pomocy!!!!!!ratunku!!!!!porady!!!!
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 48
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Jeśli słyszysz, że maszyna próbuje pracować przy Machu2, to zostań przy nim. Musisz ustawić czasy rozpędzania i hamowania silników w Motor Tuning w konfiguracji macha. Objaw że silnik hałasuje i się nie kręci jest pewnie mocno związany z tym, że tam coś jest nie tak.
Moim zdaniem przyspieszenie może być za duże, albo nawet Mach może próbować natychmiast puścić silnik na pełne obroty. Może też dawać impulsy za szybko i silnik nie daje rady, tylko sobie stuka. Skręć parametry w tej zakładce w ustawieniach do niskich, a potem powoli podwyższaj jeśli zadziała, do momentu gdy maszyna będzie jeździła tak szybko jak chcesz lub coś znów przestanie działać.
Moim zdaniem przyspieszenie może być za duże, albo nawet Mach może próbować natychmiast puścić silnik na pełne obroty. Może też dawać impulsy za szybko i silnik nie daje rady, tylko sobie stuka. Skręć parametry w tej zakładce w ustawieniach do niskich, a potem powoli podwyższaj jeśli zadziała, do momentu gdy maszyna będzie jeździła tak szybko jak chcesz lub coś znów przestanie działać.
-
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
W sensie ta szlifierka wchodzi na obroty jak się tyko włączy wszystko do prądu? Niema czasem na obudowie osobnego przełącznika? Jak nie, to musi być sterowana z komputera, sprawdź instrukcję/konfigurację. Może to oznaczać, że coś co ma być normalnie wyłączone (sterowanie przekaźnikiem wrzeciona) wpisałeś przy konfiguracji jako normalnie włączone.
-
-
jak wlacze hpglopti pojawia mi sie okienko i moge w nim robic ustawienia,a jak wlacze pcnc to tez wlancza mi sie okienko ale nic nie moge robic;/ tak jakby sie zawisil
[ Dodano: 2011-01-13, 22:51 ]
juz sie nie zawiesza ,zdjecie programu
[ Dodano: 2011-01-13, 23:02 ]
wydaje mi sie ze frazarka chodzi caly czas jak sie wlaczy napiecie bo komputer jej w ogole nie wykryl;/ program mam skonfigurowany a maszynka w ogole nie odpowiada jak chce np recznie ustwic punkt zero;/
[ Dodano: 2011-01-13, 23:10 ]
jednak cos laczy maszynka z programem bo jak ruszam strzalkami jak chce ustawic puznk zerowy to cas slychac jak silniczki prubuja sie obracac ale nie wiem jak zrobic zeby dobrze chodzily;/
[ Dodano: 2011-01-13, 23:15 ]
ehhhh nie daje sobie rady
[ Dodano: 2011-01-13, 23:33 ]
ide spac,dobranoc,jutro od nowa bede sie bawil
[ Dodano: 2011-01-14, 17:36 ]
ha jednak robie na programie step2cnc,program skonfigurowany i gotowy do pracy ,literka "f" jest moim pierfszym pozytywnym projektem
od czegos trzeba zaczac,juz mniej wiecej wiem jak sie nim poslugiwac a wszystko dzieki koledze "pin" ,biore sie dalej do roboty 

[ Dodano: 2011-01-13, 22:51 ]
juz sie nie zawiesza ,zdjecie programu

[ Dodano: 2011-01-13, 23:02 ]
wydaje mi sie ze frazarka chodzi caly czas jak sie wlaczy napiecie bo komputer jej w ogole nie wykryl;/ program mam skonfigurowany a maszynka w ogole nie odpowiada jak chce np recznie ustwic punkt zero;/
[ Dodano: 2011-01-13, 23:10 ]
jednak cos laczy maszynka z programem bo jak ruszam strzalkami jak chce ustawic puznk zerowy to cas slychac jak silniczki prubuja sie obracac ale nie wiem jak zrobic zeby dobrze chodzily;/
[ Dodano: 2011-01-13, 23:15 ]
ehhhh nie daje sobie rady
[ Dodano: 2011-01-13, 23:33 ]
ide spac,dobranoc,jutro od nowa bede sie bawil
[ Dodano: 2011-01-14, 17:36 ]
ha jednak robie na programie step2cnc,program skonfigurowany i gotowy do pracy ,literka "f" jest moim pierfszym pozytywnym projektem

amator
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
nie czytałem wszystkiego wiec nie wiem jak skonfigurowałeś . ale twój objaw przypomina albo zamienione sygnały step/dir albo źle obliczoną odległość jaka pokona maszyna gdy dostanie 1 impuls z programu albo hmm tak w miarę pisania to coraz więcej tych "albo" mi przybywa musisz kombinować ... ja zaczynałem od programu master 5 (poprzednik macha) łatwy w konfiguracji i obsłudze dział co prawda tylko na Windowsach starszych (ja miałem na ME) polecam . maszynka w mojej galerii kosztowała niecały 1000zł i zrobiłem ją w bloku na 3 pietrze bez obrabiarek tylko ręczne elektronarzędzia i tania chińska wiertarka stołową, myślę że jest lepsza od twojego wyboru ale pociesze cie że na mojej dało się grawerować w stali a mega sztywna niebyła no jak byś był z Gliwic to bym podskoczył zrobić ci krótkie szkolenie no ale z krkowa (hmm gdzie jest krkow) to chyba nie przyjedziesz hmm
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos