Frezarka ze sklejki 20mm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 18
Podłączyłem silniki zamontowałem bezpiecznik 5A oraz musiałem zamienić przewody w transformatorze bo początkowo źle podpiąłem teraz potrzebuje pomocy aby skonfigurować mach 3 z tym sterownikiem
Znalazłem coś na necie ale po wykonaniu tamtych czynności przy próbie poruszenia silnika któregokolwiek jest zupełna cisza poza cichutkim buczeniem

Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 18
co nieco poszperałem w machu i udało się uruchomić osi Y i Z ale niestety dalej mam problem z X nie daje żadnego znaku życia w tamtym przypadku pomogło zmiana Dir LowActive i Step LowActiwe wszystkie były aktywne po wyłączeniu ich Y i Z zaczeły działać ale co z X??
moze te zdjecia pomoga
udało się wszystko uruchomic maszynka działa teraz tylko pozostaje kwestia nauki programowania i tu mam problem posiadam ksiązke Witolda Habrata "Obsługa i programowanie obrabiarek CNC" jednak niewszystkie tam podane przyklady geenerowania kodu chca działac u mnie ztad moja prozba o pomoc w osfojeniu się z g codem i innymi przydatnymi narzedziami w zabawie z CNC
27.11.2010
Znalzlem programik o nazwie b2g ma on generować g-cod z obrazu. Wszystko fajnie tylko po wygenerowaniu kodu i uruchomieniu go na maszynce frezuje niemal że równą powieszchnie. Co zrobić aby dobrze był on widoczny na materiale po frezowaniu??

moze te zdjecia pomoga
udało się wszystko uruchomic maszynka działa teraz tylko pozostaje kwestia nauki programowania i tu mam problem posiadam ksiązke Witolda Habrata "Obsługa i programowanie obrabiarek CNC" jednak niewszystkie tam podane przyklady geenerowania kodu chca działac u mnie ztad moja prozba o pomoc w osfojeniu się z g codem i innymi przydatnymi narzedziami w zabawie z CNC
27.11.2010
Znalzlem programik o nazwie b2g ma on generować g-cod z obrazu. Wszystko fajnie tylko po wygenerowaniu kodu i uruchomieniu go na maszynce frezuje niemal że równą powieszchnie. Co zrobić aby dobrze był on widoczny na materiale po frezowaniu??