cosimo pisze:A ciekawe co na to Prokopcio
Więc zostałem niejako "wywołany" do tablicy więc odpowiadam

:
Mój bardzo skromny programik operuje również na bardzo skromniutkich liczbach 8 bitowych (taki mam procesor) ale z żadnymi wektorami x=3 y=65535 ( UPS

tutaj zdradzam czemu zakres pracy jest 600mm przy dokładności 0,01mm ) nie mam problemów - te dwubajtowe liczby + 1 bit na znak i tak przetwarzam wg swoich algorytmów (pochodnych od alg. Bresenhama), które od samego początku działają mi bez najmniejszych problemów i co najważniejsze dla mojego AVR'ka - wyliczenie kroku zajmuje kilkadziesiąt cykli co pozwala generować sygały step do 200kHz na prostych odcinkach przy tak "słabym" procesorze. Nigdy mi nic nie skrzypiało na silnikach (ani oscyloskopie) od prototypowych programów do dzisiejszych. W samym Delphim celowo korzystam z tych samych algorytmów (ośmiobitowych), żeby w miarę dokładnie odzwierciedlić prace krok po kroku w symulacji.
Mój procesor ośmiobitowy ma 8kb Flashu i zegar 16MHz.
Jedyne co mnie denerwuje to interfejs USB, który z chęcią bym zmienił na coś konkretniejszego. Już nie mam kłopotów ale po przejściach wiem, że do zastosowań w przemyśle się nie nadaje (chyba, że tak jak u Jarka -> wysłać wszystko i zapomnieć ! ).
cosimo -> również chylę czoło za pisanie własnych procedur kreślących w 3D i innych bajerów - też piszę wszystko krok po kroczku (Delphi i Assembler dla AVR) choć wiele gotowców mam (nie korzystam) i wiem co to znaczy. Ale moim zdaniem WARTO...