Ploter rysujący - praca magisterska
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 18
Już wiem, że będzie problem z dobraniem koła zębatego na wirnik:( wirnik ma 9mm średnicy i jeszcze taki bolec do szczęścia średnio potrzebny także będzie trzeba znaleźć jakąś przejściówkę:( a mam jeszcze pytanie co do samego montowania kół ma ktoś jakiś schemacik z pokazanym zamontowaniem łożyska itp itd? W załączniku fotka serwo.
- Załączniki
-
- serwo.png (501.39 KiB) Przejrzano 829 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Mogę pomóc rozwiązać ten problem. Dam krokówki, Ty mi serwa
A tak poważnie to wytocz sobie z pręta kółko o średnicy około 30mm. Środek rozwierć do 9mm - tylko nie przelotowo (wyfrezuj miejsce na klin), a drugiej strony przetocz do pożądanego wymiaru na kółko pasowe. I na koniec rowek z wpuszczanym wkrętem do zaciśnięcia na osi serwa.

A tak poważnie to wytocz sobie z pręta kółko o średnicy około 30mm. Środek rozwierć do 9mm - tylko nie przelotowo (wyfrezuj miejsce na klin), a drugiej strony przetocz do pożądanego wymiaru na kółko pasowe. I na koniec rowek z wpuszczanym wkrętem do zaciśnięcia na osi serwa.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
Jak widać na zdjęciu zacząłem robić projekt z profili aluminiowych chciałem zaprojektować sobie przekładnie i całą oś z na paskach zębatych, ale nie widzę projektów gdzie można by podpatrzeć jakich łożysk używać i w jaki sposób to połączyć, (czy dawać jakieś napinacze itp) może macie jakieś propozycje?
[ Dodano: 2010-04-07, 00:55 ]
Posunąłem się trochę do przodu z pracami ale potrzebuję pomocy przy obliczeniu długości pasa oraz przesuwu pasa. Otóż całe połączenie wygląda tak jak widać na załączonym obrazku i zbudowane na częściach które można zamówić ze strony http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pas_t.htm, gdzie można zobaczyć rozmiary. Silnik obraca koło zębate T21633 ze strony następnie pas ciągnie koło T21661 odległość pomiędzy osiami obrotu tych kół wynosi 90,13878 mm, to z kolei na jednej osi kręci koło T21633 i tutaj będzie pas, który będzie przesuwał stół. Jakby ktoś mógł policzyć będę bardzo wdzięczny. Mi wyszedł pas długości 245 to jest T22933 i z tego co liczę to na obrót silnika będzie 40mm przesuwu stołu. Bardzo proszę jak ktoś może to sprawdźcie i poprawcie mnie:)
[ Dodano: 2010-04-07, 00:55 ]
Posunąłem się trochę do przodu z pracami ale potrzebuję pomocy przy obliczeniu długości pasa oraz przesuwu pasa. Otóż całe połączenie wygląda tak jak widać na załączonym obrazku i zbudowane na częściach które można zamówić ze strony http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pas_t.htm, gdzie można zobaczyć rozmiary. Silnik obraca koło zębate T21633 ze strony następnie pas ciągnie koło T21661 odległość pomiędzy osiami obrotu tych kół wynosi 90,13878 mm, to z kolei na jednej osi kręci koło T21633 i tutaj będzie pas, który będzie przesuwał stół. Jakby ktoś mógł policzyć będę bardzo wdzięczny. Mi wyszedł pas długości 245 to jest T22933 i z tego co liczę to na obrót silnika będzie 40mm przesuwu stołu. Bardzo proszę jak ktoś może to sprawdźcie i poprawcie mnie:)
- Załączniki
-
- CNC.png (287.29 KiB) Przejrzano 909 razy
-
ok już policzyłem tym kalkulatorem nie wiem czemu wcześniej na niego nie trafiłem:) Pomyliłem się oczywiście i ty również bo tak jak napisałem przekładnia jest 2:1 a nie tak jak ty wziąłeś 1:1 będzie to pas T 22942 o długości 305 mm no i faktycznie będzie trzeba zwiększyć rozstaw osi na 92 ale i tak planuję zrobić jakąś możliwość naciągu pasa jakieś 7mm.