Ukosowanie krawedzi plazma
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
O tym akurat nie wiedziałem, chociaż nie bardzo rozumiem.cnccad pisze:samobójcy ... do układu gdzie wcześniej pracowało powietrze , nie wpuszcza się tlenu![]()
![]()
![]()
chyba że się układ odtłuści i węże zmieni na tlenowe.
Na tlenie również rośnie zużycie elektrody , więc warto to przemyśleć.
Na stałe to raczej nie wchodzi w rachubę, za duże zużycie. Chodziło mi o sprawdzenie jak pracuje palnik przy stałym i dobrym ciśnieniu. Bedę chyba zmuszony do zasilania żródła z osobnej sprężarki a nie z sieci.
-
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
tlen gdy wejdzie w reakcję z tłuszczem to jest bardzo duże prawdopodobieństwo zapłonu i w najlepszym przypadku tylko spaleniem a w najgorszym wybuchem a jeżeli w pobliżu będa się znajdować np. worki z wiórami alu i będa się gazować to dojdzie kolejny czynnik.
W powietrzu z kompresora zawsze jest olej. I raz wprowadzone powietrze do instalacji gazowej nie przystosowanej do takiej pracy nie można zasilać już tlenem. Można argonem , azotem ale nie tlenem
Każdy spawacz lub palacz to wie .
Tak samo do instalacji gazowej z acetylenem nie wolno nic montować z miedzi.
Metan ... nie wolno nic montować z alu. Co prawda nie udało sie mi nigdy spowodować zapłonu alu z metanem ale jest odpowiedni skład gdzie dochodzi do zapłonu.
Dlatego w górnictwie nie stosuje się aparatury gdzie jest "otwarte" alu.
ok. BHP
już więcej nie zakłóca dyskusji 
W powietrzu z kompresora zawsze jest olej. I raz wprowadzone powietrze do instalacji gazowej nie przystosowanej do takiej pracy nie można zasilać już tlenem. Można argonem , azotem ale nie tlenem

Każdy spawacz lub palacz to wie .
Tak samo do instalacji gazowej z acetylenem nie wolno nic montować z miedzi.
Metan ... nie wolno nic montować z alu. Co prawda nie udało sie mi nigdy spowodować zapłonu alu z metanem ale jest odpowiedni skład gdzie dochodzi do zapłonu.
Dlatego w górnictwie nie stosuje się aparatury gdzie jest "otwarte" alu.
ok. BHP

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 30
-
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
kolego ramzes111x to że rozerwie wszystkie słabe punkty to drobiazg , ale z bardzo dużym prawdopodobieństwem cofnie płomień do butli i nawet bezpieczniki gazowe mogą nie za działać a co będzie dalej ??
tego nie wiadomo. Może powstanie krater w miejscu gdzie stała butla??
Tak że ja bym się na Twoim miejscu nie śmiał. Tlen jest gorszy niż propan , metan czy może acetylen...
Tak samo jak widzę debili robiących przy butlach tlenowych w rękawicach. Trzeba być albo ułomem albo skończonym idiotom żeby tak pracować. Ludziom się udaje , ale do czasu... jak się trafi butla nie szczelna.
Kolega pracując na nowej maszynie w rękawicach , czystych regulując reduktor nagle zaczął wrzeszczeć ( nie krzyczeć ale wrzeszczeć ) i po kilku sekundach zaskoczyłem że on się pali .... gdzie tacy "inteligentni" spawacze patrzeli i się śmiali że facetowi odbiło.
Jak podeszli i zobaczyli na dłoniach , twarzy pełno pęcherzy to im ry.... zbladły.
Więc rób sobie tak dalej. Twoje zdrowie , Twoje życie.
Każdy taki ułom pracujący w rękawicach myśli ... a co może mi się stać. Tyle lat tak pracuję i nigdy nic nie było.
Do czasu , nie życzę nikomu bo rany po tlenie się tak jak po metanolu ... ciężko goją.
W zakładzie pracy nie jesteś sam. Odpowiadasz za innych również
tego nie wiadomo. Może powstanie krater w miejscu gdzie stała butla??
Tak że ja bym się na Twoim miejscu nie śmiał. Tlen jest gorszy niż propan , metan czy może acetylen...
Tak samo jak widzę debili robiących przy butlach tlenowych w rękawicach. Trzeba być albo ułomem albo skończonym idiotom żeby tak pracować. Ludziom się udaje , ale do czasu... jak się trafi butla nie szczelna.
Kolega pracując na nowej maszynie w rękawicach , czystych regulując reduktor nagle zaczął wrzeszczeć ( nie krzyczeć ale wrzeszczeć ) i po kilku sekundach zaskoczyłem że on się pali .... gdzie tacy "inteligentni" spawacze patrzeli i się śmiali że facetowi odbiło.
Jak podeszli i zobaczyli na dłoniach , twarzy pełno pęcherzy to im ry.... zbladły.
Więc rób sobie tak dalej. Twoje zdrowie , Twoje życie.
Każdy taki ułom pracujący w rękawicach myśli ... a co może mi się stać. Tyle lat tak pracuję i nigdy nic nie było.
Do czasu , nie życzę nikomu bo rany po tlenie się tak jak po metanolu ... ciężko goją.

W zakładzie pracy nie jesteś sam. Odpowiadasz za innych również
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 30
No rzeczywiscie... tlen w reakcji z tluszczami moze sie zapalic... nie wiedzialem... na logike to dziwne ale prawdziwe...
Dzieki za interwencje
[ Dodano: 2011-01-28, 14:09 ]
Mam do was pytanie dotyczące palenia otworów fi12mm w blasze grubości np.6mm (blacha czarna). Jak wychodzą wam takie otwory?? Czy da się wypalić otwór np fi12,5mmtak żeby bez problemu wszedł w nią pręt fi 12mm?? Pytam bo mi ukosowanie wychodzi koło 1mm przy blasze 6mm pozatym otwory te raczej nie należą do idealnie okrągłych... Dzieki za odp.
Pozdt.

[ Dodano: 2011-01-28, 14:09 ]
Mam do was pytanie dotyczące palenia otworów fi12mm w blasze grubości np.6mm (blacha czarna). Jak wychodzą wam takie otwory?? Czy da się wypalić otwór np fi12,5mmtak żeby bez problemu wszedł w nią pręt fi 12mm?? Pytam bo mi ukosowanie wychodzi koło 1mm przy blasze 6mm pozatym otwory te raczej nie należą do idealnie okrągłych... Dzieki za odp.
Pozdt.
bla bla bla