Używam wyłącznie własnych palcówJakiego komponentu/biblioteki kolega używa do wizualizacji w programie ?
PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
jarekk
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 50
Dzięki, może się przydać - często pracuję w C++ Builderze, rzadziej w Delphi
Ja ostatnio musiałem sięgnąć po to:
http://www.mpir.org/
Inaczej błędy zaokrągleń "skrzypiały" przy frezowaniu - teraz na arytmetyce 256 bitowej chodzi bez problemu.
Ja ostatnio musiałem sięgnąć po to:
Inaczej błędy zaokrągleń "skrzypiały" przy frezowaniu - teraz na arytmetyce 256 bitowej chodzi bez problemu.
-
cosimo
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 253
A toś mie zaciekawił. Co w zasadzie liczysz taką astronomiczną arytmetyką – interpolację? (tak strzelam - skoro Ci „skrzypiały” wektoryJa ostatnio musiałem sięgnąć po to:
-
jarekk

Do sterowania używam arytmetyki stałoprzecinkowej 64 bitowej. Przeliczając niezależnie wszystkie 4 osie wychodziły błędy - zamiast kończyć pracę w tej samej chwili niektóre trwały dłużej lub krócej. Co przy długich wektorach i dużej różnicy w ilości kroków powodowało nawet gubienie kroków ( np. X - 1 krok, Y - 10 000 kroków - częste jeżeli element roboczy był lekko obrócony). Nie pomagało używanie typów double ( 80 bitów). Po przejściu na 256 bitowy zmienny przecinek nie było już problemów ( przy wyliczeniach pośrednich dla interpolacji).
-
cosimo
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 253
Cóż – spodziewałem się takiej odpowiedziDo sterowania używam arytmetyki stałoprzecinkowej 64 bitowej. Przeliczając niezależnie wszystkie 4 osie wychodziły błędy - zamiast kończyć pracę w tej samej chwili niektóre trwały dłużej lub krócej. Co przy długich wektorach i dużej różnicy w ilości kroków powodowało nawet gubienie kroków ( np. X - 1 krok, Y - 10 000 kroków - częste jeżeli element roboczy był lekko obrócony). Nie pomagało używanie typów double ( 80 bitów). Po przejściu na 256 bitowy zmienny przecinek nie było już problemów ( przy wyliczeniach pośrednich dla interpolacji).
A ciekawe co na to Prokopcio
-
jarekk

cosimo pisze:P Jarek zmień metodę!!! - a ta kosmiczna arytmetyka nie będzie Ci do niczego potrzebna! (nawet arytmetyka zmiennoprzecinkowa nie jest do tego potrzebna!)
A ciekawe co na to Prokopcio
Jestem przywiązany do mojej metody. Poza tym jest przygotowana aby implementować ją tanim kosztem w FPGA ( mam schemat mojego sterownika w takiej wersji - na razie jednak Cortex-M3 ze 120Mhz zegarem wystarcza na wszystko).
-
prokopcio

- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
Więc zostałem niejako "wywołany" do tablicy więc odpowiadamcosimo pisze:A ciekawe co na to Prokopcio
Mój bardzo skromny programik operuje również na bardzo skromniutkich liczbach 8 bitowych (taki mam procesor) ale z żadnymi wektorami x=3 y=65535 ( UPS
Mój procesor ośmiobitowy ma 8kb Flashu i zegar 16MHz.
Jedyne co mnie denerwuje to interfejs USB, który z chęcią bym zmienił na coś konkretniejszego. Już nie mam kłopotów ale po przejściach wiem, że do zastosowań w przemyśle się nie nadaje (chyba, że tak jak u Jarka -> wysłać wszystko i zapomnieć ! ).
cosimo -> również chylę czoło za pisanie własnych procedur kreślących w 3D i innych bajerów - też piszę wszystko krok po kroczku (Delphi i Assembler dla AVR) choć wiele gotowców mam (nie korzystam) i wiem co to znaczy. Ale moim zdaniem WARTO...