Czy silniki BLDC są lepsze od krokówek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Sterownik BLDC popełnił kolega Piotrjub. Z podobnym zagadnieniem zmagał się kolega anjinsan - proszę poczytać zanim poświęci Kolega swój cenny czas na tak złożony projekt, z którym nie każdy elektronik sobie poradzi.
Jeśli chodzi o silniki krokowe i serwa, to ich przemieszczenie odbywa się w miarach kątowych a nie w odcinkach. Typowy krokowiec wykonuje obrót o kąt 1,8st. na jeden pełny krok.
Oczywiście istnieją silniki liniowe ale nie o nich mowa.
Jeśli chodzi o silniki krokowe i serwa, to ich przemieszczenie odbywa się w miarach kątowych a nie w odcinkach. Typowy krokowiec wykonuje obrót o kąt 1,8st. na jeden pełny krok.
Oczywiście istnieją silniki liniowe ale nie o nich mowa.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 11:12 przez Leoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 39
Dziękuje za sprecyzowanie jeśli chodzi o miarę kątową kroku i w związku z tym może istnieje jakiś standard dla silników bldc.
Na swoją obronę powiem, że swego czasu byłem bardzo związany fizyką może to dlatego takie moje nazewnictwo bo jak nie patrząc to droga, a częścią drogi jest odcinek
Ale teraz już jestem uświadomiony za co dziękuję.
P.S link nie działa
Na swoją obronę powiem, że swego czasu byłem bardzo związany fizyką może to dlatego takie moje nazewnictwo bo jak nie patrząc to droga, a częścią drogi jest odcinek

Ale teraz już jestem uświadomiony za co dziękuję.
P.S link nie działa
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Posty w temacie: 4
Raczej trudno o doszukanie się standardu jeżeli chodzi o parametry zasilania bo nawet wśród ściślejszej grupy silniczków 3f modelarskich istnieje wiele typów różniących się napięciami i prądami pracy, osiąganymi obrotami... Jeżeli chodzi natomiast o analogię do standardu 1.8 stopnia na krok w silnikach krokowych, to w silnikach BLDC czy inaczej zasilanych użytych w charakterze serwonapędu w CNC nie ma w ogóle tego parametru. O możliwej do osiągnięcia rozdzielczości pozycjonowania decyduje gęstość podziałki na tarczy enkodera którą zamocujemy na osi silnika http://www.google.com/images?client=ope ... =pl&tab=wi
-
A ewentualnie jak z przeciążeniami 
P.S
https://www.cnc.info.pl/topics65/serwo- ... vt3060.htm
Fascynujący temat
W tym momencie chciałbym zapytać jakie funkcje miałby mieć taki sterowniczek bo poczytałem posty kolegów na ten temat

P.S
https://www.cnc.info.pl/topics65/serwo- ... vt3060.htm
Fascynujący temat

W tym momencie chciałbym zapytać jakie funkcje miałby mieć taki sterowniczek bo poczytałem posty kolegów na ten temat

-
- Posty w temacie: 4
Silnik BLDC jest tak samo wrażliwy na przeciążenia jak inne silniki Producent zwykle podaje graniczne parametry w różnych cyklach pracy w nocie katalogowej. Kiedy dmuchniemy mu w uzwojenie zbyt dużo to będzie się grzał aż wyzionie ducha Pod względem sposobu umierania silnik jest sympatyczniejszy niż element półprzewodnikowy. Najpierw się zwykle grzeje, potem zaczyna pachnieć, potem puszcza znaki dymne więc jest czas na reakcję. Tranzystor czy dioda kończą żywot szybciej a własnymi zmysłami wyczuwamy symptomy gdy już jest za późno. Kol. Leoo słusznie zauważył że zagadnienie nie jest proste dlatego zaproponowalem wyżej skorzystanie z bogatszej i nieco droższej oferty sprzedawcy. W efekcie może okazać się że jest taniej.
-
Oczywiście wyszukałem sobie bez problemówLeoo pisze:W oknie Szukaj trzeba wpisać "sterownik BLDC" i zaznaczyć opcję "szukaj wszystkich słów".blue_17 pisze:P.S link nie działa

Jeszcze interesuje mnie dlaczego mało jest projektów sterowników z tymi silnikami które były by przeznaczone do CNC

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 35
Kolego,
Aby uniknąć rozczarowań proponuję lekturę:
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... m=en026745
W szczególności:
AN899 Brushless DC Motor Control Using PIC18FXX31
This application note provides a basic solution for driving a BLDC motor with 3 hall sensors.
Dopiero po zrozumieniu tych podstawowych zagadnień jest sens brać się za własne projekty.
Aby uniknąć rozczarowań proponuję lekturę:
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... m=en026745
W szczególności:
AN899 Brushless DC Motor Control Using PIC18FXX31
This application note provides a basic solution for driving a BLDC motor with 3 hall sensors.
Dopiero po zrozumieniu tych podstawowych zagadnień jest sens brać się za własne projekty.
-
Lektura jak najbardziej przednia
ale już ją miałem na dysku jak się okazało, ale dziękuję bardzo bo kod jest w assemblerze, ale ja będę to realizował właśnie albo na picu i asembleże lub na AVR-ku w Beskomie lub w C
Inną żeczą jest dostępność tego układu ale myślę, że dało by się radę z sampli na początek z 2 sztuki wziąć od producenta.

Inną żeczą jest dostępność tego układu ale myślę, że dało by się radę z sampli na początek z 2 sztuki wziąć od producenta.
blue_17 pisze: Jeszcze interesuje mnie dlaczego mało jest projektów sterowników z tymi silnikami które były by przeznaczone do CNCw 98% sterowników silników BLDC jakie widziałem to po prostu układzik do którego podłączało się silnik zasilanie i silniczek miał się kręcić, a nie sterowniki w których byłby kierunek, prędkość itp. a jeśli już znalazłem to cena zwalała mnie z nóg i to tylko były w modułach po 3 sztuki, żadne pojedyncze