Bardzo chętnie przygotuję i taki zestaw arkuszy, na pewno nie ma takiego przełożenia jak podejrzewam, że myślisz, czyli jeśli jeden arkusz trwał 8min to 10 arkuszy 80min.ganzi pisze:andryjan, co prawda miałem się nie wypowiadać, ale zastanawia mnie jedna rzecz, więc pozwól, że o coś jeszcze zapytam. Niekiedy przygotowuję duże zlecenia, zdarza się, że wychodzi tego nawet i kilkaset arkuszy jednej tylko grubości blachy! Czy mógłbyś przygotować nesting w którym będzie nieco więcej detali? Np. 20 razy więcej? Ciekawy jestem jak długo będzie to trwało, jeśli w wersji skróconej nesting na jednym tylko arkuszu trwał ponad 8 minut, a w wersji hardkorowej 28 minut!
Wyniki postaram się umieścić jeszcze dziś najpóźniej wieczorem.
[ Dodano: 2010-03-11, 00:22 ]
Zamieszczam wyniki automatycznego nestingu tego samego przykładu, z tym, że poszczególne ilości elementów pomnożono przez 20, jak zasugerował wcześniej kolega ganzi.
Ilości elementów to odpowiednio: 60szt.; 420szt.; 400szt.; 1360szt.; oraz 1520szt., razem 3760 detali.
Całość udało się rozłożyć optymalnie na 20 arkuszach w ciągu 72min 52sek. Całkowita długość rozkroju wyniosła 59245,1mm, a po ręcznych poprawkach wynik skrócono do wartości 59141,8mm, średnia wydajność na wszystkich arkuszach na poziomie 84,4%.
Jak wiadomo, czas optymalnego rozłożenia w przypadku większej ilości elementów zależy w głównej mierze od mocy obliczeniowej komputera oraz stopnia skomplikowania konturów elementów.
Pierwszy arkusz

Dwudziesty arkusz po ręcznych korektach