Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 77
- Kontakt:
Wspieramy większość wiodących sterowników takich producentów jak:robal43 pisze:Kolego andryjan, a jak wygląda sprawa postprocesorów ?? macie jakieś gotowe czy indywidualnie pod każdą maszynę ??
Aerotech (np. A3200, Ensemble, SSAM, Unidex 500, 600), ACS Motion Control, Adcos, Anorad, Baldor, Beckhoff, Bosch, Bystronic, Cincinatti, Delta Tau (PMAC), DSPNC3, Eckelmann, Engelhardt, Fanuc, Galil, GE, IBH, Koerner, Lectra (Gerber), LPL-TriSigma, Mazak, Num (np. 570, 750, 1050), Prima, Procom, Siemens (np. 802, 810, 820, 840), Swisstec, Trotec (HPGL, PLT), Zinser i inne.
Generalnie to co potrzebujemy, aby poprawnie przygotować post procesor na maszynę, to dowolny rysunek dxf wraz z wygenerowanym kodem NC.
[ Dodano: 2010-03-22, 12:17 ]
Pragnę poinformować, że będzie można się ze mną spotkać na tegorocznych targach obróbki metali, które odbywają się w Kielcach.
Będę obecny w środę 24 marca.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
andryjan, co to są za targi ?? oprogramowania ??
znasz może liste wystawców ??
bedziesz miał stoisko ?? w sumie to szkoda że teraz sie dowiedziałem o tych targach

bedziesz miał stoisko ?? w sumie to szkoda że teraz sie dowiedziałem o tych targach

Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Posty w temacie: 17
Robal - któreś z tych
od 2010-03-23 SPAWALNICTWO 2010 - Międzynarodowe Targi Technologii i Urządzeń d... Kielce
od 2010-03-23 EXPO-SURFACE 2010 - Targi Technologii Antykorozyjnych oraz Ochron... Kielce
od 2010-03-23 STOM 2010 - Salon Technologii Obróbki Metali Kielce
od 2010-03-23 CONTROL-STOM 2010 - Targi Przemysłowej Techniki Pomiarowej Kielce
LINK
od 2010-03-23 SPAWALNICTWO 2010 - Międzynarodowe Targi Technologii i Urządzeń d... Kielce
od 2010-03-23 EXPO-SURFACE 2010 - Targi Technologii Antykorozyjnych oraz Ochron... Kielce
od 2010-03-23 STOM 2010 - Salon Technologii Obróbki Metali Kielce
od 2010-03-23 CONTROL-STOM 2010 - Targi Przemysłowej Techniki Pomiarowej Kielce
LINK

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Kontakt:
Jak już wspomniałem są to "Targi obróbki metali STOM", listę wystawców (również z branży oprogramowania) można znaleźć pod tym linkiem:robal43 pisze:andryjan, co to są za targi ?? oprogramowania ??
bedziesz miał stoisko ?? w sumie to szkoda że teraz sie dowiedziałem o tych targach![]()
![]()
http://www.targikielce.pl/index.html?k= ... a_branzowa
Osobiście nie będę miał jeszcze w tym roku stoiska, przymierzam się na przyszły rok, niemniej jednak w przypadku zainteresowania będzie można się ze mną spotkać, porozmawiać, będę dysponował laptopem, także również będzie możliwość zobaczenia CAGILI "na żywo"

CAD/CAM CAGILA

-
- Kontakt:
andryjan, Ok program silny itd
ale jak dla mnie brakuje kluczowego czynnika jakim jest System kształtek wentylacyjnych
oczywiście w mojej branży .. ,
jak by ten moduł dodać to program waty był by więcej

ale jak dla mnie brakuje kluczowego czynnika jakim jest System kształtek wentylacyjnych

jak by ten moduł dodać to program waty był by więcej

Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Kontakt:
Na dzień dzisiejszy CAGILA nie posiada jeszcze takiej gotowej bazy kształtek wentylacyjnych, ale w związku z dość dużym zainteresowaniem (również na targach) w tym temacie, mogę wstępnie zapewnić, że taka baza najprawdopodobniej w najbliższym czasie powstanie.robal43 pisze:andryjan, Ok program silny itd
ale jak dla mnie brakuje kluczowego czynnika jakim jest System kształtek wentylacyjnychoczywiście w mojej branży .. ,
jak by ten moduł dodać to program waty był by więcej![]()
CAD/CAM CAGILA

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
CAGILA to napewno super program ktory potrafi wszystko i nawet zrobić jak to sie mowi lodzika z połykiem ale i tak w normalnych warunkach produkcyjnych - wykrawarka, laser, woda nie byłby wykozystywany nawet w 5 %. Pozatym postprocesor nigdy nie bedzie tak dobry jak orginalny w programie dedykowanym od producenta maszyny - szczególnie jeśli chodzi o laser i technologie lasera- technologie cięcia i wpaleń. Max rozmieszcenie na arkuszu to jedno a fizyczne uzyskanie takiej wydajności to zupelnie inna bajka. Tylko mega duze firmy mogły by zainwestowac w taki program bijąc sie o mm. Fajna sprawa ale poco mercedes jak fiatem też sie da wygonie jeździć 

-
- Kontakt:
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią. Oczywiście nie twierdzę, że większość firm w Polsce posiada kilkanaście laserów, plazm, water jetów, czy jakichkolwiek innych maszyn tnących i prowadzi naprawdę wielkoseryjne wycinanie na dużą skalę, gdzie każdy 1mm mniej na rozkroju miałby kolosalne znaczenie, co opisywałem już wcześniej na przykładzie firmy z branży Automotive.suizz pisze:CAGILA to napewno super program ktory potrafi wszystko i nawet zrobić jak to sie mowi lodzika z połykiem ale i tak w normalnych warunkach produkcyjnych - wykrawarka, laser, woda nie byłby wykozystywany nawet w 5 %.
Z drugiej jednak strony chyba zgodzisz się ze mną, że biorąc pod uwagę sytuację małych firm, które posiadają tylko jedną maszynę i które tną naprawdę "sporadycznie", np. głównie dla swoich potrzeb, schemat taki również nie stanowi większości w naszym kraju.
W związku z tym możemy łatwo wywnioskować, że na pewno istnieje dosyć spora część rynku, którą możemy zaliczyć do nazwijmy to średniej grupy firm, czyli np. występują 2-3 lasery, lub też 1 laser i 1 water jet itp., zakładamy, że firmy takie tną zarówno dla własnej produkcji jak i wykonują usługi cięcia i może się okazać, że skuteczność automatycznego nestingu będzie miała tutaj również kluczową rolę i nie musi być to wcale wielkoseryjna produkcja.
Spotkałem się już z firmami, które posiadają tylko jedną maszynę, ale profil produkcji jest taki, że arkusze wyjściowe to bardzo drogie materiały, gdzie jak łatwo się domyślić również liczy się optymalne i skuteczne rozłożenie elementów.
Także proponowałbym spojrzeć trochę szerzej na temat, a nie zamykać się tylko do "krytyki" ot tak z definicji.
Tutaj się znów nie zgodzę. Mianowicie nie widzę żadnego problemu, aby poprawnie przygotować postprocesor na daną maszynę. Czy to będzie laser, czy water jet - wyjściowy kod NC będzie przygotowany poprawnie - odpowiednio dla danego rodzaju sterowania.suizz pisze: Pozatym postprocesor nigdy nie bedzie tak dobry jak orginalny w programie dedykowanym od producenta maszyny - szczególnie jeśli chodzi o laser i technologie lasera- technologie cięcia i wpaleń.
To co już wyżej napisałem, w żadnym wypadku optymalnego rozmieszczania elementów nie możemy zamykać tylko i wyłącznie do bardzo dużych firm. Myślę, że przedstawiłem jasne i czytelne argumenty za tym przemawiające.suizz pisze: Max rozmieszcenie na arkuszu to jedno a fizyczne uzyskanie takiej wydajności to zupelnie inna bajka. Tylko mega duze firmy mogły by zainwestowac w taki program bijąc sie o mm. Fajna sprawa ale poco mercedes jak fiatem też sie da wygonie jeździć
Co do Mercedesa - oczywiście, że tak - możemy równie dobrze otworzyć AutoCada, narysować elementy, narysować arkusz i ręcznie poukładać, do tego jakiś prosty i tani program CAM i sukces murowany właściwie za niewielkie pieniądze

[ Dodano: 2010-04-02, 08:07 ]
Chciałbym pokazać ciekawą funkcję, z której możemy korzystać podczas przygotowywania elementów do rozkroju. Mianowicie możemy tworzyć pewne grupy elementów, które chcemy układać na arkuszu.
Często od klientów otrzymujemy plik dxf, gdzie narysowanych jest np. kilka elementów. Możemy wczytać taki rysunek do programu CAGILA, automatycznie przeanalizować kontury, otwory itd. (co pokazałem już wcześniej), w efekcie wczytujemy do okienka nestera przykładowo 2 grupy elementów:

Oczywiście możemy ustalić dowolny kąt oraz dowolną ilość elementów w poszczególnych grupach. Jednocześnie po rozbiciu tych grup, co zaobserwujemy tutaj:

możemy także dowolnie modyfikować parametry pojedynczych elementów (kąt obrotu, ilość elementu itp.).
Następnie standardowo uruchamiamy nestera i rozpoczyna się proces układania elementów:

Cała ta procedura znacznie przyspiesza proces przygotowania elementów do rozkroju.
CAD/CAM CAGILA

-
- Kontakt:
takie funkcje ma większość programów CAD-CAM
więc jak dla mnie żadna nowość tym bardziej ze w Lanteku można to jeszcze bardziej usprawnić ulepszyć
np mogę w jednym elemencie wkleić coś z drugiego elementu połączyć powiększyć itd itd itd ..
kolego andryjan, jak ja bym miał opisywać wszystkie funkcje np mojej wersji Lanteka to nie wiem czy by się administrator zgodził na tak długi wpis
np jak dla mnie ZBĘDNA funkcja lecz nie ukrywam że nie przydatna (komuś tam )
więc jak dla mnie żadna nowość tym bardziej ze w Lanteku można to jeszcze bardziej usprawnić ulepszyć
np mogę w jednym elemencie wkleić coś z drugiego elementu połączyć powiększyć itd itd itd ..

kolego andryjan, jak ja bym miał opisywać wszystkie funkcje np mojej wersji Lanteka to nie wiem czy by się administrator zgodził na tak długi wpis

np jak dla mnie ZBĘDNA funkcja lecz nie ukrywam że nie przydatna (komuś tam )

Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic