Szukam MOSFETa
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Szukam MOSFETa
Zalezy mi na mosfecie ktory bedzie w pelni wysterowany z poziomu 5V. Do tego opor feta tez jest istotny, im mniejszy tym lepszy. Prad do 10A. Znalazlem irf7455 ale nie odpowiada mi jego obudowa SMD. Moze znacie cos podobnego w obudowie TO220?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
bezpieczniej jest szukać MOSFETów LOGICK LEVEL... czyli sterowalnych z TTL - mniej niż 5V włącza tranzystor !
czyli np. IRLZ xxx
czyli np. IRLZ xxx
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
Sa ale zazwyczaj bardzo drogie. Sprawdz VNP20 ( Low - side, czyli dolna połowa mostka) oraz BTS442 (High side). Dostępne z katalogu Farnella przez TME. Drogie bo z zabezpieczeniami które nie pozwalają ich upalić ( mnie się nie udało mimo celowych prób 
Prościej (taniej) jest zastosować zwykły MOSFET i drajwer do niego - ja mam układ na MC34151 oraz IRF9530/IRF530. Sterujesz wtedy 5V, ale potrzebujesz dodatkowe 12V

Prościej (taniej) jest zastosować zwykły MOSFET i drajwer do niego - ja mam układ na MC34151 oraz IRF9530/IRF530. Sterujesz wtedy 5V, ale potrzebujesz dodatkowe 12V
-
Kuszace te VNP20 zwlaszcza ze wzgledu na zabezpieczenia ale cena nie ciekawa. Driver zastosuje w ostatecznosci, mysle tu o tc427. Najpierw bym chcial przeanalizowac rozwiazania sterowania w prost.
A czy przypadkiem zastosowanie tranzystorow z serii IRLZ nie jest najlepszym rozwiazaniem? Dodam tylko, ze bedzie on przelaczany z czestotliwoscia 20kHz jako czestotliwosc czoperowania.
A czy przypadkiem zastosowanie tranzystorow z serii IRLZ nie jest najlepszym rozwiazaniem? Dodam tylko, ze bedzie on przelaczany z czestotliwoscia 20kHz jako czestotliwosc czoperowania.
-
Tak też można. Ale weź pod uwagę, że przełączanie takiego tranzystora może nie być takie łatwe nawet jeżeli da się go wysterować z 5V. Chodzi głównie o to, że proces włączania/wyłączania takiego MOSFET'a polega ( z punktu widzenia jego sterownika) na przeładowaniu kondesatora. Ze wzoru 0.5 (Q^2)/C oraz kart katalogowych możesz policzyć ile energi potrzebujesz naładować/rozładować. Drajwery które sterują mosfetami są liczone na prądy 0.5A..1.5A - czy twój układ pociągnie prąd potrzebny przy chopperowaniu takiego tranzystora ?
-
Sam również nie jestem - tyle co wyczytałem w postach na ten temat. Ciekawe informacje znajdziesz w karatach katalogowych droajwerów do MOSFETów.
Generalnie sam bym się nie odważył zaprojektować takiego układu, choć pokusiłbym się o modyfikację już sprawdzonego. W swoim sterowniku zdecydowałem się nie podejmować tego wyzwania i zainwestować 2.59PLN/sztuka za podwójny drajwer MOSFET'a
Generalnie sam bym się nie odważył zaprojektować takiego układu, choć pokusiłbym się o modyfikację już sprawdzonego. W swoim sterowniku zdecydowałem się nie podejmować tego wyzwania i zainwestować 2.59PLN/sztuka za podwójny drajwer MOSFET'a
-
No to bedzie trzeba sie jednak zdecydowac na drivery i juz.
Mimo ze sie zdecydowalem dreczy mnie jedna sprawa. Na forum znalazlem odnosnik do takiego sterownika http://pminmo.com/l297unipolar/schematic.pdf Sterownik czoperowany z L297 na tranzystorach IRLZ44N bez specjalizowanych driverow. Czy tak zbudowana koncowka mocy ma prawo porzadnie dzialac mimo tego wszystkiego pisanego wyzej?
Mimo ze sie zdecydowalem dreczy mnie jedna sprawa. Na forum znalazlem odnosnik do takiego sterownika http://pminmo.com/l297unipolar/schematic.pdf Sterownik czoperowany z L297 na tranzystorach IRLZ44N bez specjalizowanych driverow. Czy tak zbudowana koncowka mocy ma prawo porzadnie dzialac mimo tego wszystkiego pisanego wyzej?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
74HC08 zastoswany przez pminmo zapewnia całkiem poprawne sterownie tranzystora logick level... z dyskusji prowadzonych na cnczone.com na temat tego sterownika wynika, iż nawet zastoswanie normalnych mosfetów w tym układzie pozwala na "jakąś tam" prace... tranzystory zaczynają się grzać bo nie występuje pełne włączenie (na logick-a włączenie jest przy ok. 2v a dla pozostałych ok. 6v)... ale układ pracuje poprawnie - ciepła nie powstaje tak dużo...
osobiście testowałem układ:
prosty generator... kilkasek KHz (a po wpieciu kwarca - nawet 8MHz)
TTL - rezystor - IRLZ - rezystancja 10R... 2R... 1R
zsilane TO z 5V
jeśli bramka MOSFETa była sterowana z pojedyńczego TTL - tranzystor nie był wstanie przełączać MHz-ów
natomiast łącząc równolegle parę TTL (HC) udało mi się wreszcie zobaczyć przełączanie w MHz za pomocą MOSFETa
łączenie równolegle TTL (HC) to najtańsza metoda utworzenia drivera o większym prądzie sterownia
oczywiście drivery IR21xx są dużo ciekawsze... zapewniają nawer 1..2A
podczas gdy zazwyczaj jeden TTL daje 20mA
osobiście testowałem układ:
prosty generator... kilkasek KHz (a po wpieciu kwarca - nawet 8MHz)
TTL - rezystor - IRLZ - rezystancja 10R... 2R... 1R
zsilane TO z 5V
jeśli bramka MOSFETa była sterowana z pojedyńczego TTL - tranzystor nie był wstanie przełączać MHz-ów
natomiast łącząc równolegle parę TTL (HC) udało mi się wreszcie zobaczyć przełączanie w MHz za pomocą MOSFETa

łączenie równolegle TTL (HC) to najtańsza metoda utworzenia drivera o większym prądzie sterownia
oczywiście drivery IR21xx są dużo ciekawsze... zapewniają nawer 1..2A
podczas gdy zazwyczaj jeden TTL daje 20mA
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014