-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 13
Większość zabawy mam w pmma i w drewnie( czyli frezy 1-2 piórowe więc idzie łatwo wyczuć na słuch na ile można sobie pozwolić), jeżeli chodzi o alu to za dużo testów nie przeprowadziłem . Jak mały podrośnie na tyle, że się sam sobą zajmie- zatrudnię kumpla, który się zawodowo zajmuje programowaniem tych besti, może mi dogłębnie wytłumaczy jak to jest z doborem prędkości i frezów(czasem potrafią połamać frezów na 1000PLN, aż dojdą do perfekcji - dla nich takie straty to jak paczka papierosów). Jest kilkadziesiąt kalkulatorów- ale tak do końca chyba nikt nie napisał jak to się ma do rzeczywistości. Zasada jest taka, ze im mniejszy frez i mniej piórek to szybciej wrzecionkiem kręcimy.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
Ja do wrzeciona dopiero muszę kupić regulację prędkości, na razie mam stałe 30k. Johnny, nie mam sprecyzowane bo nie wiem, właśnie chciałem się dowiedzieć jak głęboko można przy jakich posuwach, a frezy wypisałem, mam na razie tylko płaskie dwu piórowe 1, 2, 3 mm. Już niedługo do mnie dotrą grawerskie 1, 2, 2,4, 3 mm.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 25
a posuw? a i pytanie - off topic - ma ktoś gdzieś może programik do generowanie otworów? Taki, żeby dało się wpisać średnicę i głębokość? A i jeszcze jedno (jak hurtem to hurtem) Smouki masz jakieś linki do tych programów do modelowania, co w którymś topiku pisałeś, że chcesz się nimi zająć? Puść mi na PW jak możesz. Dzięki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Z mojego doświadczenia dla frezu 1 mm do alu powinno się stosować około 0,5 mm na przejście przy 60 mm/min (ale wrzeciono tylko 100W). Dla większych frezów próbowałbym na początek podobnych prędkości. Najlepszy test na dobre feedrate to zwiększać prędkość w Machu, procentowo, aż zobaczymy że robi się za dużo. U mnie to oznacza wzrost wibracji odczuwanych na wrzecionie (po prostu palcem).
Jeszcze jedno - frez przy takich dużych obrotach powinien dawać drobne wiórki. Jeśli zaczyna dawać strugę materiału, to jest już tępy i zaraz trzaśnie. To sprawdziłem 3x na małych frezach.
Jeszcze jedno - frez przy takich dużych obrotach powinien dawać drobne wiórki. Jeśli zaczyna dawać strugę materiału, to jest już tępy i zaraz trzaśnie. To sprawdziłem 3x na małych frezach.