Problem z szynami
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Problem z szynami
Witam
Mam okazję kupić używany ploter cnc ale jest pewien problem bo zauważyłem, że w osi y która ma około 2 m długości szyny mają lekki łuk. Szyny idą równolegle względem siebie ale każda z nich ma taki sam łuk około 1 mm na środku. Mam wrażenie, że w wyniku tego maszyna w osi y nie może zrobić prostej linii. Mam w związku z tym pytanie czy istnieje możliwość skorygowania tej nierówności i przestawienia szyn tak żeby było ok. np. poprzez poluzowanie śrub w szynach i ich przestawienia. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Mam okazję kupić używany ploter cnc ale jest pewien problem bo zauważyłem, że w osi y która ma około 2 m długości szyny mają lekki łuk. Szyny idą równolegle względem siebie ale każda z nich ma taki sam łuk około 1 mm na środku. Mam wrażenie, że w wyniku tego maszyna w osi y nie może zrobić prostej linii. Mam w związku z tym pytanie czy istnieje możliwość skorygowania tej nierówności i przestawienia szyn tak żeby było ok. np. poprzez poluzowanie śrub w szynach i ich przestawienia. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Piotr
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Dziękuje za włącznie się do dyskusji. Tak to wygląda na rysunku. Krzywizna jest widzialna gołym okiem jak się oko przyłoży. Sytuacja jest beznadziejna bo w osi y nic w 100% nie będę w stanie zrobić dobrze. Właśnie dlatego proszę o jakieś sugestie jak to można skorygować? Prosiłbym o opinie np. kogoś kto umie zbudować maszynę. Dziękuję.
- Załączniki
-
- szkic.jpg (7.62 KiB) Przejrzano 1510 razy
Piotr
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
A kto zabroni Ci odkręcić wszystko co trzyma szynę oprócz końców,naciągnąć ją tak,by była prosta i ponownie lecz obok wiercić i gwintować?Będzie widać stare otwory lecz maszyna będzie oki. Sam kiedyś tak zabrnąłem.Podparte wałki 20-nowe-były wygiete w banan.Bez sprawdzenia gwintowałem i skręcałem je na środku.Długo miałem gula.