zer0 pisze:Dzięki za pomoc, ale zbyt fachowy język. Z tego co wyczytałem, to wrzeciono może pracować jako "nie wrzeciono" - czyli jak ? Cy oś C to jakiś ruch wrzeciona (w osi Z, bo innej opcji nie widzę)? Proszę o wyjaśnienie "na chłopski rozum".gelo pisze:Posiadasz os A bo byc moze masz pewnie glowice z serwonapedem.
Os C moze ci sie wyswietlac ale dopoki wrzeciono pracuje jako wrzeciono ( z synchronizacja lub bez) to os C jest nieaktywna. Dopiero jak uzyjesz napedzanych narzedzi i bedziesz frezowac wrzciono moze byc przelaczone do trybu osi C.
Wyobrażam sobie wszytkie osie, jak oś symetryczną tylko w 3D. Ale nie kojarzę osi C. Prędzej sinusoidy i cosinusoidy i ich pochodne. One tworzą nową oś.
Dużo pytań z zakresu CNC
-
Rafi.imir
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 8
hmmm najprosciej jak sie da....masz trzy osie x y z kojarzysz je.... to teraz sobie wyobraz że wokół każdej osi jest obrtó i to sa własnie te osie dopowiednie a b c
czyli mamy os Z a obóry wokół niej to jest oś c 
Tagi:
-
zer0
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 16
Skoro jesteśmy przy gwintowaniu to mam z tym związane pytanie. W jakim celu u mnie w firmie gwint jest "radełkowany" (tak się nazywa to narzędzie)...
Czy to jest wymysł klienta, czy to ma swój cel (np. zwiększenie trwałości gwintu) ?
Apropos gwintowania, po co jest 7 cykli zgrubnego gwintowania i jedno wykańczające ?
Nie da rady np. 3 cykle zgrubne ? Skoro i tak sam zwój gwintu ma 1.78 mm głębokości ?
Płytki skrawające (tzw. przetaczak i wytaczak) w mojej firmie skrawają po 7 mm, to czemu gwintownik nie da rady ?
Czy to zależy od płytki, czy od ograniczeń technologicznych, a może jest jakiś inny powód ?
Materiał obrabiany o którym mówię to brąz, jest dość miękki i osobiście nie widzę powodów aby było tyle cykli zgrubnych.
Czy to jest wymysł klienta, czy to ma swój cel (np. zwiększenie trwałości gwintu) ?
Apropos gwintowania, po co jest 7 cykli zgrubnego gwintowania i jedno wykańczające ?
Nie da rady np. 3 cykle zgrubne ? Skoro i tak sam zwój gwintu ma 1.78 mm głębokości ?
Płytki skrawające (tzw. przetaczak i wytaczak) w mojej firmie skrawają po 7 mm, to czemu gwintownik nie da rady ?
Czy to zależy od płytki, czy od ograniczeń technologicznych, a może jest jakiś inny powód ?
Materiał obrabiany o którym mówię to brąz, jest dość miękki i osobiście nie widzę powodów aby było tyle cykli zgrubnych.
-
CNCRob
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 3
jesteś tego pewien? może łuszczony lub wygniatany? nie ma radełka do gwintów...zer0 pisze:gwint jest "radełkowany"
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
zer0

Jestem tego pewien... Narzędzie nazywa się radełko.
Nie jestem fachowcem więc się nie spieram.
Opisze te narzędzie swoim laikowskim językiem.
Radełko to narzędzie specjalne, walec z wyżłobieniami lub żeberkami, które na gwincie robią równoległe "rowki" lub wgłębienia.
Nie wiem po co to i jaki w tym cel.
Jeśli coś pomyliłem, to sorki.
Nie jestem fachowcem więc się nie spieram.
Opisze te narzędzie swoim laikowskim językiem.
Radełko to narzędzie specjalne, walec z wyżłobieniami lub żeberkami, które na gwincie robią równoległe "rowki" lub wgłębienia.
Nie wiem po co to i jaki w tym cel.
Jeśli coś pomyliłem, to sorki.
-
CNCRob

- Posty w temacie: 3
teraz rozumiem, więc gwint jest nacinany w sposób tradycyjny a jedynie później na jego wierzchołku robione jest radełko?
Nie robiłem tego nigdy ale spotykałem się z tym, wydaje mi się, że ma na celu zapobieganie samoczynnemu odkręcaniu się połączenia.
Nie robiłem tego nigdy ale spotykałem się z tym, wydaje mi się, że ma na celu zapobieganie samoczynnemu odkręcaniu się połączenia.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
gelo

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
radelkowanie stosuje sie dla polaczen instalacji wodnych itp. i pomaga utrzymac sie teflonowi lub pakułom na miejscu, bo inaczej to szczelniwo zsunelo by sie z gwintu i by ci z rurki woda kapala
A propos gwintowanie:
Jezeli masz w zapasie drugi noz do nacinania gwintu ( lub pod dostatkiem plytek...) to zrob sobie test i natnij gwint w 3ch zgrubnych przejsciach...
, a potem zrob w 7 i zobaczysz ( uslyszysz!) roznice....
Tak na powaznie gdybys jechal 7mm plytką V - to tez by szybko "poszla do ernesta..". bo plytka do gwintow ma podobny ksztalt na czubku..
A propos gwintowanie:
Jezeli masz w zapasie drugi noz do nacinania gwintu ( lub pod dostatkiem plytek...) to zrob sobie test i natnij gwint w 3ch zgrubnych przejsciach...
Tak na powaznie gdybys jechal 7mm plytką V - to tez by szybko "poszla do ernesta..". bo plytka do gwintow ma podobny ksztalt na czubku..
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
zer0

Widać że fachowiecgelo pisze:radelkowanie stosuje sie dla polaczen instalacji wodnych itp. i pomaga utrzymac sie teflonowi lub pakułom na miejscu, bo inaczej to szczelniwo zsunelo by sie z gwintu i by ci z rurki woda kapala![]()
A propos gwintowanie:
Jezeli masz w zapasie drugi noz do nacinania gwintu ( lub pod dostatkiem plytek...) to zrob sobie test i natnij gwint w 3ch zgrubnych przejsciach..., a potem zrob w 7 i zobaczysz ( uslyszysz!) roznice....
To są detale do instalacji gazowej.
Dzięki za odpowiedź. Co do tego 7 mm to nie jest ani żart ani ściema. Toczymy w firmie rozrząd (2 zębatki + łańcuch) do - UWAGA ! - Fiata 126p, Cinquecento 700 i 900 oraz do YUGO 45.
Oczywiście wszystko wykonane z żeliwa. Żeliwo jest niewdzięcznym materiałem do obróbki i często ma dziury lub jakieś inne defekty. Aby temu zapobiec nasza firma kupuje odlewy o 10-15 mm większej średnicy niż gotowy detal. A cykl toczenia wykonany jest na raz !! Wiem tylko że płytki to WNMG; całe czarne i z Mitsubishi, promień 0.8. Dokładny model podam po poniedziałku
Oprócz tej jakże twórczej powyższej wypowiedzi (hahaha) mam pytanie dotyczące bazowania narzędzi. Na moim Fanuc'u narzędzie bazuję się w następujący sposób:
-Geometria
-Tryb ręczny, ustawić oś w "punkcie zer0 (:-))"
-Wpisać parametry osi na 0.0 (np: X0.0, Y0.0) dla poszczególnego narzędzia
-Nacisnąć measure i sam policzy
Czy nie ma jakiegoś innego sposobu, bo wydaję mi się że bazowanie w taki sposób jest dość nieprecyzyjne (widziałem jak brygadzista miał problemy z bazowaniem wiertła w osi X, aby była w samym centrum) ?
Dzięki za pomoc panowie, wydaje mi się że bardzo dużo nauki przede mną
Głupie pytania nie istnieją... Istnieją źle sformułowane.
-
pu5z3k
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 1
czy i ja mogę prosić o poradniki ? jestem świeżo po technikum mechatronicznym, w którym nie za wiele się nauczyłem poza G-kodami i budowie frezarki oraz tokarki.
[email protected]
z góry dziękuje bardzo!
[email protected]
z góry dziękuje bardzo!
-
lemurbb
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
to i ja bym od kolegi poprosił
Zona mnie zabije jak znowu będę siedział w książkach i odpowiadał na wszystko :"tak kochanie..... oczywiście że słuchałem .... "
[email protected]
ew.
[email protected]
z góry dziękuje koledze
Zona mnie zabije jak znowu będę siedział w książkach i odpowiadał na wszystko :"tak kochanie..... oczywiście że słuchałem .... "
[email protected]
ew.
[email protected]
z góry dziękuje koledze