Dużo pytań z zakresu CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Rafi.imir
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Rafi.imir » 28 cze 2010, 23:26

hmmm najprosciej jak sie da....masz trzy osie x y z kojarzysz je.... to teraz sobie wyobraz że wokół każdej osi jest obrtó i to sa własnie te osie dopowiednie a b c :) czyli mamy os Z a obóry wokół niej to jest oś c :)

zer0 pisze:
gelo pisze:Posiadasz os A bo byc moze masz pewnie glowice z serwonapedem.
Os C moze ci sie wyswietlac ale dopoki wrzeciono pracuje jako wrzeciono ( z synchronizacja lub bez) to os C jest nieaktywna. Dopiero jak uzyjesz napedzanych narzedzi i bedziesz frezowac wrzciono moze byc przelaczone do trybu osi C.
Dzięki za pomoc, ale zbyt fachowy język. Z tego co wyczytałem, to wrzeciono może pracować jako "nie wrzeciono" - czyli jak ? Cy oś C to jakiś ruch wrzeciona (w osi Z, bo innej opcji nie widzę)? Proszę o wyjaśnienie "na chłopski rozum".
Wyobrażam sobie wszytkie osie, jak oś symetryczną tylko w 3D. Ale nie kojarzę osi C. Prędzej sinusoidy i cosinusoidy i ich pochodne. One tworzą nową oś.

Tagi:

marmagi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: marmagi » 30 cze 2010, 23:24

przy nacinaniu gwintu dwukrotnego lub trójkrotnego oś C zapewni obrót i przesunięcie kątowe między kolejnymi zwojami gwintu,
albo tak jak już wspomniano przy pracy narzędziami napędzanymi: np otwory rozmieszczone na łuku na pow. czołowej, czy kanałki krzywek walcowych

Autor tematu
zer0
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 16

Post napisał: zer0 » 03 lip 2010, 13:30

Skoro jesteśmy przy gwintowaniu to mam z tym związane pytanie. W jakim celu u mnie w firmie gwint jest "radełkowany" (tak się nazywa to narzędzie)...
Czy to jest wymysł klienta, czy to ma swój cel (np. zwiększenie trwałości gwintu) ?
Apropos gwintowania, po co jest 7 cykli zgrubnego gwintowania i jedno wykańczające ?
Nie da rady np. 3 cykle zgrubne ? Skoro i tak sam zwój gwintu ma 1.78 mm głębokości ?
Płytki skrawające (tzw. przetaczak i wytaczak) w mojej firmie skrawają po 7 mm, to czemu gwintownik nie da rady ?
Czy to zależy od płytki, czy od ograniczeń technologicznych, a może jest jakiś inny powód ?
Materiał obrabiany o którym mówię to brąz, jest dość miękki i osobiście nie widzę powodów aby było tyle cykli zgrubnych.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CNCRob » 03 lip 2010, 13:46

zer0 pisze:gwint jest "radełkowany"
jesteś tego pewien? może łuszczony lub wygniatany? nie ma radełka do gwintów...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
zer0

Post napisał: zer0 » 03 lip 2010, 13:54

Jestem tego pewien... Narzędzie nazywa się radełko.
Nie jestem fachowcem więc się nie spieram.
Opisze te narzędzie swoim laikowskim językiem.
Radełko to narzędzie specjalne, walec z wyżłobieniami lub żeberkami, które na gwincie robią równoległe "rowki" lub wgłębienia.
Nie wiem po co to i jaki w tym cel.
Jeśli coś pomyliłem, to sorki.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CNCRob » 03 lip 2010, 14:00

teraz rozumiem, więc gwint jest nacinany w sposób tradycyjny a jedynie później na jego wierzchołku robione jest radełko?
Nie robiłem tego nigdy ale spotykałem się z tym, wydaje mi się, że ma na celu zapobieganie samoczynnemu odkręcaniu się połączenia.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: gelo » 03 lip 2010, 14:24

radelkowanie stosuje sie dla polaczen instalacji wodnych itp. i pomaga utrzymac sie teflonowi lub pakułom na miejscu, bo inaczej to szczelniwo zsunelo by sie z gwintu i by ci z rurki woda kapala :razz:

A propos gwintowanie:

Jezeli masz w zapasie drugi noz do nacinania gwintu ( lub pod dostatkiem plytek...) to zrob sobie test i natnij gwint w 3ch zgrubnych przejsciach... :mrgreen:, a potem zrob w 7 i zobaczysz ( uslyszysz!) roznice....
Tak na powaznie gdybys jechal 7mm plytką V - to tez by szybko "poszla do ernesta..". bo plytka do gwintow ma podobny ksztalt na czubku..
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

Autor tematu
zer0

Post napisał: zer0 » 04 lip 2010, 08:37

gelo pisze:radelkowanie stosuje sie dla polaczen instalacji wodnych itp. i pomaga utrzymac sie teflonowi lub pakułom na miejscu, bo inaczej to szczelniwo zsunelo by sie z gwintu i by ci z rurki woda kapala :razz:

A propos gwintowanie:

Jezeli masz w zapasie drugi noz do nacinania gwintu ( lub pod dostatkiem plytek...) to zrob sobie test i natnij gwint w 3ch zgrubnych przejsciach... :mrgreen:, a potem zrob w 7 i zobaczysz ( uslyszysz!) roznice....
Tak na powaznie gdybys jechal 7mm plytką V - to tez by szybko "poszla do ernesta..". bo plytka do gwintow ma podobny ksztalt na czubku..
Widać że fachowiec :-).
To są detale do instalacji gazowej.
Dzięki za odpowiedź. Co do tego 7 mm to nie jest ani żart ani ściema. Toczymy w firmie rozrząd (2 zębatki + łańcuch) do - UWAGA ! - Fiata 126p, Cinquecento 700 i 900 oraz do YUGO 45.
Oczywiście wszystko wykonane z żeliwa. Żeliwo jest niewdzięcznym materiałem do obróbki i często ma dziury lub jakieś inne defekty. Aby temu zapobiec nasza firma kupuje odlewy o 10-15 mm większej średnicy niż gotowy detal. A cykl toczenia wykonany jest na raz !! Wiem tylko że płytki to WNMG; całe czarne i z Mitsubishi, promień 0.8. Dokładny model podam po poniedziałku :-). Często na ogół te płytki pękają i po ok 40-50 sztuk muszę krawędź zmienić. Lipa niesamowita z tym żeliwem. Domyślam się że problem jest w tym że płytka za dużo zbiera bo dosłownie piszczy jak skrawa. Ale u mnie w firmie musi coś pier**** żeby się nauczyli. Niestety - prywaciarz :-].

Oprócz tej jakże twórczej powyższej wypowiedzi (hahaha) mam pytanie dotyczące bazowania narzędzi. Na moim Fanuc'u narzędzie bazuję się w następujący sposób:
-Geometria
-Tryb ręczny, ustawić oś w "punkcie zer0 (:-))"
-Wpisać parametry osi na 0.0 (np: X0.0, Y0.0) dla poszczególnego narzędzia
-Nacisnąć measure i sam policzy

Czy nie ma jakiegoś innego sposobu, bo wydaję mi się że bazowanie w taki sposób jest dość nieprecyzyjne (widziałem jak brygadzista miał problemy z bazowaniem wiertła w osi X, aby była w samym centrum) ?

Dzięki za pomoc panowie, wydaje mi się że bardzo dużo nauki przede mną :-). Wszelkie niejasności lub błędy merytoryczne są spowodowane faktem iż, staram się uczyć na własną rękę...

Głupie pytania nie istnieją... Istnieją źle sformułowane.

pu5z3k

Post napisał: pu5z3k » 05 lip 2010, 18:32

czy i ja mogę prosić o poradniki ? jestem świeżo po technikum mechatronicznym, w którym nie za wiele się nauczyłem poza G-kodami i budowie frezarki oraz tokarki.

[email protected]

z góry dziękuje bardzo!

lemurbb
Kontakt:

Post napisał: lemurbb » 05 lip 2010, 21:16

to i ja bym od kolegi poprosił :mrgreen:
Zona mnie zabije jak znowu będę siedział w książkach i odpowiadał na wszystko :"tak kochanie..... oczywiście że słuchałem .... " :razz:

[email protected]

ew.
[email protected]

z góry dziękuje koledze

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”