jakim programem można robić wizerunki w kamieniu

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: pitsa » 10 lut 2011, 10:11

Piotr Rakowski pisze:ustawiony na 1000 mm/min, a maszynka strzela, jak z karabinu maszynowego.
Z pewnością wielką sztuką jest dobranie prędkości i siły uderzenia przy dostępnej dynamice pracy silnika krokowego. Być może da się coś jeszcze w tym względzie zrobić. Na przykład bardziej obciążyć "młoteczek" bo ten widoczny na zdjęciu z orzełkiem wygląda na zbyt lekki, silnik ma nadawać prędkość, aby odpowiednia masa wykonała szybkie i skuteczne uderzenie. Trzeba zapanować nad mechanika punktowego pękania obrabianego materiału oraz znaleźć optimum pracy silnika krokowego. Ciekawe czy przy tej pracy ważniejszy jest moment czy indukcyjność? Silnik długi z wirnikiem o małej średnicy czy krótki z wirnikiem o większej średnicy będzie najodpowiedniejszy?

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 12 lut 2011, 01:12

Oto dane, do grawerowania wizerunku psa Szarika (od autora).
Oto jego odpowiedzi na zadane pytania:

1- wielkość płytki 300x300mm, wymiar samego Szarika ok 270mm na wysokość,
2- czas wykonywania - ok 3.5 godziny,
3- rozmiar bitmapy - ok. 360000 punktów,
4- udostępniam zdjęcie, z którego robiłem - dobre zdjęcie do testowania programu, maszyny oraz umiejętności operatora,
Pozdrawiam
Leszek Włodarczyk

I ja pozdrawiam także, PR.
Oto zdjęcie tego pieska: (kliknąć na nim prawym klawiszem i zrobić "Zapisz obrazek jako...")
Obrazek
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 12 lut 2011, 09:09

No właśnie, nie najlepsze zdjęcie dla oka, okazało się bardzo dobre do grawerowania w czarnym kamieniu.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 12 lut 2011, 10:30

Cała sztuczka polega właśnie na na przekontrastowaniu zdjęcia i spłyceniu przejść tonalnych w odcieniach szarości.

PS. Kol. Inf-el - jak tam binarny format STL? Ja już go wczytuję w Styro3D.

Oto następne prace (od tego samego autora):

Obrazek
Obrazek
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

Inf-el
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 12 lut 2011, 11:15

Piotr Rakowski pisze: PS. Kol. Inf-el - jak tam binarny format STL? Ja już go wczytuję w Styro3D.
Zrobiłem.
W najnowszej wersji b2g eksportuję również do STL'a.
Niestety nie zrobiłem żadnej optymalizacji.
4 piksele = 2 trójkąty = 8 punktów = duży plik wyjściowy. :sad:
A przecież czasami w obrazku są duże płaskie powierzchnie.

Ostatnimi postami trochę mnie zmotywowałeś do prac nad generowaniem kodu do grawerowania w kamieniu i metalu metodą nakłuwania :grin:
Postaram się coś przygotować i wygrawerować.

Widzę, że kolega Prokopcio również nad tym pracuje.
Wszystkim życzę powodzenia.

Czy można nakłuwać w czymś innym niż kamień, w czymś co po nakłuciu stanie się jaśniejsze lub ciemniejsze od tła ?

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 12 lut 2011, 13:33

Wykorzystaj algorytm posteryzacji i napisz prosty algorytm typu "magic wand" dla obszarów prostokątnych. Będzie znacznie lepiej...
Czy można nakłuwać w czymś innym niż kamień
Pytanie "coś nie teges"! Nawet na filmach z linku kol. Prokopcio jest pokazane grawerowane szkło i nierdzewka.

Z pewnością dałoby się uzyskać, coś na kształt ocieni przy zastosowaniu jakiegoś sprytnego narzędzia (vide firma Roland), ale boję się, że sprawa będzie droga, a każdy kamieniarz ma w kieszeni dużego i mocno zasiedziałego węża... :wink:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: pitsa » 13 lut 2011, 00:35

Na zdjęciach tego nie widać, ale jak pamiętam z targów prowadzenie narzędzia po linii wzdłuż jednej osi nie jest najlepszym rozwiązaniem. To było z daleka widać i kamieniarze, którzy przyglądali się na Kamień-Stone obrazom wykutym w kamieniu przez włoską maszynkę też zwracali uwagę na "widoczność" linii. Już wcześniej dyskutowaliśmy o kącie 45 stopni. Nie chodzi tylko o to, że ten kąt rastra daje "najlepszej jakości odbiór wzrokowy", ale o to aby pracowały obie osie i ich "luzy" w "naturalny" sposób zapewniały fluktuacje położenia punktów. Przy równoległym do osi prowadzeniu narzędzia niedokładności są wadą, przy skośnym mogą nie mieć takiego znaczenia. Dlatego myślę, że warto programy uzupełnić o pracę skośną.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 13 lut 2011, 09:27

Spoko - zrobimy! Tyle, że nie będzie to już wersja darmowa.

Tyle, że matematyczne działanie zawsze będzie widoczne. Dlatego ręczne robótki w kamieniu będą zawsze bardziej "human", niż praca maszyny. Wszystko jedno, pod jakim kątem zrobisz raster - będzie widoczny.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: cosimo » 14 lut 2011, 10:15

Nie chodzi tylko o to, że ten kąt rastra daje "najlepszej jakości odbiór wzrokowy", ale o to aby pracowały obie osie i ich "luzy" w "naturalny" sposób zapewniały fluktuacje położenia punktów. Przy równoległym do osi prowadzeniu narzędzia niedokładności są wadą, przy skośnym mogą nie mieć takiego znaczenia. Dlatego myślę, że warto programy uzupełnić o pracę skośną.
A ja myślę, że nie ma znaczenia pod jakim kątem będzie maszyna grawerowała – Ważne jest aby uderzenia na wygrawerowanym obrazie były poukładane tak jak na zdjęciu, które jest poniżej (patrz na jednolite tło) - czyli powiedzmy jak ząbki w zamku błyskawicznym. Fakt można taką linie wykonywać pod kątem 45 stp. Ale równie dobrze można ją grawerować poziomo – a liczyć na to, że ktoś ma rozklekotaną maszynę - no nie wiem ;-)

Przy okazji w moim wątku (PikoCNC ) zamieściłem nową wersję programu z zalążkiem CAM-a. Jak ktoś ciekawy to zapraszam.

Obrazek

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 lut 2011, 08:12

Przerabiam powoli swój moduł na oddzielny program IMG2CAM. Właśnie wczoraj zrobiłem taką funkcję, jaką opisujesz powyżej - tworzenie rastra pod kątem. Nawet fajnie to widać w podglądzie. Dodałem opcję tworzenia tego rastra pod dowolnym kątem z zakresu 0-45 stopni (taka funkcja ma cykliczność 45 stopni). Poproszę tego mojego klienta o wykonanie prób (bo ja w tym momencie nie mogę).

Oto zrzuty z ekranu STEP2CNC. Kątem rastra jest kąt odchylenia od pionu, nie poziomu.

Kąt rastra 10 stopni:
Obrazek

Kąt rastra 22 stopnie:
Obrazek

Kąt rastra 35 stopni:
Obrazek

I ostatni - widok wektorów w płaszczyźnie XZ (punktów rastra) pod kątem 22 stopni.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”