OBRÓBKA BRYŁY
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Zabawne, bo ja jakoś nigdy nie miałem żeby mastercam sam sobie dodawał linieslomariusz pisze:tyle ze kolega nie brał pod uwagę tego, żę master importuje bryłę i powiela czasem krawędzie

Załącz jakiś taki plik bo sam jestem ciekaw.
Natomiast zaimportuje podwójne linie jeśli osoba rysująca powieliła je w jakimś cadzie. Co nie zmienia faktu, że nie jest to w ogóle problem. Dlaczego? Ano dlatego, że mamy funkcje Edycja>Kasuj Duplikaty.

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
pracuje w mastercamie od roku i sam się ucze cały czas.
Wyczułem nutke ironii w kolegi słowach. Więc zaznaczam, że niepozjadałem wszystkich rozumów. Może i tak jest, że ktoś zle narysował bryłę i przez to po imporcie potrafią nakładać się linie, które jeśli dobrze rozumuje już wczesniej były powielone i zostały przeniesione do mastera. Jednak z tego co wiem i zauważyłem jak np. bryłę stworzoną w solidedge zapiszesz w kilku formatach i następnie je porównasz zobaczysz ze różnice są widoczne gołym okiem i nie chodzi mi tu o płaszczyzny, ale o same kontury.
Wyczułem nutke ironii w kolegi słowach. Więc zaznaczam, że niepozjadałem wszystkich rozumów. Może i tak jest, że ktoś zle narysował bryłę i przez to po imporcie potrafią nakładać się linie, które jeśli dobrze rozumuje już wczesniej były powielone i zostały przeniesione do mastera. Jednak z tego co wiem i zauważyłem jak np. bryłę stworzoną w solidedge zapiszesz w kilku formatach i następnie je porównasz zobaczysz ze różnice są widoczne gołym okiem i nie chodzi mi tu o płaszczyzny, ale o same kontury.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
I mam znów problem z moja bryłą.Chce wyfrezować kieszenie.Po dodaniu ścieżek frez obrabia nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz kieszeni.Dlaczego tak się dzieje?
- Załączniki
-
- CZĘŚĆ22.rar
- (197.31 KiB) Pobrany 231 razy
slomariusz
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
trzeba zaznaczyć ograniczenie obróbki. najlepiej przez rzutowanie przeniesc sobie kontur wyznaczający granice tej kieszeni, a następnie podczas wybierania powierzchni do obróbki w okienku masz opcje ograniczenia, gdzie po wybraniu tej opcji master kaze wybrac kontur ograniczający, jak go wybierzesz sprawa jest załatwiona
[ Dodano: 2011-03-15, 08:16 ]
Dołączyłem plik z pana programem i konturem ograniczającym.
Pierwsza kieszeń poprawiona, a pozostałem podobnie do niej trzeba zrobić.
W zakładce parametry powierzchni kompensacje narzędzia zmieniłem na centrum.
mam nadzieje, że pomogłem.
powodzenia
[ Dodano: 2011-03-15, 08:16 ]
Dołączyłem plik z pana programem i konturem ograniczającym.
Pierwsza kieszeń poprawiona, a pozostałem podobnie do niej trzeba zrobić.
W zakładce parametry powierzchni kompensacje narzędzia zmieniłem na centrum.
mam nadzieje, że pomogłem.
powodzenia
- Załączniki
-
- CZĘŚĆ22_2.rar
- (183.43 KiB) Pobrany 213 razy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Witam.Pomogło i to bardzo.Zainspirowany próbowałem podejść inaczej do obróbki.Dołączam plik
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- CZĘŚĆ22-3.rar
- (196.58 KiB) Pobrany 231 razy
slomariusz