Mini wrzeciono BLDC

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: oprawcafotografii » 06 mar 2011, 15:27

smouki pisze:i zaczęła się rozmowa "a po co?"
a poco istnieje to forum? przecież lepiej kupić gotowy ploter!
pewnie chodzi o pieniądze... albo po prostu być dumnym z tego że się coś samemu zrobiło, mnie cieszy tylko budowanie, nie samo używanie tego.
A w zasadzie to nieraz szkoda sie odzywac...

Tego, ze napisalem jak wywazyc w warunkach amatorskich taki silnik
to oczywiscie nie zauwazyles...

q

Tagi:

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 48
Kontakt:

Post napisał: smouki » 06 mar 2011, 15:47

oprawcafotografii, akurat nie do twojego posta piłem, do nikogo nie piłem, tylko za wczasu chciałem zablokować ten kierunek, tobie to bym punkt dał za ten pomysł z wyważaniem
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 06 mar 2011, 16:24

smouki pisze:oprawcafotografii, akurat nie do twojego posta piłem, do nikogo nie piłem, tylko za wczasu chciałem zablokować ten kierunek, tobie to bym punkt dał za ten pomysł z wyważaniem
OK, cos dzisiaj wykonczony jestem ;)

J.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: kak » 06 mar 2011, 17:39

Smouki, duzo nie trzeba w twoim rysunku zmienic, zebys mógl i na paskach i bezposrednio spróbowac. Starczy ze oska bedzie wystawala troche nad obudowe, to sprzeglo jakies mozesz tam dokrecic.
I silnik trzeba miec na czym zamontowac. Masz szczescie ze twój silnik montuje sie od strony wystajacej oski, to troche latwiej. Niektóre bldc maja otwory na sruby od tylu.
Tzn ta czesc z kablami jest zawsze nieruchoma. Dlatego tez mi sie wydaje ze kable w zlym miejscu narrysowales na rysunku:-)

A moze i nie masz szczescia - zmiesci ci sie kolo zebate na oske jak silnik przykrecisz?

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: dudis69 » 06 mar 2011, 18:30

niko56...a powiedz mi czego teraz nie robią chińczycy
Na całe szczęście tego forum :wink:
smouki, całkiem ładny projekcik :wink: Ale..., bo jest zawsze jakieś ale...
Masz chyba out runnera z wirującą obudową dlatego mówiłem jeszcze o podparciu nad zębatką napędową, żeby zniwelować siłę naprężeń przekładni wz silnika.
Każdy się zastanawia czy pasek wytrzyma..., o one jak na złość dają radę.
Chińczycy pewnie wyważają swoje silniki, bo powinno się wyważyć każdy element wirujący. A czy dobrze to robią to wychodzi w praniu...
A te naprawdę dobre i pewnie dobrze wyważone BLDC są droższe od najmocniejszego kresa :mrgreen:
Z zasady modelarz wyważa się tylko śmigła, bo to one wytwarzają ciąg i każda różnica wagi pomiędzy łopatami, nawet o ułamek grama przy tych prędkościach obrotowych to porażka i rozwalenie napędu. Przyjmuje się że silnik w chwili kupna jest gotowy do akcji.
Się nic nie przejmuj różnymi głosami, ja też mogłem sobie kupić gotowe zasilanie i mieć w du...,
Jednak fakt że się zrobiło coś własnoręcznie, i że działa...,
budzi euforyczną satysfakcję.
Pozdrawiam Sławek

mielony
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13

Post napisał: mielony » 06 mar 2011, 19:27

Popatrzałem sobie na sterowniki do 3f na dealextreme i znalazłem takiego 2 elementowego cudaka: http://www.dealextreme.com/p/speed-cont ... ters-45733
Czym jest ten mniejszy element od którego odchodzi kabel do sterowania prędkością? I pomyśleć, że kiedyś miałem chętkę na zakup sterownika 25A za 60 złotych co było okazją. Chińskie wyroby jednak wybijają konkurencję cenowo. Jeszcze jedna sprawa co to jest BEC i ESC?

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 48
Kontakt:

Post napisał: smouki » 06 mar 2011, 19:50

jednak bardziej podoba mi sie wersja bez paska, wszystko upchane w klocku aluminiowym i kanciaste jak elte i takie chyba będzie, a co do pierwszego to napisałem że to tylko wylanie tego co mi wgłowie siedzi poddane pod dogranie szczegółów, takie natchnienie.
Obrazek
wklejam tutaj, a nie u mnie bo może komuś się przyda kto się przymierza do budowy micro wrzeciona i nie będzie patrzył w dział frezarek, tylko wklepie w wyszukiwarkę "wrzeciono" ( jeśli ktoś jeszcze korzysta z tego prymitywnego narzędzia)
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 06 mar 2011, 19:55

mielony pisze:Popatrzałem sobie na sterowniki do 3f na dealextreme i znalazłem takiego 2 elementowego cudaka: http://www.dealextreme.com/p/speed-cont ... ters-45733
Czym jest ten mniejszy element od którego odchodzi kabel do sterowania prędkością? I pomyśleć, że kiedyś miałem chętkę na zakup sterownika 25A za 60 złotych co było okazją. Chińskie wyroby jednak wybijają konkurencję cenowo. Jeszcze jedna sprawa co to jest BEC i ESC?
ESC - regulator silnika,
BEC - zrodlo 5V, moze byc przetwornica, moze regulator -
cokolwiek co z napiecia akumulatora robi 5V do zasilania serw np.

To mniejsze to pewnie wlasnie BEC. Ciekawe tylko czemu na osobnej plytce?

q

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bbuli » 06 mar 2011, 20:10

SC-speed control,ESC-electronic speed control---prawie to samo,jedno z nich nie posiada BEC. BEC to taka funkcja kontrolera,która zawsze pozostawi w baterii energię dla odbiornika i serw odpowiednio wcześnie odcinająć zasilanie silnika.Praktycznie-latasz sobie modelem ignorując sygnały akustyczne wysyłane do ciebie przez nadajnik by szukać lądowiska(jesli wcześniej to zaprogramowałeś) i w pewnym momencie bateria siada(jedna zasila i silnik i odbiornik i serwonechanizmy)Ale nie panikujesz-masz BEC-silnik nie działa a samolot zamienia się w szybowiec,nad którym masz pełną kontrolę.Reszta energii w baterii pozwala na sterowanie -zaciskasz pewną część ciała i lądujesz -czasem gdzie popadnie...

mielony
Posty w temacie: 13

Post napisał: mielony » 06 mar 2011, 20:57

Ciągle myślę nad tematem Outrunnera DIY. Załatwić stojan z jakiegoś silnika szczotkowego, rotor zrobić samemu, w środek wkleić magnesy neodymowe. Jedyny problem wtedy to wyważyć rotor, ale przy bardzo precyzyjnym wklejaniu magnesów to można wyważanie robić poprzez skrobanie resztek kleju :mrgreen: . Na jakimś forum RC widziałem trochę teorii odnośnie przeróbek takich silników.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”