projekt frezarki o polu pracy 3000x2000x400mm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
źle ułożyłem pytanie
prowadnice wytrzymają, chodzi o wózek 
zacharius - w swojej konstrukcji zastosowałeś wałki na wszystkich osiach, ja w swojej przewidziałem wózki liniowe Hiwin (20CC). Czy zastosowanie wałka zamiast prowadnicy szynowej jest dopuszczalne przy wadze bramy w moim projekcie ?
przerobie projekt na zębatki i wrzucę do kontroli

zacharius - w swojej konstrukcji zastosowałeś wałki na wszystkich osiach, ja w swojej przewidziałem wózki liniowe Hiwin (20CC). Czy zastosowanie wałka zamiast prowadnicy szynowej jest dopuszczalne przy wadze bramy w moim projekcie ?
przerobie projekt na zębatki i wrzucę do kontroli

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
oj chyba tak, na początku napisane ze "prowadnice liniowe" a ze dużo konstruktorów używa właśnie wałki wiec pojawił się wniosek ze to wałki.
ale i przy nich przy takiej wadze bramy może nie wytrzymać łożysko jak będzie bokiem.
a tak apropo bramy nie sprawdziła by się tu konstrukcja spawana z profili? chyba jest sens rozważyć tę opcję

ale i przy nich przy takiej wadze bramy może nie wytrzymać łożysko jak będzie bokiem.
a tak apropo bramy nie sprawdziła by się tu konstrukcja spawana z profili? chyba jest sens rozważyć tę opcję
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Wózki mają taką samą lub zbliżoną obciążalność w każdą stronę - tak więc to nie stanowi problemy , montowanie prowadnic w ten sposób mnoży kłopoty przy skręcaniu - prościej od góry lub dołuzacharius pisze:ale i przy nich przy takiej wadze bramy może nie wytrzymać łożysko jak będzie bokiem.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein