-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

ericccmad
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ericccmad » 25 maja 2010, 18:23

czemu syf już tłumaczę patrząc na te ścieżki to od razu widać że to made in china są stanowczo za cienkie zasada jest taka 1mm2/6A jeśli twój prąd to 2A na fazę łatwo policzyć scieżka powinna mieć 0.33mm2 a te na zdjeciach to jakjes 0.05mm2 stasznie słaby układ
Wez miernik ustaw na ohmy i dotkni jednego radiatora jednym kablem a drugim kablem drugi radiator ma być zero
Ostatnio zmieniony 25 maja 2010, 18:27 przez ericccmad, łącznie zmieniany 1 raz.

Nie słuchajcie mnie jestem nawalony i bredzę.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 336
Kontakt:

Post napisał: smouki » 25 maja 2010, 18:25

czytałem w którymś temacie że za slave master jest odpowiedzialne złącze: ref, jak się go nie podpina to wszystkie działają jak kamraci, ale nie jestem pewien, tak czy inaczej nie wiem czy da się je jakoś ustawić. Ciągle powtarzające się pytanie, dlaczego przez tydzień działały, na slejwach czy nie na slejwach ale działały, co zrobiłem źle? a na pierwszym zdjęciu to jest upalona ścieżka, przepraszam za jakość, ale bateria mi się rozładowała i robiłem webcamerą
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 34

Post napisał: niko65 » 25 maja 2010, 18:56

ericccmad gdy byś popatrzył dokładniej to nie są to ścieżki sterownika tylko płyty głównej wiem bo sam podobne ustrojstwo lutowałem więc 2A przez port LPT? raczej nie, same stery też nie są złe są chyba na scalakach TA8435 lub coś podobnego kolega Leoo kiedyś nawet zamieścił płytki do tego

smouki przeczytaj ten temat może coś ci pomoże :wink:
https://www.cnc.info.pl/topics12/sterow ... 35&start=0

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 25 maja 2010, 19:41

przeczytałem od deski do deski i nic mi to nie powiedziało bo nie znam tego języka, za dużo terminologii, a ja nie jestem elektronikiem więc chyba dam sobie spokój z tymi sterownikami i po prostu poczekam na nową chińszczyznę. Przepraszam że zabrałem was cenny czas. w sprawie sterowników odezwę się jak przyjdą nowe układy z polski i je wlutuję, jak będą działały to się odezwę a jak wybuchną to się powieszę
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 71
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 25 maja 2010, 21:06

coż, skośnoocy pisza w dokumentacji ze radiator może byc i odizolowany od ukladu jak rowniesz byc polączony do GND, ma to jakis w sumie sens. ja bym byl za polaczeniem radiatora do masy raczej, jakos tak spokojniej
a mase sygnalowa masz polaczona z masa zasilania?
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 25 maja 2010, 21:24

nie wiem ,ale chyba nie, połączone jest tak jak w książce pisali, minimalnie, żadnych inwencji z mojej strony
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

ericccmad
Posty w temacie: 6

Post napisał: ericccmad » 25 maja 2010, 21:24

niko65 pisze:ericccmad gdy byś popatrzył dokładniej to nie są to ścieżki sterownika tylko płyty głównej wiem bo sam podobne ustrojstwo lutowałem więc 2A przez port LPT? raczej nie, same stery też nie są złe są chyba na scalakach TA8435 lub coś podobnego kolega Leoo kiedyś nawet zamieścił płytki do tego

smouki przeczytaj ten temat może coś ci pomoże :wink:
https://www.cnc.info.pl/topics12/sterow ... 35&start=0
patrzyłem i nic tam nie widać prócz przejaranych ścieżek a i opis mówi tylko o nie działających sterach steep motor
Ale jedno mi przyznacie ze towar chinski tylko cena europejska
smouki zanim wsadzisz nowe zrób porządnie uziemienie i upewni się ze gniazdko też je ma
Zacharius chodzi mi o to że jeśli pudło nie ma uziemienia /nie jest zewnętrznie uziemione a masy układów sa spięte przez np.radiatory to nie znaczy ze sa one uziemione tylko zwarte czy nie, W jednym układzie nie ma problemu ale to sa trzy oddzilne UP
szukałem jakichś danych ale nie wiele znalazłem http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtm ... _szukaj%3D+ i http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/TA8435H. ... 346e01cafd
Nie słuchajcie mnie jestem nawalony i bredzę.

SQ3VAZ
Posty w temacie: 14

Post napisał: SQ3VAZ » 25 maja 2010, 21:50

Upalona sciezka z portu - jezeli byla to masa dla osi y - wyglada jakby byla jedyna masa dla stera i w momencie wlaczenia zasilania na silnik zadzialala jak bezpiecznik. Co do przekaznika, to co nim zalaczales - napiecie na stery (na silniki)? Jezeli tak to majac zwarcie na sterze nie wytrzymala.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 71
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 25 maja 2010, 21:57

no niby tak ale jakos jest tak ze w ukladach DC wszystko co ma byc niby uziemione dają na maseczyli - zasilania. trzy jak trzy same scalaki maja lacze masy do "pleców" masa zasilania i tak jest wspolna bo leci z jednego zasilacza
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 25 maja 2010, 22:24

no, odnośnie pk2, to testowałem załączanie zasilania sterów przez przekaźnik, i właśnie na tym nie działało, a na pk1 zadziałało, ale zrezygnowałem z tego pomysłu, bo pk1 jest do wrzeciona i ajak dawałem e-stop w trakcie programu, to już z powrotem się wrzeciono nie włączało.
CO MAM POPRAWIĆ?
1. uziemienie obudowy z gniadka
2. bezpieczniki na zasilaniu silników (takie same jak pisze na płytce 4A?)
3. wyczyścić ścieżki z topnika
4.odizolować stery od obudowy/uziemić stery???
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”