Ploter frezujący metalowo-drewniany

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

mefiu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mefiu » 12 sie 2010, 11:06

MDF 22mm...

Moja pierwsza maszynka też jest zrobiona z MDF 22mm. Cała. Prawie... To znaczy nie do końca. W zasadzie nie.
Nie chcę krakać, ale na Twoich rysunkach zaznaczyłem miejsca (na czerwono),
w których najprawdopodobniej rozszczepi Ci się MDF przy pierwszej próbie ściśnięcia śrubami.
Moja głowica Z ma identyczną konstrukcję co Twoja.
Elementy zaznaczone na żółto wymieniłem na standardowe, aluminiowe obudowy łożysk
i aluminiowe mocowanie wrzeciona (ja mam standardowe Eurohals 43mm), MDF nie wytrzyma takiego ściśnięcia, które chcesz zastosować.
Elementy oznaczone na zielono mogą pozostać z MDF, bo w takich płaszczyznach łączenia MDF pracuje poprawnie.
Obrazek
Obrazek
A jeżeli się okaże, że MDF u Ciebie wytrzymał, to ja wszystkich przeproszę i pójdę do swojego pokoju jeszcze przed kolacją :)
Tak czy siak, przypinami się, żeby śledzić postępy.
Pozdrawiam,
Maciej

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Radas17
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Radas17 » 12 sie 2010, 23:45

Mocowanie wrzeciona jest wykonane z MDF ale tylko tymczasowo bo na razie nie mam nic innego niż dremel , który posłuży mi tylko do testów.Docelowo chce zastosować coś pokroju kressa i wtedy zastosować alu ... Mocowania łożysk zrobione z MDF też mi się średnio widzą i zastosował bym tak jak mówisz gotowe aluminiowe ale niestety fundusze nie pozwalają :] Więc musi pozostać to tak jak jest ... zobaczymy czy takie rozwiązanie spełni zadanie.A ty mefiu czym skręcałeś mdf , nakrętkami wałeczkowymi ??

dodaje kolejne zdjęcia z prac :)

Obrazek

i dzięki mefiu za rady :]

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kak » 13 sie 2010, 04:04

Ladnie to wyglada, ale jest prawie identyczna jak moja.
Napisalem sporo na poczatku, ale skasowalem- jak juz i tak miales wszystko wyciete to nic cie nie bedzie kosztowalo ja zlozyc.
Ja bym najchetniej cala brame inaczej do mojej zrobil i 2 sruby.

Moze ci sie nie rozszczepi, bo gwintu chyba w tym nie bedzie -otwór na wylot. Jak otwór bedzie wiekszy niz sruba i dasz jakas grubsza podkladke pod srube zeby naciskala wieksza powierzchnia to powinna przezyc.

A mocowanie wrzeciona mozesz przykleic na wikol i skrecic - zeby klej lepiej zlapal, bo sruby tu nie wiele daja. Ewentualnie podeprzec to innym kawalkiem przyklejonego MDFu.
Jak drewno jest dobrze sklejone wikolem i docisniete podczas sklejania, to nie latwo to oderwac. Albo epoxy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Radas17

Post napisał: Radas17 » 15 sie 2010, 23:15

oczywiście że wszystko co się da sklejam żywicą a gwintować MDFu to nie będę :] wydaje mi się że nie powinien się rozczepiać przy skręcaniu ... no chyba że podczas pracy się rozejdzie - zobaczymy

pierwsze przymiarki
Obrazek

Mocowanie silnika
Obrazek

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kak » 16 sie 2010, 20:18

Jest jeszcze jedna rzecz która mozna zrobic, ale to chyba by byla przesada w tym wypadku.

Ja jak mam styropianowe skrzydlo samolotu zdalniesterowanego przykrecic na sruby, to albo wklejam rurke weglowa w styropian, albo co bardziej mi odpowiada, robie wiekszy otwór w styropianie, podobny do klepsydry, zalewam zywica a pózniej jak jest twarda, wierce w tym otwór. Oczywiscie jakies wlókno jest z dwóch stron styropianu zeby to wszystko sie kupy trzymalo.

Adam

[ Dodano: 2010-08-16, 21:18 ]
Jeszcze cos zauwazylem. Wyliczyc dzialania sil nie potrafie, ale tak na oko, to den element do mocowania wrzeciona troche zle wyglada. Sruba zaciskajaca wrzeciono ma wygiac twoja MDF zeby wrzeciono sie zacisnelo a wygina sie w najslabszym miejscu.
Twoje najslabsze miejsce jest z tylu, za wrzecionem, za tym okraglym wycieciem. Mysle ze przez to moze ci sie ten element odkleic od tej deski do której bedzie mocowany, bo przy przykrecaniu wrzeciona bedzie sie tam wyginal - moze.
Moze przez to ci sie MDF rozszczepi bo bedziesz musial srube dosc mocno przykrecic - nie dlatego ze to jest MDF.
No ale teoria z praktyka nie zawsze sie sprawdza:-) Mdf jest miekkie.

Adam

Awatar użytkownika

Autor tematu
Radas17

Post napisał: Radas17 » 28 paź 2010, 21:57

Powracam po dłuższej nie obecności ... maszyna została prawie ukończona , o to zdjęcia jak mniej więcej wygląda :
Obrazek

Jedyne czego jej brakuje to obudowy na elektronikę i powierconego stołu do mocowania materiału ale jak na razie nie mam czasu tego zrobić :)
Jak dla mnie ploterek działa świetnie prędkość oraz dokładność cięcia są na zadowalającym poziomie jedyne do czego mam zastrzeżenia to wrzeciono ma minimalny luz co przy większych prędkościach i większym zagłębieniu w materiał prowadzi do niewielkiej nie dokładności ale już myślę o jego wymianie na jakieś inne
Daje jeszcze zdjęcia z efektów prac :

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 28 paź 2010, 23:15

Śliczna sprawa. Ile koszt wyniósł? Jak wygląda sprawa sztywności( wielu by się przyczepiło do zbyt wiotkiej konstrukcji)? I jak się sprawują silniczki? Próbowałeś może frezować w czymś twardym?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
Radas17

Post napisał: Radas17 » 28 paź 2010, 23:26

Powiem szczerze że zgubiłem kalkulacje dawno temu co do kosztorysu i nie jestem w stanie odpowiedzieć no to pytanie :P Co do sztywności hmmyy ... no z tym jest tak sobie ale ja nie mam zamiaru frezować w czymś twardym tą konstrukcją .W balsie,pcb,mdf sprawuję się wyśmienicie :)Silniki pomimo małego rozmiaru zdały egzamin w tej konstrukcji .

Johnny
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Johnny » 29 paź 2010, 00:51

Mogę dostać kod nc do tego orzełka na podstawie? Z góry dziękuję i pozdrawiam, a konstrukcja fajna ja buduję mniejszą stalową, bo drewniak to już dla mnie mało, a ploterek będzie następny w kolejce. Gratuluje i pozdrawiam.

popik10
Posty w temacie: 1

Post napisał: popik10 » 29 paź 2010, 12:36

Jakie zastosowałeś silniki i jaką elektronikę??
Pozdro
Popik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”