Przyspieszenie pracy maszyny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jeszcze pytanko pomocnicze:
W jakiej konfiguracji połączone są uzwojenia silników?
Jeśli są połączone szeregowo i Kolega ustawi prąd na max, to silniki mogą się grzać.
Nie bez znaczenia jest ustawienie podziału kroku (mikrokrok).
Silnik bez problemu powinien osiągnąć 1500obr/min, co daje posuw 6m/min z aktualną śrubą.
Cały problem jednak w tym, że sterownik dostarcza maksymalnie 3A a silnik potrzebuje 5,6A w układzie równoległym, w którym to sporządzane są jego charakterystyki.
Można, w ramach testu, przełączyć jeden z silników w układ równoległy i prąd sterownika na max.
W jakiej konfiguracji połączone są uzwojenia silników?
Jeśli są połączone szeregowo i Kolega ustawi prąd na max, to silniki mogą się grzać.
Nie bez znaczenia jest ustawienie podziału kroku (mikrokrok).
Silnik bez problemu powinien osiągnąć 1500obr/min, co daje posuw 6m/min z aktualną śrubą.
Cały problem jednak w tym, że sterownik dostarcza maksymalnie 3A a silnik potrzebuje 5,6A w układzie równoległym, w którym to sporządzane są jego charakterystyki.
Można, w ramach testu, przełączyć jeden z silników w układ równoległy i prąd sterownika na max.
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
No wlasnie tez mi tutaj jeden kolega podpowiada, ze sie bedzie to grzac - jak na krotka prace to ok ale jakies dluzsze przebiegi to beda gorrrrrace te silniki i wiadomo zywotnosc bedzie jaka bedzie... :/
Moze ja po prostu w ustawieniach "Motor tuning" w MACHu robie cos zle... Jezeli ktos moglby mi powiedziec jakie wartosci optymalnie tam wpisac przy mojej konfiguracji sprzet->elektronika to bylbym wdzieczny!
Moze ja po prostu w ustawieniach "Motor tuning" w MACHu robie cos zle... Jezeli ktos moglby mi powiedziec jakie wartosci optymalnie tam wpisac przy mojej konfiguracji sprzet->elektronika to bylbym wdzieczny!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ja mam taki sam napęd i do tego jeszcze przekładnie 3:1 ale jak mi w Machu wyrwie czasem z kopyta... Kernel speed niby na 100 kHz. W Step2CNC też czasami jakby próbowała szybciej dojechać. Jeszcze za mało kumaty jestem w tym temacie ale to daje znak, że może dużo szybciej. A jaką mogą mieć precyzję i siłę natarcia rozwiązania na serwach i listwach zębatych ? Coś za coś.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Wykorzystam tutaj temat, aby podczepić się z pytaniem.
Mówicie tutaj o przyśpieszaniu na silnikach spowodowanym złą obsługą silnika, a ja się zastanowiłem nad ograniczeniami śruby względem krytycznej liczby obrotów.
Korzystając z jednego poradnika odnośnie śrub napędowych mam że śruba 18/4(nie wiem jaka jest akurat tutaj zastosowana to strzelam) przy długości 1200mm ma krytyczną liczbę obrotów w okolicy 850 obr/min. Przy normalnym zamocowaniu zalecone jest użycie współczynnika besp. 0,8 co daje nam ok. 700obr/min a to przy skoku śruby 4mm daje prędkość maks. 2,8m/min.
Podkreślę że jestem teoretykiem i nie wiem do końca jakie to ma przełożenie na rzeczywistość więc prosiłbym o odniesienie się do tego jakiegoś praktyka.
Pozdrawiam
Mówicie tutaj o przyśpieszaniu na silnikach spowodowanym złą obsługą silnika, a ja się zastanowiłem nad ograniczeniami śruby względem krytycznej liczby obrotów.
Korzystając z jednego poradnika odnośnie śrub napędowych mam że śruba 18/4(nie wiem jaka jest akurat tutaj zastosowana to strzelam) przy długości 1200mm ma krytyczną liczbę obrotów w okolicy 850 obr/min. Przy normalnym zamocowaniu zalecone jest użycie współczynnika besp. 0,8 co daje nam ok. 700obr/min a to przy skoku śruby 4mm daje prędkość maks. 2,8m/min.
Podkreślę że jestem teoretykiem i nie wiem do końca jakie to ma przełożenie na rzeczywistość więc prosiłbym o odniesienie się do tego jakiegoś praktyka.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Tak dokładnie o złą obsługę to tu nie biega.Kolega tylko ma zamiar wycisnąć więcej ze swej maszyny-znaczy szybciej chce... Teorii to nie znam,ale mam silniki 3N,śrubę kulową fi 20 i 10mm/obrót o długości ok800 i 1200mm,stery JOC WS-2H542M i G00 idzie 6,5m/min z duuużym zapasem.
Ile to obrotów -nie chce mi się liczyć.
Ile to obrotów -nie chce mi się liczyć.