tokarka tsa 16
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Witam
Zrobiłem za radą kolegów. Odkręciłem śrubkę od spodu i wałek wyszedł. Do tej pory byłem pewien, że to tulejki są ustalone a wałek obraca się w nich. Jednak podtoczenia na wałku potwierdzają , że jest to zamierzone przez projektanta tokarki. Trochę inaczej wygląda to na rysunkach. Teraz będę musiał rozwiercić nieco otwór w korpusie i wykonać nowe tulejki, wcisnąć je na wałek i następnie przetoczyć je w kłach (są nakiełki) na wymiar otworu. A może warto zrobić jeszcze w każdej rowek podłużny 1 mm ?
Zrobiłem za radą kolegów. Odkręciłem śrubkę od spodu i wałek wyszedł. Do tej pory byłem pewien, że to tulejki są ustalone a wałek obraca się w nich. Jednak podtoczenia na wałku potwierdzają , że jest to zamierzone przez projektanta tokarki. Trochę inaczej wygląda to na rysunkach. Teraz będę musiał rozwiercić nieco otwór w korpusie i wykonać nowe tulejki, wcisnąć je na wałek i następnie przetoczyć je w kłach (są nakiełki) na wymiar otworu. A może warto zrobić jeszcze w każdej rowek podłużny 1 mm ?
- Załączniki
-
- IMG_3923_1.JPG (108.77 KiB) Przejrzano 2177 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 18
tulejki na tym wałku te z brązu są dorobione przez ciebie???
mam pytanko do wszystkich fachowców-jak wycentrować uchwyt tokarski???jak go ustawić by nie było bicia???poprzedni właściciel kupił uchwyt 4 szczękowy 100mm i tak go zostawiłem-są nowe łożyska na wrzecionie i zlikwidowane luzy.wkręciłem w uchwyt nowe wiertło i dojechałem do niego nożem i w pewnym miejscu ociera i wnioskuje z tego że jest bicie.tylko jak się go pozbyć?na lekko popuszczonym uchwycie ustawie że jest ideał a po dokręceniu śruby która go trzyma wszystko się knoci-może ktoś z was koledzy wie jak to zrobić-proszę o pomoc[/b]
[ Dodano: 2010-01-29, 20:11 ]
i jeszcze jedno-jak wygląda śruba która powinna być w miejscu oznaczonym żółtym kołem???
[ Dodano: 2010-01-29, 20:12 ]
i jeszcze jedno-jak wygląda śruba która powinna być w miejscu oznaczonym żółtym kołem???
mam pytanko do wszystkich fachowców-jak wycentrować uchwyt tokarski???jak go ustawić by nie było bicia???poprzedni właściciel kupił uchwyt 4 szczękowy 100mm i tak go zostawiłem-są nowe łożyska na wrzecionie i zlikwidowane luzy.wkręciłem w uchwyt nowe wiertło i dojechałem do niego nożem i w pewnym miejscu ociera i wnioskuje z tego że jest bicie.tylko jak się go pozbyć?na lekko popuszczonym uchwycie ustawie że jest ideał a po dokręceniu śruby która go trzyma wszystko się knoci-może ktoś z was koledzy wie jak to zrobić-proszę o pomoc[/b]
[ Dodano: 2010-01-29, 20:11 ]
[ Dodano: 2010-01-29, 20:12 ]

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Witam
Tulejki na zdjęciu są oryginalne albo wymienione przez poprzedniego właściciela. Tokarka jest poznańska. Ale zarówno one jak i ich gniazdo jest wyrobione.
Śrubka M4, część z gwintem ma 21 mm, dalej pierścień 6,7x 2mm i łepek 4mm pod śrubokręt.
Co do centrowania uchwytu, to sporo było niedawno na forum a dotyczyło TUE 35
Tulejki na zdjęciu są oryginalne albo wymienione przez poprzedniego właściciela. Tokarka jest poznańska. Ale zarówno one jak i ich gniazdo jest wyrobione.
Śrubka M4, część z gwintem ma 21 mm, dalej pierścień 6,7x 2mm i łepek 4mm pod śrubokręt.
Co do centrowania uchwytu, to sporo było niedawno na forum a dotyczyło TUE 35
- Załączniki
-
- IMG_3946.JPG (55.06 KiB) Przejrzano 2145 razy
-
Oryginalny gwint to M4, widocznie masz przegwintowany otwór. Śrubą reguluje się luz posuwu poprzecznego przez przesuwanie klina. Po jej wykręceniu (?) sanki posuwu będą luźne. Co to ma wspólnego z centrowaniem uchwytu? O jakim uchwycie piszesz ?majkel200 pisze:a jak wygląda ta śruba w tym żółtym kole???czy po wycentrowaniu uchwytu wykręca się tą śrubę???ja mam w uchwycie gwint M5 pod taka śrubkę
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 18
witam-chce wycentrować uchwyt na wrzecionie i nie wiem do końca jak to zrobić krok po kroku-mam tokarkę tsa 16 i uchwyt 100mm 4 szczękowy-jak go ustawić?wiem tylko tyle że w uchwycie jest miejsce na śrubę M5 na zabieraku a we wrzecionie jest wyfrezowany rowek coś podobnego jak pod klin.jak ustawie uchwyt na sucho bez dokręcania jest ok a jak dociągnę ma delikatne bicie-jak to zlikwidować-jak ustawić?
-
majkel200 pisze: na lekko popuszczonym uchwycie ustawie że jest ideał a po dokręceniu śruby która go trzyma wszystko się knoci[/b]
Uchwyt 100 jest dokręcany 3 śrubami (czasem 4). To jak jedna śruba go trzyma? Może chodzi o nakrętkę M48x1,5 dociągająca zabierak? W takim przypadku należy m.in. sprawdzić, czy kołek ustalający nie jest za długi. Kołek ustalający tarczy zabieraka wchodzi we wpust na wrzecionie. Czy uchwyt do tarczy mocują 4 śruby M5 ?
Niezbyt precyzyjnie kolega pisze. I polecam duże litery na początku zdania.
Koledzy już podali gdzie na forum należy szukać opisów centrowania uchwytu.
Pozdrawiam
Andrzej