Moze kilka słow na temat koncepcji maszynki
Brama stala z osia Y oraz Z
Stol ruchomy (os X) na ktorym umieszczony bedzie stol obrotowy (4 os) podparty obustronnie, na ktorym to z kolei umieszczona bedzie 5 os
Napedy ktore kupilem to: piec serw 150W DC 0.37Nm 3000rpm z cncdrive.pl
smoothstepper oraz piec Whale3
Nie wiem czy to najlepsza decyzja ale ciezko mi bylo wyciagnac jakies wnioski z postow, a zdecydowalem sie na serwa bo jak to mowia duza przeciazalnosc... enkoder a co za tym idzie brak gubienia krokow itd. A jak wyjdzie w praniu to sie chyba okaze. Testow jeszcze nie robilem i wszystko czeka w pudlach na skonczona mechanike
Odnosnie wrzeciona to przymierzam sie do 3kW
http://cgi.ebay.com/WATER-COOLE-MOTOR-S ... 56315ba7a7
Ale poki co zold nie pozwala
W szafie czekaja na swoja kolej tez :
prowadnice liniowe HGR 20R
wozki
śruby kulowe 16-05
nakretki
Przez dosc długi czas zastanawialem sie nad wyborem rozwiazania osi obrotowych i tak:
stoly obrotowe ze slimakiem maja luzy i trzeba je kasowac co takze zwieksza opory a silnik tylko 0.37Nm. Przykladowo stol sherline to luz rzedu 10 minut katowych co przy obrobce na promieniu 150 mm dalo by blad liniowy odpowiednio 0.436 mm (prosze mnie poprawic jesli cos zle policzylem)
Nastepnie myslalem o precyzyjnej przekladni planetarnej ale cena ok 4000zl mnie zabila:)
I tak zdecydowalem sie na przekladnie falowe Harmonic Drive (bezluzowa ponizej minuty katowej). Poniewaz cena gotowej osi obrotowej rowniez byla powalajaca zdecydowalem sie kupic jedynie sam zespól stanowiacy serce tej przekladni tzw Component Set i dorobic obudowe we wlasnym zakresie.
Obecnie koncze etap budowy pierwszej przekladni do 4 osi (na stol obrotowy). W tym tygodniu odbiore ostatnie 2 czesci takze na pewno wkleje jakies zdjecie i opisze wrazenia:)
W tej chwili przesylam kilka zdjec czesciowo zlozonej przeladni falowej
Wszelkie cenne opinie i uwagi mile widziane pozdrawiam wszystkich forumowiczow:)