Ploter frezujący 5 osi

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: paulg » 19 mar 2010, 22:48

A gdzie jest napisane że ten program (VX CAM) generuje pięcioosiową ścieżkę narzędzia???
A czego się jeszcze kolega czepi ?? I kolejny raz całkowicie bez sensu i niesłusznie ?? - wystarczy przeczytać opis , i wątpliwości czy generuje czy nie się rozwieją.

Dziwi mnie podejście i tyle

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: Leoo » 19 mar 2010, 23:32

Pozwoliłem sobie skopiować zawartość wiersza z tabelki cech głównych modułów VX:
"Frezowanie od 2,5 do 5 osi (3 płynne + 2 indeksowane).
Możliwość rozszerzenia do 5 osi płynnych"
Czy aby na pewno ostatnia możliwość zawiera się w cenie 24999pln netto?

cnc3d
Posty w temacie: 34

Post napisał: cnc3d » 20 mar 2010, 14:28

Właśnie to miałem na myśli.
Przeczytałem wszystkie dostępne na stronie sprzedawcy opisy tego programu i może ktoś z Szanownych Kolegów pokaże mi gdzie jest napisane, że to oprogramowanie generuje pięcioosiową ścieżkę z interpolacją symultaniczna.
Nie ma tam o obróbce 5 osi ani słowa.
Dodatkowo wszędzie zamiast 5 osi używane jest określenie 3+2 osie co sugeruje sterowanie tych dwuch osi tylko jako indeksowanych.

To tak jak z odróżnieniem klimatyzatora od klimatyzera. Na pierwszy rzut oka nawet ciężko dostrzec różnicę w nazwie a klimatyzer to po prostu prymitywny nawilżacz powietrza sprzedawany w supermarkecie za 200 zł. Ciekawe ilu klientów tego sklepu kupiło to urządzenie myśląc, że ochłodzi im to powietrze.

Co do mojego czepiania się, to ja jestem realistą i staram się chłodnym okiem oceniać rzeczywistość. Jak czegoś się czepiam to znaczy że coś jest na rzeczy i czepiać się należy aby użytkownikom pewne sprawy uświadomić. Wielu jest przecież takich, którzy kupili coś myśląc że to będzie spełniać ich oczekiwania, ale z prostej niewiedzy i naiwności zakładali że interesująca nas funkcjonalność jest w cenę wliczone pomimo że nie jest to wyraźnie w specyfikacji produktu napisane.
Dotyczy to zarówno maszyn jak i oprogramowania.

Jak by ten program porządnie generował pięcioosiową ścieżkę narzędzia to by producent to napisał na pierwszej stronie swojej ulotki.
Możliwe jest oczywiście aby to oprogramowanie miało możliwość pracy w pełnych 5 osiach jednak pewnie trzeba słono dopłacić do tej opcji.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 114
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 mar 2010, 06:45

no ja rozumiem ze są kretyni na świecie, ale ze tak blisko ?
weź ty sie człowieku puknij w czoło, takie głupie gadanie jakby ludzie nie potrafili postprocesorów pisać
to ze maszyny Kimli są och i ach to zapewne kultura pracy jest na niskim poziomie, nie chciałbym takiego szefa wysmiewającego wszystko i wszystkich
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 21 mar 2010, 09:15

bartuss1 pisze:no ja rozumiem ze są kretyni na świecie, ale ze tak blisko ?
weź ty sie człowieku puknij w czoło, takie głupie gadanie jakby ludzie nie potrafili postprocesorów pisać
to ze maszyny Kimli są och i ach to zapewne kultura pracy jest na niskim poziomie, nie chciałbym takiego szefa wysmiewającego wszystko i wszystkich
Jest prosty sposob na zamkniecie geby wszystkim - pokazac jak maszyna
slicznie pracuje. A nie jak majta osiami...

J.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 114
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 mar 2010, 10:46

nie mam materiału do testowania a na sucho to co tam pokazywac, chodzi ładnie pod postprocesorem fanuc 5axis, tylko przygotowanie ładnego pliku trwa wieki, zrobie pliczek po konturze, wszak głównie tym klient bedzie operowal, skomplikowane powierzchnie po tworzacych to guzik widac po kilku godzinach i duzych rozmiarach detalu, moge powiedziec tylko ze maszynka spełniła oczekiwania
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 21 mar 2010, 10:48

nie mam materiału do testowania a na sucho to co tam pokazywac, chodzi ładnie pod postprocesorem fanuc 5axis, tylko przygotowanie ładnego pliku trwa wieki, zrobie pliczek po konturze
Oczywiscie - jesli maszyna ma sluzyc do wycinania po konturze to o taka prace chodzi.
wszak głównie tym klient bedzie operowal, skomplikowane powierzchnie po tworzacych to guzik widac po kilku godzinach i duzych rozmiarach detalu, moge powiedziec tylko ze maszynka spełniła oczekiwania
Jeden film wart wiecej niz tysiac slow ;-)

J.

piwkot
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: piwkot » 21 mar 2010, 13:25

a nie masz zwykłego klocka? powiercić trochę, rowek wyfrezować?

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 21 mar 2010, 18:07

ehh w drodze do Bartka na oględziny maszyny miało miejsce wydarzenie i siła wyższa nie pozwoliła zobaczyć maszyny ( swoją drogą gratulacje , wiesz o czym pisze :mrgreen: ) bo chyba mało kto wie ....
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skoczek » 21 mar 2010, 18:15

Czyżby najbliższe 2 lata miały się zapowiadać jako nieprzespane? :D
Bartuś będzie bawił? :D
Jeżeli tak to gratulacje :)
Pozdrawiam, skoczek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”