"SUWNICA"
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
ryzykuję np to, że obrazisz się stwierdzisz, że młodziak wie lepiej jak ty i nie udzielisz mi więcej pomocy, a nie chciałbym żeby tak było, bo jednak doświadczenie masz, nie chcę podważać twojego autorytetu i doświadczenia, ale nie mogę też ślepo wierzyć w to co piszesz. Mam nadzieję, że nikt tu nie został urażonybartuss1 pisze:nie wiem co ryzykujesz nie zgadzając sie ze mną
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Odnośnie wózka osi Y to wg mnie słabe punkty są w miejscach zaznaczonych przeze mnie czerwonymi kółkami. Patrząc z góry a potem z boku widzimy, że miejsce gdzie stykają się elementy pionowe i poziome to zaledwie grubość płyty i wzmocnienia po bokach nic nie dadzą. Trochę by pomogło zwiększenie szerokości płyty poziomej wg linii czerwonych plus żebra pionowe.
Możesz zamieścić sam rysunek tego wózka?
- Załączniki
-
- suwnica_2.jpg (24.01 KiB) Przejrzano 398 razy
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
chyba nieBYDGOST pisze:Odnośnie wózka osi Y to wg mnie słabe punkty są w miejscach zaznaczonych przeze mnie czerwonymi kółkami. Patrząc z góry a potem z boku widzimy, że miejsce gdzie stykają się elementy pionowe i poziome to zaledwie grubość płyty i wzmocnienia po bokach nic nie dadzą. Trochę by pomogło zwiększenie szerokości płyty poziomej wg linii czerwonych plus żebra pionowe.
najwiekszy moment powstaje od osi Z, patrząc z góry w płaszczyznie xy, głowną rolę odgrywają momenty skręcające wózków Mx i My - dla freza są one znikome, zwłaszcza ze narzędzie znajduje sie w centrum układu.
najwiekszą zmora tego rozwiązania moze byc moment Mz wyrywający płytę do góry od nacisku freza i tu wazna jest masa układu, wytrzymalośc gwintów w wózkach, jezeli jest to 3 osiówka o malym skoku (200mm) do frezowania drewna i sklejki, a kolega Smouki zastosowal prowadnice Hiwin w rozmiarze 20 lub 25 to nie ma problemu.
powiekszanie płyty nic nie da
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign