Zrobie panowie jak radzicie narodził się nowy pomysł i chyba będę musiał postawić na wiekszą sztywność maszyny.
Jestem na etapie szukania kogoś kto powycina elementy ze stali i nikogo nie ma w tym grajdole jakim jest augustów są zakłady ślusarskie ale albo nie ma plazmy albo nie chce sie tym zajmować bo to przecież nie płot. I chyba będę zmuszony kupić plazmę a jesli zainwestuję w ten aparat to czemu pózniej nie wyjąć frezarki i do cnc nie zamontować palnika.
myślę o tym czekam na wasze opinie
http://www.tabor24.pl/details,31438,111742712.asp link plazma
[ Dodano: 2010-05-15, 15:46 ]
Koledzy mam pytanie
jak myślicie jakie silniki były by dobre do napędu i czy stosować przekładnie czy może lepiej zamontować silnik bezpośrednio do wału.
To po przemyśleniach nowy projekt.Maszyna jest dość niska 70 cm wykonana z profila stalowego kwadratowego 50/40/2mm wałki napędowe i pręty prowadzące 20mm.
Imponująca ilość profila stalowego 26mb
Pytanie czy przy zastosowaniu tak grubych śrub trapezowych 20mm gdzie P wynosi 2mm nie straci maszyna na dokładności.
Wydaje mi się że przy takich skokach śrub to chyba trzeba dać przekładnie. Według mnie rozsądne było by 1.10 co daje jeden obrót 0.2 mm przesuwu tylko czy nie będzie to ślimak a przy frezowaniu drewna to nie zbyt dobrze wpływa na materiał .
Zastanawiam się jak potem ustawia się by maszyna wiedziała że jeden obrót to 0,2mm i pole robocze ma 1500 na 1200 i gdzie znajduje się początek obszaru pracy
Z góry dziękuje za pomoc.