To jakaś paranoja musiało się to palić topić i co tam jeszcze sam nie wiem ale chciałbym to widzieć bo musiały być fajne efekty świetlno wizualno eksplodujące.piasek231 pisze:Bardzo możliwe. Temat poznałem właśnie przy paleniu INOX. Koles nie mial azotu i "zastepczo" wypalil tlenem. Efekt byl taki ze blacha INOX miala sople na 5 cm, a ze elementow wypalonych bylo okolo 1000 malych blaszek to palili pol godziny a szlifowali tydzien.
Frezarka stalowa 300x300x100 z blachy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
To dobre rozwiązanie i godne uwagi według mnie. Mało miejsca zajmuje i jest prosta w złożeniu.Czekam na finał prac już w realu ....zacharius pisze: koncepcja dobra. widzę tu duży wpływ konstrukcji kolegi Gmaro, i prawidłowo.
j
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 27
W załączniku zamieszczam wstępną listę elementów. Proszę o ewentualne korekty, oraz o informację co jeszcze należy dołączyć do tej listy. ( Na pewno brakuje mocowania śruby trapezowej do silnika oraz do konstrukcji Y, pasków oraz koła zębate na oś X oraz Z, oraz mocowanie tych osi do konstrukcji, krańcówki, zasilanie do elektroniki. Ale nie wiem jakich podzespołow użyć. Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- PloterCNC.rar
- (10.7 KiB) Pobrany 206 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
punkt 9,10 śruba 12x3 a pisałem coś na temat zęby tej podziałki lepiej nie stosować!
kulowa będzie bardziej żywotna, dokładna i z lepsza sprawnością ale też dużo droższa.
z tą wydłużona noga nawet lepiej wygląda.
"zapas" na śrubach niczym się nie zapycha, zostaje jak leci. "spawanie" na zimno sobie daruj bo to plastelina
kulowa będzie bardziej żywotna, dokładna i z lepsza sprawnością ale też dużo droższa.
z tą wydłużona noga nawet lepiej wygląda.
"zapas" na śrubach niczym się nie zapycha, zostaje jak leci. "spawanie" na zimno sobie daruj bo to plastelina
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
No wlasnie wiem tylko ze nie widzialem w ofercie sruby trapezowej 12 z podzialka na 2 minimum bylo 3. Nie mam praktyki i nie wiem jak wiekszy skok ma sie potem do samej rozdzielczosci maszyny. A nie chce zeby wyszlo jakos bez sensu. Pozdr.
[ Dodano: 2010-04-23, 11:29 ]
A co do nogi i wygladu to faktycznie lepiej
[ Dodano: 2010-04-23, 11:29 ]
A co do nogi i wygladu to faktycznie lepiej

-
- Kontakt:
poniekąd jakaś tam norma (może stereotyp) że dłuższe nogi ładniej wyglądają.
podziałka 3 jest niewygodna z kwestii konfiguracji, bo np jak masz ster ustawiony na pełny krok to masz 200kr na 3mm posuwu, masz wymaga podania ilości kroków na 1mm no i co mu podasz? 66.6666....
a nieparzyste podziałki kroków na sterach chyba jeszcze nie widziałem (przynajmniej nie na tych tańszych)
podziałka 3 jest niewygodna z kwestii konfiguracji, bo np jak masz ster ustawiony na pełny krok to masz 200kr na 3mm posuwu, masz wymaga podania ilości kroków na 1mm no i co mu podasz? 66.6666....

-
Witam. Przeswit pomiedzy blatem a "poprzeczka" ustawilem na 110 [mm]. Wysokosc ta podyktowana jest sposobem zamocowania silnika dla osi "Z" Silnik ktory chce zastosowac 3 Nm 3A 56x56mmx111mm. Mozna by na os Z dac mniejszy silnik i przelozenie, ale wydaje mi sie ze lepiej jak zrobie mocniejszy silnik i ze wszystkie zakupie jednakowe. Mogl bym podniesc w takim przypadku os Z ale nie potrzebuje wiekszego pola roboczego. A cena walka nie jest stosunkowo duza do calego wydatku wiec raczej nie widze problemu w tym. A teraz ciekawostka, ktora wynikła właśnie podczas projektowania osi "Z". Cena za podporę do wałka precyzyjnego fi16 wynosi http://www.allegro.pl/item1005696445_po ... m_cnc.html a cena kompletu wałka z podporą wynosi http://www.allegro.pl/item1005698072_pr ... m_cnc.html w sumie to jesli czegos nie przeoczylem, to nie rozumiem do konca polityki tej ze firmy. Pzdr
[ Dodano: 2010-04-23, 13:30 ]

[ Dodano: 2010-04-23, 13:30 ]

-
- Kontakt:
jakoś to w pionie mało zgrabne wychodzi
a może by wydłużył blaszke górną na Z i silnik "powiesić" dalej za silnikiem od X? na długości paska też nie ma dużych rozrzutów cenowych. poza tym jaka jest szerokość karetki Z?może by i nie trzeba silnika wystawiać aż za X a tak by wlazł?