Modernizacja frezarki 4FYA
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
No cóż jak przeczytałem twojego posta to pomyślałem po kiego grzyba wydawać taką kasę na serwa jak na krokówkach można osiągnąć nawet lepsze dokładności (no może oprócz szybkości bo G0 tu serwa mają ograniczenie raczej przeważnie tylko programem sterujacym) no i dzisiaj lekko stiuningowałem maszynę poza tym tamte dane dotyczące dokładności najazdów były robione na starym komputerze który padł mi dwa tygodnie temu no i dziś po testach nie bardzo chciało sie mi wierzyć po pięćdziesiąt najazdow na F 3500 mm na min błąd poniżej 0.002 .No i teraz sam nie wiem czemu to zawdzięczać tiuningowi czy komputerowi . A no i żeby nie było tak całkiem fajnie to pozostał problem że przy G 0 maszyna przejeżdża 0 o jakieś 0.015 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 84
- Kontakt:
Jezu, przecież żartowałem.
Nikt nie jest kretynem. Jak to mówią , wedle stawu grobla
Budowałem kiedyś malutką przystawkę do naklejania etyket i klient kategorycznie żądał aby 2kg bębenek z etykietami przestawiało serwo większe od moich krokowców na frezarkach.
Naczytał się gdzieś, że krokowce są be i już.

Budowałem kiedyś malutką przystawkę do naklejania etyket i klient kategorycznie żądał aby 2kg bębenek z etykietami przestawiało serwo większe od moich krokowców na frezarkach.
Naczytał się gdzieś, że krokowce są be i już.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Po przeczytaniu tego wątku nasuwa się jeden podstawowy wniosek.
Modernizacja starej sprawdzonej konstrukcji to chyba najlepszy, najbardziej ekonomiczny i .....
ekologiczny sposób na pozyskanie profesjonalnej maszynki CNC.
Miała maszyna szczęście , że trafiła w zręczne , pomysłowe ręce - mogła trafić na złom a
dzięki modernizacji może służyć jeszcze przez długie lata.
Jakby tak jeszcze z czasem zrobił automatyczną zmianę narzędzia
Autor wątku ma tendencje do konfrontowania Nas z mitami krążącymi na tym Forum.
Najpierw samonośna belka
teraz krokowce zamiast serw
, na dodatek Emc2 zamiast Macha
Gratuluję udanej modernizacji.
Mile widzianym uzupełnieniem byłby filmik z jakieś obróbki.
Modernizacja starej sprawdzonej konstrukcji to chyba najlepszy, najbardziej ekonomiczny i .....
ekologiczny sposób na pozyskanie profesjonalnej maszynki CNC.
Miała maszyna szczęście , że trafiła w zręczne , pomysłowe ręce - mogła trafić na złom a
Jakby tak jeszcze z czasem zrobił automatyczną zmianę narzędzia

Autor wątku ma tendencje do konfrontowania Nas z mitami krążącymi na tym Forum.
Najpierw samonośna belka

teraz krokowce zamiast serw

Gratuluję udanej modernizacji.

Mile widzianym uzupełnieniem byłby filmik z jakieś obróbki.
-
- Kontakt:
Dzieki za miłe słowoZbych07 pisze:Jakby tak jeszcze z czasem zrobił automatyczną zmianę narzędzia.

Co do magazynku to opcja była rozważana ale w naszym przypadku ni cholery nie daje się umotywować

Filmik jakiś nakręcimy jak się trafi coś ciekawszego do roboty. Normalnej skurówy nie będę kręcił.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
A gdzie najlepiej pozyskiwać takie maszyny? Gdyż zastanawiałem się nad zosią CNC ale, po dłuższych namysłach i kalkulacjach bardziej opłaca się zmodernizować jakąś porządną machine.Zbych07 pisze:Miała maszyna szczęście , że trafiła w zręczne , pomysłowe ręce - mogła trafić na złom a
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Chyba najlepiej mieć znajomego na jakiejś uczelni lub narzędziowni gdzie się nie obrabiało nigdy dużej ilości detali, który Ci da cynk że zostają wystawione na sprzedaż.syntetyczny pisze:A gdzie najlepiej pozyskiwać takie maszyny? Gdyż zastanawiałem się nad zosią CNC ale, po dłuższych namysłach i kalkulacjach bardziej opłaca się zmodernizować jakąś porządną machine.
Ja np. mam sytuacyjne taką że firma w której pracuję mój ojciec upada i chciałem coś kupić z niej ale szybko mnie zniechęcił opowiadając że wszystkie maszyny pracowały na 3 zmiany przez 20 lat(70-80lata) głownie w stali i to raczej wraki niż maszyny do użytku. A teraz od 20 lat nikt nic przy nich nie naprawiał. Takie realia Polskich zakładów.
-
- Kontakt:
Jeśli mogę sie wtrącićsyntetyczny pisze:A gdzie najlepiej pozyskiwać takie maszyny? Gdyż zastanawiałem się nad zosią CNC ale, po dłuższych namysłach i kalkulacjach bardziej opłaca się zmodernizować jakąś porządną machine.

Ja jeśli już kupuje to najtaniej byle nie popękane. Więcej kasy zostaje na szlify a robić trzeba każdą. A gdzie - przeglądać ogłoszenia. wśród tysięcy ogłoszeń handlarzy trafiają sie i takie za cenę złomu użytkowego. Im bardziej rozszabrowana tym lepiej