uniwersalny Ploter CNC z profili ALU - osłonięte prowadnice
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
Panie Przemku już kiedyś wydzwaniał Pan do mnie do domu, prosząc abym wykasował moje krytyczne wypowiedzi dotyczące Pana. Prosił Pan abyśmy nie poruszali publicznie spraw dotyczących naszych firm. Nigdy nie pozwoliłem sobie (mimo mojej nie najlepszej opinii na temat podejścia Pana do klientów, do których i ja miałem wątpliwą przyjemność należeć) wobec Pana na używanie obraźliwych sformułowań. Prosił bym więc o zachowanie odrobiny kultury.
P.S.
Uprzejmie proszę również aby więcej Pan nie dzwonił do mnie.
P.S.
Uprzejmie proszę również aby więcej Pan nie dzwonił do mnie.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Jaki tam argument. Można do tego dodać kontrargumenty związane z dążeniem do symetrii, prostych linii, miłości do kąta 45 stopni itp. W każdym bądź razie w tym wielowątkowym wątku kryją się różne ciekawe rozwiązania techniczne i sprzeczne kierunki działania.www.kimla.pl pisze:Pitsa, ale mi dałeś argument.

Profil jest dość ciekawie zrobiony ale te łuki mi trochę nie pasują. Zastanawiam się jak by jeszcze ten kształt poprawić, ze względu na pracę całej belki z zawieszonym na niej wrzecionem.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
Panie Przemku niestety ale ignoruje Pan podstawową wiedzę konstruktorską.www.kimla.pl pisze: On to chyba suwmiarką mierzył i tak mu wychodziło.
U mnie wszystkie wymiary są całkowite.
Nie czyta Pan ze zrozumieniem rysunku, jest to rysunek do wykonania formy odlewniczej, który uwzględnia zbieżności odlewnicze i założony skurcz odlewniczy. Czyli jest możliwe że wymiary są całkowite a te dziwne cyfry to dodatki na skurcz odlewniczy - dodatki procentowe. Bardzo możliwe że robi Pan jakiś detal jako formę - (z Pana tekstu wynika że forma ma wymiary całkowite) a potem z tego odlewa Pan gotowy projekt. Wymiary tego ma Pan takie jakieś dziwne jakie Panu wyjdą

Dla przykładu na rysunku zaznaczony wymiar R6.084 to nic innego jak wymiar na gotowo R6 z uwzględnieniem 1,4% skurczu odlewniczego co oczywiście da nam wymiar R6.084 który trzeba uwzględnić w formie odlewniczej.
Może jeszcze jakieś korepetycje ?

Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 23:34 przez Piotrjub, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 26
Piotr, co miałem powiedzieć, powiedziałem.
Ty doskonale wiedziałeś że w końcu zareaguje.
Nie wiem jeszcze co z tym zrobie ale swoje interesy zabezpieczyłem.
To co robisz to twoja polityka prowadzenia biznesu.
Napisałem co myślałem, ale nie powinieneś być zaskoczony bo doskonale wiedziałeś że się wkurzę.
Zaprojektuj w końcu sam maszynę, potrafisz, uwież mi, już się wiele nauczyłeś.
P.S. skurcze odlewnicze dodaje przed zrobieniem formy a nie na etapie złożenia.
No chyba że ty nie robiłeś pełnego złożenia i analizy kinematyki, przecież nie musiałeś. Miałeś założenia konstrukcyjne z mojej maszyny.
A teraz merytorcznie:
Analiza mes:

Ty doskonale wiedziałeś że w końcu zareaguje.
Nie wiem jeszcze co z tym zrobie ale swoje interesy zabezpieczyłem.
To co robisz to twoja polityka prowadzenia biznesu.
Napisałem co myślałem, ale nie powinieneś być zaskoczony bo doskonale wiedziałeś że się wkurzę.
Zaprojektuj w końcu sam maszynę, potrafisz, uwież mi, już się wiele nauczyłeś.
P.S. skurcze odlewnicze dodaje przed zrobieniem formy a nie na etapie złożenia.
No chyba że ty nie robiłeś pełnego złożenia i analizy kinematyki, przecież nie musiałeś. Miałeś założenia konstrukcyjne z mojej maszyny.
A teraz merytorcznie:
Analiza mes:

Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 23:37 przez www.kimla.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Piotrjub pisze:jest to rysunek do wykonania formy odlewniczej
Tak, ja poproszę.Piotrjub pisze:Może jeszcze jakieś korepetycje ?

Założony skurcz 1,4% - czyli rysunek w całości tylko przeskalowany i nic więcej? Myślałem, że oprócz tego jeszcze zakłada się naddatki na obróbkę, planowanie płaszczyzny (np pod dekiel czy też jako bazę do obróbki) ze względu na możliwe efekty skurczu ( na przykład "banan"). Inżynier skaluje, a potem myśli i jeszcze co nieco koryguje - choćby ucinając conieco po przecinku, bo przecież wcale nie ma pewności że skurcz jest dokładnie 1,4%. Tego mi zabrakło na rysunku.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 23:47 przez pitsa, łącznie zmieniany 1 raz.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
a dane brzegowe i wyjsciowe ? wiemy ze najgoręcej jest na dole, ale analize robimy po to zeby otrzymac wyniki a nie kolorowy obrazek tylko, więc merytoryke poprosze na tacy, czyli siły i momenty przyłozenia i wynik w postaci niższej od kc i kr, sie kolega wysili, ide sobie spac bo to juz nudne, jakby kolega od razu pokazal wszystko czarno na bialym, czyli gdzie przyłozyl siłe i momenty i co z tego wyszlo a nie zrzut dla lajkoników, przez 3 lata to bym ksiązke napisal na ten temat i otrzymal tytul profesora, swoja 5 osiowke zaprojektowałem i wykonalem w 2 i pol miesiąca i prototyp pracowal przez bite pół roku po 12 godzin dziennie, jesli dostalbym 3 lata na testy i jakies wolne 200 - 300 tys to wyszedłby mi 5 osiowy posejdon lub cos w tym stylu
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 23:45 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign