a mam pytanie czy da rade sie gdzieś podpiąć do płytki aby uzyskać ~5V ?? lub cos takiego do zasilania wiatraka ??? zdaje mi sie ze gdzieś pisaliście cos o tym ale nie mogę znaleźć i nie pamiętam czy pisaliście czy można czy nie

rezystory dla jednego i drugiego LEDa trzeba dobrać tak aby się świeciły jak chcemyvegelus pisze:Jedna uwaga w spisie elementów R15 podajesz jako 370OM a na schemacie jest 390OM Smile
LEDy są do świecenia... można ich nie montować są opcjonalnevegelus pisze:Pytanko do czego służą diody LED.
jeśli tylko chcesz... to możnavegelus pisze:Zatsanawiam się czy nie wyciągnąć ich na obudowę.
termit_tm pisze:co z moim pytaniem o zaislanie dla wiatraczków ???
5V trzeba wytworzyć na odrębnej płytce zasilacza....termit_tm pisze:a mam pytanie czy da rade sie gdzieś podpiąć do płytki aby uzyskać ~5V ??
na płytce zasilacza jest układ zasilania wiatraków - z regulacją obrotów zależną od temperaturytermit_tm pisze:lub cos takiego do zasilania wiatraka ???
przytoczyłem... wcześniej była klarowana koncepcja owego modułu zasilaczatermit_tm pisze:zdaje mi sie ze gdzieś pisaliście cos o tym ale nie mogę znaleźć i nie pamiętam czy pisaliście czy można czy nie Wink więc jeśli możecie to przytoczcie ta sprawę jeszcze raz Wink
termistor... montowany blisko scalaka na radiatorzetermit_tm pisze:a czujnik temperatury jest już czy trzeba jakiś oddzielny zamontować ????
typowy wiatrak jest na 12V (8-20mA)termit_tm pisze:czy jest jakieś ograniczenie prądowe dla tych wiatraków tak aby nie spalić tego zasilania
błądzi - ale może trafi na właściwą drogętermit_tm pisze:może głupio pytam ale kto pyta nie błądzi
????termit_tm pisze:a może lepiej pominąć ta opcje i zamontować oddzielne sterowanie dla wiatraków ??? tak aby potrzebnie nie nagrzewać układu ????
decyduje o tym wartość napiecia... czyli ile daje trafoflopio pisze:1. Jak mocno grzeje się tranzystor Q1-potrzebuje radiatora?
od biedy tak... jeśli chcemy zaszalać szukamy (robimy, zamawiamy) coś co będzie zawierało optoizolację... ja coś takiego prawie skończyłem...flopio pisze: Jaką płytę główną polecacie do tych sterowników, czy ta z akcesoria.cnc.info.pl wystarczy?
nic nie odginamy !!!flopio pisze:3. Czy do lutowania scalaka a3977 należy odgiąć jego nóżki, tak żeby "położyć" je na druku? A może są jakieś podstawki pod ten scalak...?
fajneflopio pisze:Zamieściłem fotki mojego układu w wątku o mojej maszynce
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?p=15362#15362