiału w formie koła , zmieniałem frez na docelowy i wszystko ładnie i centrycznie sie obrabiało , to jest jedyna rzecz której na chwile obecna nie rozgryzłem w CnConv. Próbowałem załadować taki plik ale 3/4 koła jest poza zakresem .
podaj średnicę narzędzia w okienku głównym trybu praca i "dotknij" materiały z lewej strony i kliknij "X" materiału - podobnie z "Y" dotykając "dołu" materiału i "Z" dotykając wierzchu.
silvvester pisze:Pytanie czy po aktualizacji hexa w kontrolerze na nowszą wersję będzie można przywrócić starszą wersję , czy też program do upgrade softu kontrolera będzie tak nadgorliwy że nie pozwoli wgrać starszej wersji .