Frezarko-tokarka o polu roboczym A4 do drewna i aluminium
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Ja ciąłem moją konstrukcję z blach(z wpustami) wodą i tam jest taki efekt stożka czy jakoś tak to się nazywa, i wpusty nie do końca były dobrze wycięte, więc musiałem pilnikiem popracować nad krawędziami itp. Ja bym sprawdził jak to się ma z laserem..I pamiętaj o pasowaniu, abyś aby nie miał wszystkiego na styk zrobione.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
Jak sie zdecydowales na kola zebate i pasek, to nie wiem po co wycinales ten otwór w tej górnej desce. Silnik mozesz zamontowac pod nia. Tzn, przykrecic silnik do jakiejs blachym wlozyc go w otwór w tylniej sciance i blache z silnikiem przykrecic. Dlugosc paska zawsze mozna dopasowac.
Aha - juz wiem jak chcesz zrobic.
Co do lozyskowania, to sruba mojej starej zetki byla skrecona jak na zdjeciach.
Lozysko z kolnierzem zanurzone w desce po kolnierz, wzdluzne lozysko i na koniec tym czarnym byla zacisnieta.

Lozysko z kolnierzem zanurzone w desce po kolnierz, wzdluzne lozysko i na koniec tym czarnym byla zacisnieta.

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
kak pisze:Jak sie zdecydowales na kola zebate i pasek, to nie wiem po co wycinales ten otwór w tej górnej desce. Silnik mozesz zamontowac pod nia. Tzn, przykrecic silnik do jakiejs blachym wlozyc go w otwór w tylniej sciance i blache z silnikiem przykrecic. Dlugosc paska zawsze mozna dopasowac.
Co do mocowania śruby to może rozważę coś ułożyskowanego w metalu
Silnik chcę umieścić wewnątrz maszynki na blasze w kształcie "U" i otworem u góry wyprowadzić pasek na koło zębate umieszczone na śrubie trapezowej

Taką mam koncepcję
Dziękuję za praktyczną uwagę bo nie pomyślałem o tym w taki sposóbsyntetyczny pisze:Ja ciąłem moją konstrukcję z blach(z wpustami) wodą i tam jest taki efekt stożka czy jakoś tak to się nazywa, i wpusty nie do końca były dobrze wycięte, więc musiałem pilnikiem popracować nad krawędziami itp. Ja bym sprawdził jak to się ma z laserem..I pamiętaj o pasowaniu, abyś aby nie miał wszystkiego na styk zrobione.
Faktycznie później jak rozłożę maszynkę i poszczególne party rozłożę na arkuszu to będzie idealnie pasowo, czyli nie dam rady tego złożyć

Coś kiedyś słyszałem o tolerancjach i o tabelach tolerancji

Jaką koledzy proponują dokładność lub w prost pytając ile zostawić luzu w łączeniach

Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Widziałem takie rozwiązania u zachariusa i generalnie, ludzie z tego korzystają, tylko Ja nie wiem, tak taką obudowę dobrać...
Z tym stołem, to musisz się zastanowić, jak bardzo może się ten stół ugiąć. Na pewno mniej niż połowa odległości pomiędzy wózkami liniowymi. Im mniej tym lepiej...
Z tym stołem, to musisz się zastanowić, jak bardzo może się ten stół ugiąć. Na pewno mniej niż połowa odległości pomiędzy wózkami liniowymi. Im mniej tym lepiej...