Proszę moderatora o zmianę tematu na: "Pomoc dla leszczy od Rafal.imir"
vv3k70r pisze:Te gwinty radelkowane to aby nie sa PG?
Co do piszczenia narzedzia-sprawdz refraktometrem co tam Ci pryska, bo jak na zeliwo, to tam zdrowo oleju musi byc w chlodziwie, zeby to sie studzilo.
PG ?? Nie wiem co to znaczy PG.
Co do tego piszecznia to Seco bije na łeb i szyję mitsubishi. Seco nie piszczą i są wytrzymalsze.
Żeliwo ma jak inny materiał swoje kategorie. Jak pisałem - prywaciarz: liczą się zyski.
Domyślam się że cel ponad wszystko (według mnie myślenie prywaciarza). Niestety nie miałem przyjemności pracować dla naszego państwa, Natomiast wiem z doświadczenia, że "u prywaciarza będziesz fachowcem". Tak powiadał mój brygadzista...
Witam
Cytat:
. Ale u mnie w firmie musi coś pier**** żeby się nauczyli. Niestety - prywaciarz :-].
"prywaciaże " to byli za komuny a teraz są "prywatne przedsiębiorstwa ". Rozumiem że lepiej w państwowym bo tam można z zawodu związkowcem zostać i produkcji na oczy nie widzieć . Trzeba sprawdzić na pudełku albo w katalogu ale nie zdziwił bym się gdyby taka głębokość skrawania mieściła się w zalecanej. przy produkcji seryjnej zazwyczaj bardziej się opłaca zwiększać warunki skrawania niż trwałość narzędzia (oczywiście w rozsądnych granicach). W większości katalogów podaje się warunki na jakieś 10-15 min pracy krawędzi.
W tym co piszesz jest prawda, ale moja prawda jest taka, że prywaciarz (nie "prywaciaż") pomyśli o sobie, a TY jesteś na szarym końcu. Państwo natomiast ma wobec obywatela ma pewne zobowiązania, prywaciarz NIE...
Ja tu nie wbiłem żeby się kłócić o byle "gów..". Ja chcę się dowiedzieć co i jak... i bardzo proszę szanownych operatorów o poszanowanie mojego braku wiedzy... Każdy z WAS był kiedyś zerem i chcielibyście aby ktoś wam pomógł. Oczywiście nikogo nie zmuszam, ale jestem wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki.
Pozdro.
[ Dodano: 2010-07-07, 21:33 ]
(...) jakieś 10-15 min pracy krawędzi.
Nawet ja jako żółtodziób (nie czepiać się składni tego słowa; na google jest poprawna składnia) będę się kłócił... Przelicz to raczej na sztuki, a nie na czas. Sztuka sztuce nie równa i płytka płytce nie równa.
"Wyjątek potwierdza regułę (...)"
Przez 15 minut ja wytoczę Ci 15 rozrządów (obróbka trwa 54 sec). Natomiast ja, zmienię Ci jedną krawędź na 40-50 sztuk.
Podchodzę do tego tematu poważnie.... dlatego proszę o odpowiedzi na pytania, a nie własne opinie na temat "prywaciaży"...
[ Dodano: 2010-07-07, 21:39 ]
DO czart'a:
Gratulacje ambicji, stosunku do pracy i własnego poczucia wartości...
Bądź dalej siłą roboczą "yebaną od tyłu". Ja wiem na co mnie stać, a Ty człowieku do łopaty sie nadajesz nie do CNC...