grawerka do stali nierdzewnej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Za darmo nie ma nic.
Stosując "chińszczyznę" = ok 4.600 zł za kpl na 3 osie: prowadnice podparte 20, łożyska z obudowami, 3 śruby kulowe z nakrętkami i podporami końcowymi, sprzęgła, wrzeciono 2.2 kW z falownikiem - do tulejek ER20.
do tego - silniki 3 Nm (3x150 zł) + sterowniki (3x250 zł), płyta główna 100 zł = 1300 zł
krańcówki, kable, e-stop - ok 200-300 zł.
Więc póki co to już ponad 7.000 zł
Mach-3 - ok 800 zł,
No i do tego rama, stół, Z-tka - sensownie da się zrobić za ok 2.500 - 3.500 zł
I już jest ponad 10.000 zł - to minimum, żeby otrzymać coś na kształt maszyny produkcyjnej o polu roboczym rzędu 300x300x100 (plus/minus 100-200 w osiach X,Y i 50-100 w osi Z), która nie będzie się bała nierdzewki, umożliwi jako-tako powtarzalną produkcję z tolerancjami rzędu 5-ciu setek.
Do tego kolenje 2,3,4,5.... tys zł na frezy, uchwyty, narzędzia pomiarowe, itp.
Stosując "chińszczyznę" = ok 4.600 zł za kpl na 3 osie: prowadnice podparte 20, łożyska z obudowami, 3 śruby kulowe z nakrętkami i podporami końcowymi, sprzęgła, wrzeciono 2.2 kW z falownikiem - do tulejek ER20.
do tego - silniki 3 Nm (3x150 zł) + sterowniki (3x250 zł), płyta główna 100 zł = 1300 zł
Mach-3 - ok 800 zł,
I już jest ponad 10.000 zł - to minimum, żeby otrzymać coś na kształt maszyny produkcyjnej o polu roboczym rzędu 300x300x100 (plus/minus 100-200 w osiach X,Y i 50-100 w osi Z), która nie będzie się bała nierdzewki, umożliwi jako-tako powtarzalną produkcję z tolerancjami rzędu 5-ciu setek.
Marek
"Diabeł jest mądry nie dlatego, że jest diabłem, tylko dlatego, że jest stary"
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Bez kozery napisze 50 tysiecy!MarekM1 pisze:Za darmo nie ma nic.
Mach-3 - ok 800 zł,

Podales ceny jakbys przygotowywal do przetargu z funduszy EU

q
-
Nawet z EU musisz mieć wkład własnyoprawcafotografii pisze: Podales ceny jakbys przygotowywal do przetargu z funduszy EU![]()

A ceny są po prostu.... rzeczywiste.
PS.
Powyższe dotyczy elementów nowych. Jak kto ma dużo czasu i jeszcze więcej szczęścia, to może skompletować elementy za 1/2 do 2/3 powyższych kosztów. Gdy chodzi o zastosowania hobbystyczne - to jest ok, ale dla zawodowych - czas jest nieakceptowalny.
Marek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Tylko po co do grawerki dawac odrazu wrzeciono z falownikiem?MarekM1 pisze:Nawet z EU musisz mieć wkład własnyoprawcafotografii pisze: Podales ceny jakbys przygotowywal do przetargu z funduszy EU![]()
(to, że płacą dopiero po wydaniu własnej kasy, to już drobnostka...)
A ceny są po prostu.... rzeczywiste.
PS.
Powyższe dotyczy elementów nowych. Jak kto ma dużo czasu i jeszcze więcej szczęścia, to może skompletować elementy za 1/2 do 2/3 powyższych kosztów. Gdy chodzi o zastosowania hobbystyczne - to jest ok, ale dla zawodowych - czas jest nieakceptowalny.
Kress 1000W nie da rady?
To samo dot. srub kulowych - dobre trapezowe nie wystarcza?
Pytanie bylo o grawerke a nie frezarke do ciecia stali...
J.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
ezbig pisze:W wielu przypadkach mam wrażenie, że jest odwrotnie. U nas wszytko droższe. Chińskie prowadnice w Polsce kosztują tyle co markowe na wyspach. Podobna zabawka była kiedyś na allegro i kosztowała coś koło 9 tys. zł.
Ja nie pisze o towarze fizycznym tylko o usludze , czyli o pracy . a ze montaz takich maszyn to reczna dlubanina i naklad pracy jest duzy , a to wlasnie ta praca jest duzo drozsza w uk. wiem bo bylem

to co w polsce musisz zarobic na zycie w zlotowkach to tam musisz zarobic w funtach zeby zyc tak samo.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Panowie, niestety nie mam możliwości wykonać takiego ploterka samemu z części więc raczej liczę na gotowe rozwiązanie. Ta konstrukcja którą podałem jest na ebay-u sporo czasu i była już kilka razy ulepszana (grubsze prowadnice, śruby kulowe 16 zamiast 12 itd)- nie będę nic produkował seryjnie raczej chodzi mi czy będę w stanie pracować na tym sprzęcie powiedzmy 10 godzin tygodniowo, głlównie aluminium ale też stal niestety. Możemy wrócić do pytania głównego? Powiedzcie proszę czy wymienione elementy to wszystko co potrzebuję i czy będzie to wystarczająco mocne?
Dziękuję i pozdrawiam
PS-kupno tej konstrukcji na ebayu ma niewątpliwy plus że facet robi to kupę czasu i poznał wszystkie niuanse związane ze skręcaniem takiego sprzętu- poza tym ma bardzo dobre opinie jak chodzi o jakość
Dziękuję i pozdrawiam
PS-kupno tej konstrukcji na ebayu ma niewątpliwy plus że facet robi to kupę czasu i poznał wszystkie niuanse związane ze skręcaniem takiego sprzętu- poza tym ma bardzo dobre opinie jak chodzi o jakość
-
czy Ty wiesz co możesz mieć za taką kasę? O to >>>> https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 332,50.htm
przeczytaj cały ten temat o będziesz wiedział, że te maszyny dzieli przepaść
a poszła na allegro za podobne pieniądze....
przeczytaj cały ten temat o będziesz wiedział, że te maszyny dzieli przepaść