Ploter-Frezujący 2000x1000x140 z ruchomą bramą.
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Ploter-Frezujący 2000x1000x140 z ruchomą bramą.
Rozpocząłem projekt plotera frezującego o polu pracy 2200x1125x140.
Konstrukcja oparta na profilach stalowych spawanych, 160x80mm belka X- 180x100.
Napędy- śruba kulowa walcowana fi 16mm skok 5mm z nakrętką bezluzową dla osi Z,
śruba kulowa walcowana fi 16mm skok 10mm z nakrętką bezluzową dla osi X i
śruba kulowa walcowana fi 25mm skok 10mm z nakrętką bezluzową dla osi Y.
Prowadnice liniowe prostokątne.
Materiały powoli kupuje.
Konstrukcja oparta na profilach stalowych spawanych, 160x80mm belka X- 180x100.
Napędy- śruba kulowa walcowana fi 16mm skok 5mm z nakrętką bezluzową dla osi Z,
śruba kulowa walcowana fi 16mm skok 10mm z nakrętką bezluzową dla osi X i
śruba kulowa walcowana fi 25mm skok 10mm z nakrętką bezluzową dla osi Y.
Prowadnice liniowe prostokątne.
Materiały powoli kupuje.
Tagi:
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
Jak kolega janusz liczy długości osi. Bo mi tak teoretycznie wychodzi że śruba osi X będzie miała długość 1300mm a śruba osi Y będzie miała długość 2500mm.
Tak jak pisałem dopiero rozpoczęte jest projektowanie do rozpoczęcia budowy trochę czasu upłynie.
Oczywiście np. oś Z będzie dokładnie taka sama jak w ploterze 400x250x140 który rozpocząłem robić gdzie też zastosowałem prowadnice liniowe prostokątne.
Rozwiązanie belki osi X również takie samo.
Tak jak pisałem dopiero rozpoczęte jest projektowanie do rozpoczęcia budowy trochę czasu upłynie.
Oczywiście np. oś Z będzie dokładnie taka sama jak w ploterze 400x250x140 który rozpocząłem robić gdzie też zastosowałem prowadnice liniowe prostokątne.
Rozwiązanie belki osi X również takie samo.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
Na razie uwzględnione mam dwie koncepcje z jedna śrubą i z dwiema śrubami jakie rozwiązanie uwzględnię jeszcze nie wiem.
Jak wykonanie jest mało dokładne to druga śruba jest potrzebna do naciągania jednej strony bramy aby mniej więcej łapać kąt pomiędzy osiami X i Y (można się domyśleć kto tak całą konstrukcje nastawia i przekasza powodując naprężenia w konstrukcji) silnik jest jeden na środku i przenoszenie napędu na śruby jest za pomocą dwóch pasków. Jak wykonanie jest ok wystarczy jedna.
Jak wykonanie jest mało dokładne to druga śruba jest potrzebna do naciągania jednej strony bramy aby mniej więcej łapać kąt pomiędzy osiami X i Y (można się domyśleć kto tak całą konstrukcje nastawia i przekasza powodując naprężenia w konstrukcji) silnik jest jeden na środku i przenoszenie napędu na śruby jest za pomocą dwóch pasków. Jak wykonanie jest ok wystarczy jedna.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
w mojej konstrukcji z jedna sruba przekoszen nie ma natomiast jest inny problem. przy pociagnieciu reka za wolny koniec nastepuje jego przemieszczenie o jakies 1-2 mm. os X jest zbudowana z dwoch ksztaltownikow 100x100x6 mm ze stali o zwiekszonej wytrzymalosci oraz po 3 wozki HSR25 z kazdej strony.
w przyszlosci bede chcial zmienic konstrukcje na spawana i dam srube posrodku z ruchomym silnikiem na osi X. jedyna wada to taka ze trzeba troche wiecej miejsca.
w przyszlosci bede chcial zmienic konstrukcje na spawana i dam srube posrodku z ruchomym silnikiem na osi X. jedyna wada to taka ze trzeba troche wiecej miejsca.
- Załączniki
-
- 1.gif (29.1 KiB) Przejrzano 5264 razy
Czy teoria zgadza sie z praktyka? W teorii tak, w praktyce nie.