TruTops
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
Nowe tabele wysyłane są razem z programem w pliku *.lst. Sprawdź czy w module Laser -> Program NC -> Start NC -> zakładka Parametr masz aktywną funkcję (tu w zależności od wersji):Bazhyl pisze:Kolejna zagwostka - mogę sobie z poziomu TT modyfikować lub dodawać tabele, natomiast pytanie jakie mi się nasuwa to - w jaki sposób dopisać tabelę do lasera?
- Wyświetl/Wyślij tabele technologiczne wraz z programem (w starszej wersji było złe tłumaczenie)
Pozdrawiam
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam serdecznie wszystkich uczestników forum.Od niedawna zająłem się w nowej pracy pisaniem programów w TruTopsie i obsługą maszyny TruMatic 6000 firmy Trumpf.Wcześniej zajmowałem się obsługą całkiem innych maszyn - także w tej chwili jestem cały czas na etapie nauki.Liczę na pomoc doświadczonych kolegów po "fachu" i w miarę zdobywania doświadczenia postaram się dzielić zdobytą wiedzą.
[ Dodano: 2010-08-14, 12:29 ]
No i od razu mam pytanie :czy po instalacji najnowszej aktualizacji do Topsa ktoś stracił listę materiałów ? Chciałem napisać nowe tabele technologiczne lasera, w których do większej głowicy 7,5 cala przyporządkuję cieńsze blachy (4mm , 3 mm ).No i przy wyborze ID Materiału ukazuję sie lista ...ale pusta. Przed aktualizacją wszystko było ok.
Czy ma ktoś pomysł jak ją odzyskać albo stworzyć?
[ Dodano: 2010-08-14, 12:29 ]
No i od razu mam pytanie :czy po instalacji najnowszej aktualizacji do Topsa ktoś stracił listę materiałów ? Chciałem napisać nowe tabele technologiczne lasera, w których do większej głowicy 7,5 cala przyporządkuję cieńsze blachy (4mm , 3 mm ).No i przy wyborze ID Materiału ukazuję sie lista ...ale pusta. Przed aktualizacją wszystko było ok.
Czy ma ktoś pomysł jak ją odzyskać albo stworzyć?
Rysuje-piszę-wypalam-kroje-formuje, ba , nawet gwintuję=TruMatic 6000
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 37
Równie dobrze możesz podnieść tabelowe parametry cięcia na małej głowicy - mniej roboty będą mieli operatorzy z ustawianiem cięcia. Blachy kupowane w PL zawsze wymagają "indywidualnego" podejścia 
Duża głowica nie da ci nagle przyrostu mocy bez względu na to jak podrasujesz tabele - to tylko zmiana ogniskowej. Głowice o małych ogniskowych wymyślono po to żeby cieńsze blachy ciąć szybciej (tryb High-speed na głowicy 3.75 dla np. 1.5mm), a duże po to by w ogóle dało się wycinać grubsze blachy.
Nawet najnowsze maszyny mimo że mają jedną głowicę mają zmienne ogniskowe.
Czyżbyś chciał zaoszczędzić czas tracony na wymianę głowic? W innym wypadku nie wydaje mi się to aż takie ekonomiczne. To prawda jedna głowica do czyszczenia, jedne soczewki do zmieniania, ale szybciej ją zajedziesz.

Duża głowica nie da ci nagle przyrostu mocy bez względu na to jak podrasujesz tabele - to tylko zmiana ogniskowej. Głowice o małych ogniskowych wymyślono po to żeby cieńsze blachy ciąć szybciej (tryb High-speed na głowicy 3.75 dla np. 1.5mm), a duże po to by w ogóle dało się wycinać grubsze blachy.
Nawet najnowsze maszyny mimo że mają jedną głowicę mają zmienne ogniskowe.
Czyżbyś chciał zaoszczędzić czas tracony na wymianę głowic? W innym wypadku nie wydaje mi się to aż takie ekonomiczne. To prawda jedna głowica do czyszczenia, jedne soczewki do zmieniania, ale szybciej ją zajedziesz.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
Ostatnio miałem przypadek, gdzie ciąłem blachę 2mm na 7,5" Był to ocynk ogniowy, zwykle tnę to jak nierdzewkę 2mm ale jakośc nie jest najlepsza a klient wymagający, więc użyłem oryginalnej tabeli trumpfa na ocynk ogniowy na głowicy 7,5. Krawędź była jak lustereczko ale czas cięcia prawie wzrósł dwukrotnie. Poza takimi przypadkami nie wydaje mi się aby cięcie cienkich blach na głowicy 7,5 miało sens, chyba im wyższa ogniskowa soczewki tym grubsza powstaje wiązka, używamy większych dysz, wzrasta zużycie gazu, spadają prędkości.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam wszystkich forumowiczów ,ja pracuje od dwóch lat na laserach trumatic 3030 i 5030.Z doświadczeniawiem ze jeśli chodzi o ogniowy ocynk 2mm to wystarczy glowica "5" oczywiscie trzeba tylko podniesc oodstęp dyszy od blachy oryginalnie przez Trumpf przeważniejest 0.70 ustawione ,a do tej blaszki trzeba 1.50 ustawic predkosc 80 procent i powinien byc bardzo ladny efekt tj. bez gradu .
Sorki za pismo ale mieszkam w niemczech i z niemiecka klawiatura ciezko jest polskie literki wyciagnac
Sorki za pismo ale mieszkam w niemczech i z niemiecka klawiatura ciezko jest polskie literki wyciagnac