jakim programem można robić wizerunki w kamieniu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
- Kontakt:
Kol. gmaro - dostałem rysunek i na maila wysłałem Ci g-kody w dwóch różnych wykonaniach.
Co do grawerowania vs. chemo-litografii. Kucie, to kucie. Możesz uzyskać taką głębokość, a więc i plastyczność, jaką chcesz. "Chemia" efektu reliefu 3D Ci nie da, choćbyś nie wiem co robił.
Co do grawerowania vs. chemo-litografii. Kucie, to kucie. Możesz uzyskać taką głębokość, a więc i plastyczność, jaką chcesz. "Chemia" efektu reliefu 3D Ci nie da, choćbyś nie wiem co robił.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
To i ja pokażę fotki z pierwszych prób wykucia "naszej forumowej" chineczki 
Granit (troszkę piegowaty ale do prób się nadaje):

stal nierdzewna

a filmiki z pierwszych podejść kucia można zobaczyć na stronie firmy Pyffel:
http://www.pyffel.com.pl/filmy-z-pracy-frezarki.html
aktualnie prędkość jest znacznie większa.

Granit (troszkę piegowaty ale do prób się nadaje):

stal nierdzewna

a filmiki z pierwszych podejść kucia można zobaczyć na stronie firmy Pyffel:
http://www.pyffel.com.pl/filmy-z-pracy-frezarki.html
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
dzięki, nie koniecznie moimPiotr Rakowski pisze:Gratulacje, że maszyna Pyffela jest sterowana Twoim sterownikiem i oprogramowaniem!

-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
ooo, nie wiedziałem, że już program CNConv również ma opcję grawerowania w kamieniu, jak widzę "mniej sprawną" niż step2cnc ale od czegoś trzeba zacząć.
kol. Piotr Rakowski -> jaka jest prędkość grawerowania Twoim programem, masz może jakieś informacje od klientów ?
Prokopcio -> W jaki sposób uruchomić opcję w programie bo przeszukałem cały i nie znalazłem nic co mógłbym wykorzystać do kucia/grawerowania?
tzn jaka?prokopcio pisze:aktualnie prędkość jest znacznie większa.
kol. Piotr Rakowski -> jaka jest prędkość grawerowania Twoim programem, masz może jakieś informacje od klientów ?
Prokopcio -> W jaki sposób uruchomić opcję w programie bo przeszukałem cały i nie znalazłem nic co mógłbym wykorzystać do kucia/grawerowania?
-
- Kontakt:
Nie chciałbym podważać tego zdania ale to chyba tylko kwestia doboru i przygotowania bitmapy. Np ten orzełek jest robiony identycznie ale efekt końcowy jest wg mnie wyraźniejszy :pulek pisze:CNConv również ma opcję grawerowania w kamieniu, jak widzę "mniej sprawną" niż step2cnc

Tutaj jego wykonanie :
te wszystkie filmiki przedstawiają wszystko w prędkościach bezpiecznych (fazy testów) i przykładowo jak fotka 20x15cm wykonywała się około 2h teraz czas wykonania tego samego zdjęcia został skrócony do około 50minut. Wiem, czas nie powala ale obróbka tym sposobem nie należy do szybkich.pulek pisze:prokopcio napisał/a:
tzn jaka?
pulek pisze:W jaki sposób uruchomić opcję w programie bo przeszukałem cały i nie znalazłem nic co mógłbym wykorzystać do kucia/grawerowania?

-
- Kontakt:
Panowie jak zwykle przesadzacie. Na jakość odwzorowania największy wpływ ma prędkość kucia, przecież. Rozmawiałem z moim klientem, i powiedział, że pasek posuwu w moim programie ma ustawiony na 1000 mm/min, a maszynka strzela, jak z karabinu maszynowego. Poza tym klient ma mikroskop drukarski i sprawdził, ze przy takie prędkości wielkość wykonanego punktu jest właśnie w granicach 0,3 mm, co jest prawie idealnym odzwierciedleniem 72 dpi (czyli podstawowej rozdzielczości ekranowej, którą ja ustawiam w moim algorytmie).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)