"SUWNICA"
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Pewnie jeszcze jedna prowadnica albo dwie tam na dole by jej dobrze zrobily. Tzn 4 prowadnice na bramie. Albo jakies inne rozwiazanie, zeby wypelnic ta szczeline pomiedzy brama a zetka.
Taki maly pomysl mi przyszedl do glowy, czy nie dalo by sie zrobic np. takiej blachy z otworami i wlozyc kulki z lozyska, zeby to podpieralo cala powierzchnie w tej szczelinie.
Ale to pewnie nie takie latwe, bo kulki musza miec troche miejsca zeby sie mogly krecic.
Taki maly pomysl mi przyszedl do glowy, czy nie dalo by sie zrobic np. takiej blachy z otworami i wlozyc kulki z lozyska, zeby to podpieralo cala powierzchnie w tej szczelinie.
Ale to pewnie nie takie latwe, bo kulki musza miec troche miejsca zeby sie mogly krecic.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Troszkę na inny temat. Ja bym zamienił wózki i prowadnice na zetce miejscami. Będzie problem przykręcić prowadnice od wewnątrz do ścianek. Natomiast z wózkami z pewnością mniej problemów jest
ale to tylko taka "rada".
U siebie mam w planie obniżenie trochę stołu i przeróbka właśnie na taką bramę z głowicą 5 osiową, ale to na razie plan. Może warto by dać prowadnice liniowe ale podwójnie? Może tracimy troszkę na dokładności, ale za to sztywności dostajemy.
Parę dni temu Frankenstein w końcu zaczął się ruszać 

U siebie mam w planie obniżenie trochę stołu i przeróbka właśnie na taką bramę z głowicą 5 osiową, ale to na razie plan. Może warto by dać prowadnice liniowe ale podwójnie? Może tracimy troszkę na dokładności, ale za to sztywności dostajemy.

Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Jak ciebie martwi to i nas martwi:-)
Nic ciekawego mi nie przychodzi do glowy. Sam bym pewnie cos podobnego zrobil.
A jak te kola zebate sie trzymaja na srubie? Nie bardzo widze co ta nakretka ze srubka daje. Bo ten mój spec mi wywiercil otwory pomiedzy zebami kola i dal sruby dociskowe. Szukam jakiegos lepszego rozwiazania.
Adam
Nic ciekawego mi nie przychodzi do glowy. Sam bym pewnie cos podobnego zrobil.
A jak te kola zebate sie trzymaja na srubie? Nie bardzo widze co ta nakretka ze srubka daje. Bo ten mój spec mi wywiercil otwory pomiedzy zebami kola i dal sruby dociskowe. Szukam jakiegos lepszego rozwiazania.
Adam
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
to nie jest śrubka z nakrętką, to jest...jak się to nazywało byczek? to rozwiązanie jest identyczne jak twojego speca, tylko byczek jest koło żeberek a teraz widzę że to tak wygląda, ale ta "makrętka" należy do koła to jest jeden element
[ Dodano: 2010-07-23, 20:49 ]
silniki umieszczone:
i rozwiązałem problem przeciętej podpory co poskutkowało wzmocnieniem całej podstawy, jak tak dalej pójdzie to będzie i do aluminium (jak mnie będzie stać na dodatkowe dwie prowadnice dla zetki)

[ Dodano: 2010-07-23, 20:49 ]
silniki umieszczone:
i rozwiązałem problem przeciętej podpory co poskutkowało wzmocnieniem całej podstawy, jak tak dalej pójdzie to będzie i do aluminium (jak mnie będzie stać na dodatkowe dwie prowadnice dla zetki)