Czy ten zasilacz będzie dobry?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Tylko...pamiętaj, że jak kupujesz trafo to jak dasz mostek i kondensatory to napięcie zwiększa się o jakies 1,41 (pierwiastek z 2) czyli dla trafa 30V będzie napięcie (30*1,41) 42,3V a więc za dużo - sterowniki nie wytrzymają. Optymalnie daje się transformatory toroidalne 24V o odpowiedniej mocy. Trafa nie kupuj przez neta, powinieneś spokojnie znaleźć u siebie w mieście, bo ciężkie dosyć jest-szkoda $$$ na wysyłke.
Co do płytki, to zasilacz jest tak prosty, że nie musi jej być, ale dobrze jak jest. Przecież wystarczy kawałek laminatu... przystawić liniał na środku i przyrysować kilka razy czymś ostrym (dłutem) czy nawet wkrętem. I już masz płytkę, wiercisz dziurki pod kondensatory, złącza. Problem możesz mieć z umiejscowieniem mostka prostowniczego, ale jak już bedziesz wszystko miał, pomyślisz chwilkę i wszystko da się zrobić. Robiłem tak kilka płytek - w szczególności zasilacze do wzmacniaczy (konstrukcja identyczna) to się nie bawiłem w trawienie, tylko właśnie rozrysowałem sobie ołówkiem na laminacie a potem wkrętem w tych miejscach "zdarłem" miedz i już. Dobrze jest płytkę pocynować, a w miejscu gdzie są nóżki kondensatorów, mostka do złączy, dać jakies kable miedziane i zalać cyną- bo jednak sam laminat jest cienki a prady przez niego płynące dosyć duże.
Co do płytki, to zasilacz jest tak prosty, że nie musi jej być, ale dobrze jak jest. Przecież wystarczy kawałek laminatu... przystawić liniał na środku i przyrysować kilka razy czymś ostrym (dłutem) czy nawet wkrętem. I już masz płytkę, wiercisz dziurki pod kondensatory, złącza. Problem możesz mieć z umiejscowieniem mostka prostowniczego, ale jak już bedziesz wszystko miał, pomyślisz chwilkę i wszystko da się zrobić. Robiłem tak kilka płytek - w szczególności zasilacze do wzmacniaczy (konstrukcja identyczna) to się nie bawiłem w trawienie, tylko właśnie rozrysowałem sobie ołówkiem na laminacie a potem wkrętem w tych miejscach "zdarłem" miedz i już. Dobrze jest płytkę pocynować, a w miejscu gdzie są nóżki kondensatorów, mostka do złączy, dać jakies kable miedziane i zalać cyną- bo jednak sam laminat jest cienki a prady przez niego płynące dosyć duże.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
No to x1.41 to po wyprostowaniu. I to trzeba brać pod uwagę (jak wyżej pisałem dla trafa 30V różnica jest 12V)
upadły_mnich, chodzi Ci o tzw. Przysiadanie napięcia pod obciążeniem?? To jest tak (tak samo jak w audio
, przy dobrym basie
) że zasilacz powinien być sztywny - tzn. trafo powinno mieć duży zapas mocy i jak największą pojemnośc filtrującą. A ile przysiada - wystarczy woltomierz podłączyć i obciążyc zasilacz - czyli załączyć, np. 3 silniki na raz.
Jezeli trafo ma zapas mocy (tak myślę 50-100W chociaz róźnie to jest) i jest odpowiednio duża pojemnośc filtrująca (no bez przesady, gdzieś tu na forum widziałem wzory do obliczenia jaka pojemnośc jest potrzebna) to napięcie niepowinno przysiadać, albo o jakąś małą wartość.
upadły_mnich, chodzi Ci o tzw. Przysiadanie napięcia pod obciążeniem?? To jest tak (tak samo jak w audio

Jezeli trafo ma zapas mocy (tak myślę 50-100W chociaz róźnie to jest) i jest odpowiednio duża pojemnośc filtrująca (no bez przesady, gdzieś tu na forum widziałem wzory do obliczenia jaka pojemnośc jest potrzebna) to napięcie niepowinno przysiadać, albo o jakąś małą wartość.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
-
-
-
Ja nie wiem dlaczego tak piszą ,czy dają takie małe napięcia (może zależne od sterownika do jakiego były podłączone tak np. wprzypadku silników z demontażu z ksera ,drukarek itp.),ale z doświadczenia mojego i innch wynika że jak sie da około 10 razy większe napięcie to silnikowi się nic złego nie dzieje wręcz przeciwnie nabiera mocy bo jak przy zwiększaniu prędkości obrotowych wałka silnika i przy jednoczesnym zwiększaniu napięcia silnik nie gubi kroków to musi mieć większą moc z tego wychodzi npnominalne napięcie 3.5v x 1.4A[faza] =4.9W zwiększone do 30v x 1.4A[faza]=42W
przykładowo moja maszynka (testowa chodziła z 2 godziny ciągiem) silniki 3.5v napięcie dane 12v i zero grzania się temperatura otoczenia przy większym napięciu lekko letnie,
a silniki ponoć wytrzymują dużo większe temperatury .
przykładowo moja maszynka (testowa chodziła z 2 godziny ciągiem) silniki 3.5v napięcie dane 12v i zero grzania się temperatura otoczenia przy większym napięciu lekko letnie,
a silniki ponoć wytrzymują dużo większe temperatury .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
no spoko napiecie możesz dac duże ... oczywiście nie przekraczające tego co sterownik może wytrzymać ..
mi na trafo 12V -200VA chodzi narazie nieźle a na większe narzie mnie niestac do testów i nauki starcza w zupełniści .. wyższe napięcie poprawia znacznie dynamikie silników ... i niemartw sie tym co pisze na silniku ...... a czy wszystko jest ok możesz rękom sprawdzić .. jak by cie silnik pażył w nią to wtedy sie kłopoty mogą zacząc ale tak to niema problemów mi na12V są zimne a na silniku pisze ze na 2,4V
ilolscja na drucie nawojowym powina wytrzymać nawet 100stopni wiec bez obaw (ale tych 100 stopni to bym nie ryzykował heheheh
)
mi na trafo 12V -200VA chodzi narazie nieźle a na większe narzie mnie niestac do testów i nauki starcza w zupełniści .. wyższe napięcie poprawia znacznie dynamikie silników ... i niemartw sie tym co pisze na silniku ...... a czy wszystko jest ok możesz rękom sprawdzić .. jak by cie silnik pażył w nią to wtedy sie kłopoty mogą zacząc ale tak to niema problemów mi na12V są zimne a na silniku pisze ze na 2,4V

ilolscja na drucie nawojowym powina wytrzymać nawet 100stopni wiec bez obaw (ale tych 100 stopni to bym nie ryzykował heheheh

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos