sterowanie kilkoma maszynami na raz
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
sterowanie kilkoma maszynami na raz
Witam.
Dostałem zapytanie czy istnieje możliwość sterowania kilkoma maszynami na raz poprzez CNConv... Przeprowadzałem kiedyś testy i nie było najmniejszego problemu i jest to wykonalne tylko wymaga trochę zmian w programie oraz wprowadzeniu "różnych" wersji kontrolerów żeby mogły być rozróżniane w systemie.
Moje pytanie czy w ogóle może to się komuś przydać (więcej niż jednej osobie) ponieważ wprowadzanie funkcji, które wykorzysta tylko jedna osoba mija się z celem.
Dostałem zapytanie czy istnieje możliwość sterowania kilkoma maszynami na raz poprzez CNConv... Przeprowadzałem kiedyś testy i nie było najmniejszego problemu i jest to wykonalne tylko wymaga trochę zmian w programie oraz wprowadzeniu "różnych" wersji kontrolerów żeby mogły być rozróżniane w systemie.
Moje pytanie czy w ogóle może to się komuś przydać (więcej niż jednej osobie) ponieważ wprowadzanie funkcji, które wykorzysta tylko jedna osoba mija się z celem.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Re: sterowanie kilkoma maszynami na raz
A dla dwóch osób? Będę drugą osobą, która wykorzysta możliwość sterowania kilkoma maszynami na raz w sposób niezależny.prokopcio pisze:jedna osoba

-
- Kontakt:
Proszę bardzo
od wczoraj działa - poniżej zrzut ekranu z testów, na razie dwóch kontrolerów/programów - nie zauważyłem znaczącego spowolnienia działania systemu w stosunku do działania jednego programu. Jeśli będzie potrzeba to zrobię bez ograniczania ilości sterowanych maszyn. Teraz maksymalnie 2
ale nie wiem po co wam taka opcja skoro macie jeden kontroler
...

-
- Kontakt:
Jeszcze pozostawia wiele do życzenia "wygoda stosowania" ale to wymyślimy wspólnie jak zrobić żeby było wygodnie dla Was, chodzi mi o dwie zasadnicze rzeczy :
1. Jednoznaczność (wizualna) przypisania programu do maszyny - Chodzi o to, żeby nie było możliwości pomyłki który program jest przypisany do której maszyny (kontrolera)...
2. Sterowanie, zwłaszcza Stop Awaryjny - proponuję używać przycisków przy maszynie bo nie mam pomysłu co ma się stać po przyciśnięciu aktualnie obsługiwanego STOPU z klawiatury (ESC)...
3. podobnie ze sterowaniem posuwami z klawiatury, aktualnie steruje maszyną "aktywne" okno programu.
wyjdzie w praniu
1. Jednoznaczność (wizualna) przypisania programu do maszyny - Chodzi o to, żeby nie było możliwości pomyłki który program jest przypisany do której maszyny (kontrolera)...
2. Sterowanie, zwłaszcza Stop Awaryjny - proponuję używać przycisków przy maszynie bo nie mam pomysłu co ma się stać po przyciśnięciu aktualnie obsługiwanego STOPU z klawiatury (ESC)...
3. podobnie ze sterowaniem posuwami z klawiatury, aktualnie steruje maszyną "aktywne" okno programu.
wyjdzie w praniu

-
- Kontakt:
Nie sądzę, żeby było to wystarczające aby się nie zakręcić w którymś momenciepitsa pisze:warto zacząć korzystać z paska tytułu i tam wpisywać nazwę wczytanego pliku PLT, wybranej maszyny oraz wczytanego pliku konfiguracyjnego.

[ Dodano: 2010-08-07, 15:23 ]
ps. Miejsca pozornie na ekranie jest bardzo dużo ale należy pamiętać, że są osoby, które pracują przy rozdzielczości 800x600 i nie zamierzam mocno ich przekonywać na jej zwiększenie. To jest absolutne minimum, gdzie okno programu już jest zapełnione...