gelo pisze:radelkowanie stosuje sie dla polaczen instalacji wodnych itp. i pomaga utrzymac sie teflonowi lub pakułom na miejscu, bo inaczej to szczelniwo zsunelo by sie z gwintu i by ci z rurki woda kapala
A propos gwintowanie:
Jezeli masz w zapasie drugi noz do nacinania gwintu ( lub pod dostatkiem plytek...) to zrob sobie test i natnij gwint w 3ch zgrubnych przejsciach...

, a potem zrob w 7 i zobaczysz ( uslyszysz!) roznice....
Tak na powaznie gdybys jechal 7mm plytką V - to tez by szybko "poszla do ernesta..". bo plytka do gwintow ma podobny ksztalt na czubku..
Widać że fachowiec

.
To są detale do instalacji gazowej.
Dzięki za odpowiedź. Co do tego 7 mm to nie jest ani żart ani ściema. Toczymy w firmie rozrząd (2 zębatki + łańcuch) do - UWAGA ! - Fiata 126p, Cinquecento 700 i 900 oraz do YUGO 45.
Oczywiście wszystko wykonane z żeliwa. Żeliwo jest niewdzięcznym materiałem do obróbki i często ma dziury lub jakieś inne defekty. Aby temu zapobiec nasza firma kupuje odlewy o 10-15 mm większej średnicy niż gotowy detal. A cykl toczenia wykonany jest na raz !! Wiem tylko że płytki to WNMG; całe czarne i z Mitsubishi, promień 0.8. Dokładny model podam po poniedziałku

. Często na ogół te płytki pękają i po ok 40-50 sztuk muszę krawędź zmienić. Lipa niesamowita z tym żeliwem. Domyślam się że problem jest w tym że płytka za dużo zbiera bo dosłownie piszczy jak skrawa. Ale u mnie w firmie musi coś pier**** żeby się nauczyli. Niestety - prywaciarz :-].
Oprócz tej jakże twórczej powyższej wypowiedzi (hahaha) mam pytanie dotyczące bazowania narzędzi. Na moim Fanuc'u narzędzie bazuję się w następujący sposób:
-Geometria
-Tryb ręczny, ustawić oś w "punkcie zer0 (:-))"
-Wpisać parametry osi na 0.0 (np: X0.0, Y0.0) dla poszczególnego narzędzia
-Nacisnąć measure i sam policzy
Czy nie ma jakiegoś innego sposobu, bo wydaję mi się że bazowanie w taki sposób jest dość nieprecyzyjne (widziałem jak brygadzista miał problemy z bazowaniem wiertła w osi X, aby była w samym centrum) ?
Dzięki za pomoc panowie, wydaje mi się że bardzo dużo nauki przede mną

. Wszelkie niejasności lub błędy merytoryczne są spowodowane faktem iż, staram się uczyć na własną rękę...
Głupie pytania nie istnieją... Istnieją źle sformułowane.