Jestem w stanie wstawic zrzuty z ekranu, gdyz go nie skonczylem z powodu braku czasu.
W zalacznikach sa zrzuty z pierwszych wersji programu.
W pliku elektro, jest program, ktorego jestem autorem, na ktorym mial sie opierac caly CAM.
Pierwszy czlon programu(zrzuty):
Program mial miec mozliwosc wyboru narzedzia, podania parametrow narzedzia oraz parametrow skrawania, wybrania wspolrzednych z pliku, wygenerowanych z CADa, wybor cyklu i parametry cyklu. Efektem mial byc wygenerowany G-Kod. Jak widac, bylo to zrobione.
Drugi czlon programu, mial miec mozliwosc (na podstawie programu, ktorego zalaczylem), wybor zarysu konturu w dokladnie ten sam sposob(np linie proste, luki, fazki), przedstawione graficznie, przez przeciaganie, a nie rysowanie(to nie mial byc CAD) i przez podanie parametrow narzedzia mozliwosc obrobki. Oczywiscie z mozliwoscia wyboru kierunku i kompensacji lub jej braku. dlugosc linii i preomieni i wielkosc fazek podawana w parametrach
trzeci czlon programu mial byc przeznaczony do ustawiania obszaru prostokatnego lub okraglego, przeznaczonego do planowania i/lub wybran kieszeni.
Podawalo by sie tylko dlugosc i szerokosc obszaru, lub srednice okregu.
Wygenerowanie sciezek.
Z powodu braku czasu i moze lenistwa jednak nie skonczylem tego projektu.
Najbardziej zalezalo mi na cyklach wiercenia, ale to sobie na szybko rozwiazalem w excelu, wklejajac tylko wspolrzedne.
Jakis czas temu widzialem tu na forum, ze jakis kolega zrobil podobny program.
Dla programistow c++ lub delphi, zrobic program na generowanie sciezek to pryszcz.
w dorobku mam wiecej programow, jakby ktos pytal.
W programie jest help z opisem jak sie go uzywa.
Pozdrawiam
-
Załączniki
-
- cam1.zip
- zrzuty
- (82.27 KiB) Pobrany 199 razy
-
- elektro.zip
- engine
- (3.85 MiB) Pobrany 225 razy
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe