Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 77
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 10 mar 2010, 13:47

ganzi pisze:andryjan, co prawda miałem się nie wypowiadać, ale zastanawia mnie jedna rzecz, więc pozwól, że o coś jeszcze zapytam. Niekiedy przygotowuję duże zlecenia, zdarza się, że wychodzi tego nawet i kilkaset arkuszy jednej tylko grubości blachy! Czy mógłbyś przygotować nesting w którym będzie nieco więcej detali? Np. 20 razy więcej? Ciekawy jestem jak długo będzie to trwało, jeśli w wersji skróconej nesting na jednym tylko arkuszu trwał ponad 8 minut, a w wersji hardkorowej 28 minut!
Bardzo chętnie przygotuję i taki zestaw arkuszy, na pewno nie ma takiego przełożenia jak podejrzewam, że myślisz, czyli jeśli jeden arkusz trwał 8min to 10 arkuszy 80min.

Wyniki postaram się umieścić jeszcze dziś najpóźniej wieczorem.

[ Dodano: 2010-03-11, 00:22 ]
Zamieszczam wyniki automatycznego nestingu tego samego przykładu, z tym, że poszczególne ilości elementów pomnożono przez 20, jak zasugerował wcześniej kolega ganzi.

Ilości elementów to odpowiednio: 60szt.; 420szt.; 400szt.; 1360szt.; oraz 1520szt., razem 3760 detali.

Całość udało się rozłożyć optymalnie na 20 arkuszach w ciągu 72min 52sek. Całkowita długość rozkroju wyniosła 59245,1mm, a po ręcznych poprawkach wynik skrócono do wartości 59141,8mm, średnia wydajność na wszystkich arkuszach na poziomie 84,4%.

Jak wiadomo, czas optymalnego rozłożenia w przypadku większej ilości elementów zależy w głównej mierze od mocy obliczeniowej komputera oraz stopnia skomplikowania konturów elementów.

Pierwszy arkusz
Obrazek Obrazek Ostatni dwudziesty arkusz

Dwudziesty arkusz po ręcznych korektach
Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Bri » 11 mar 2010, 06:52

andryjan pisze: Nie wiem skąd wyszedł Ci pasek 500x300?
Po restarcie nestera CAGILA ułożyła ten rozkrój bardzo podobnie tym razem już po 8min 34s,
500x300 to to samo co 1500x100 (pod względem powierzchni = 0,15mkwadrat).
8min34sekundy - haha, obłędnie szybko :)

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 11 mar 2010, 07:34

Bri pisze: 8min34sekundy - haha, obłędnie szybko :)
Widzę, że już Ci się powoli kończą profesjonalne argumenty ;), a jeśli się ich nie ma to w grę wchodzi ironia, ale pozwól, że nie będę z Tobą w ten sposób polemizował.

Jeśli chcesz jeszcze pokazać co potrafi TruTops to spróbuj wykonać powyższy rozkrój z pomnożoną liczbą elementów x20, może TruTops zrobi to lepiej i krócej niż 72min, ba może nawet krócej niż 8min? :)

Dla ścisłości - pracuję na laptopie z procesorem Intel Core 2 Duo T5800 2GHz 2MB cache, na stacjonarnej, mocniejszej jednostce czasy nestingów na pewno uległyby skróceniu.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: numerek » 11 mar 2010, 09:12

no dobra ale ile to cudo kosztuje ?

pop9
Posty w temacie: 2

Post napisał: pop9 » 11 mar 2010, 09:52

Twarde argumenty zaczynają się tam gdzie kończą się numeryczne metody optymalizacji, a należy stworzyć technologię (nie jakąś tam z automatu!!!) ale taką która pozwoli na pełne sterowanie procesem technologicznym.

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 11 mar 2010, 10:33

pop9 pisze:Twarde argumenty zaczynają się tam gdzie kończą się numeryczne metody optymalizacji, a należy stworzyć technologię (nie jakąś tam z automatu!!!) ale taką która pozwoli na pełne sterowanie procesem technologicznym.
Otóż to, w pierwszym kroku chciałem pokazać i porównać działanie automatycznego nestingu w wiodących systemach, myślę, że to należy do podstaw tego typu programów.

Okazało się, że poza programem Lantek, który mniej więcej dorównał wynikowi z CAGILI - w tym pierwszym jednoarkuszowym rozkroju, nie poradził sobie żaden system.

Teraz możemy przejść do przygotowania technologicznego poszczególnych komponentów, (pokażę możliwe funkcje), zaprezentuję inne pomocne moduły, takie jak: zamiana łuków na linie, elips na łuki, splajny na łuki, automatyczną redukcję elementów konturu otrzymanego np. z Corela (skrócenie kodu NC), zamianę bitmapy na kontur i zapisanie jako dxf, itp.

[ Dodano: 2010-03-11, 10:43 ]
numerek pisze:no dobra ale ile to cudo kosztuje ?
Cena jest indywidualna dla danego klienta, zależy od wielu czynników, m.in. od wybranych modułów itp.

Ze swojej strony mogę zapewnić, że cena jest konkurencyjna do wielu tego typu programów, oczywiście zdarzają się niektóre tańsze i droższe.

Jeżeli jesteś zainteresowany - nie ma problemu - możemy się umówić na jakąś formę prezentacji, lub też możemy uruchomić procedurę wysłania wersji demo.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 11 mar 2010, 15:09

andryjan pisze:numerek napisał/a:
no dobra ale ile to cudo kosztuje ?

Cena jest indywidualna dla danego klienta, zależy od wielu czynników, m.in. od wybranych modułów itp.

Ze swojej strony mogę zapewnić, że cena jest konkurencyjna do wielu tego typu programów, oczywiście zdarzają się niektóre tańsze i droższe.

Jeżeli jesteś zainteresowany - nie ma problemu - możemy się umówić na jakąś formę prezentacji, lub też możemy uruchomić procedurę wysłania wersji demo.

kolego reklamujesz produkt na wielu stronach a ceny nie chcesz podac
nie mam ani ochoty ani czasu na przekomarzanie się czy prezentacje
potrzebuję poznać cenę jesli będzie ok to możemy pogadać o demo itd
cena determinuje wszystko !

reklamujesz w sposób jak widac powyżej to podaj cenę i jak znam życie cena utnie wszelkie dywagacje - co lepsze !

pop9
Posty w temacie: 2

Post napisał: pop9 » 11 mar 2010, 15:46

KOLEGO :andryjan
To co napisałeś ma mało wspólnego z procesem technologicznym, gołym okiem widać ze w tej dziedzinie masz skromne doświadczenie, pewnie jest kolejnym "klikaczem", który handluje CAM-em.

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 11 mar 2010, 18:11

pop9 pisze:KOLEGO :andryjan
To co napisałeś ma mało wspólnego z procesem technologicznym, gołym okiem widać ze w tej dziedzinie masz skromne doświadczenie, pewnie jest kolejnym "klikaczem", który handluje CAM-em.
Słuchaj, zanim cokolwiek powiesz o kimkolwiek, wypada wcześniej orientować się z kim ma się do czynienia.

Nie jestem kolejnym "klikaczem", a jakbyś dokładnie czytał moje wypowiedzi to byś się dowiedział, że również pracuję jako programista i operator różnych maszyn tnących, zatem mam doświadczenie również od strony praktycznej.

Także sorry za uszczypliwość, ale myślę, że takie wypowiedzi są co najmniej nie na miejscu.

Zamiast tego może powiedz co miałeś dokładnie na myśli?. Ja postaram się odpowiedzieć co jest dostępne w CAGILI, a co nie.

Tyle w tym temacie.

[ Dodano: 2010-03-11, 18:19 ]
numerek pisze: reklamujesz w sposób jak widac powyżej to podaj cenę i jak znam życie cena utnie wszelkie dywagacje - co lepsze !
Wyślę ogólną ofertę na maila.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 11 mar 2010, 18:24

to ile to kosztuje ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”