Frezarka...od projektu do realizacji....
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Male uzupelnienie.
Do naswietlania -halogen 1000w z odleglosci 0.5m okolo 30 sekund.Susze w ciemnym pomieszczeniu dobe , jak sie nie spiesze.W przeciwnym wypadku 50stopni jak wyzej.
Na kliszy z naswietlarki latwiej robic , ma lepszy kontrast.Jako ze do najblizszej naswietlarki mam 50 kilometrow uzywam wydruku z drukarki laserowej na kalce technicznej.Jest mniejszy kontrast , trzeba dokladnie dobrac czas naswietlania , ale wychodzi.Mozna robic plytki dwustronne.Dwa wydruki przyklejam do kontownika z laminatu , ustawiajac tak zeby pokryly sie otwory.W srodek wkladam plytke z dwuch stron pokryta Pozitywem.Unieruchamiam tasma i naswietlam , najpeirw z jednej .Pozniej z drugiej strony.Trzeba to najpierw przecwiczyc na kawalkch laminatu, ale przy odrobinie wprawy wychodzi.Nawet do nowoczesnych ukladow z malym rozstawem wyprowadzen.
Do naswietlania -halogen 1000w z odleglosci 0.5m okolo 30 sekund.Susze w ciemnym pomieszczeniu dobe , jak sie nie spiesze.W przeciwnym wypadku 50stopni jak wyzej.
Na kliszy z naswietlarki latwiej robic , ma lepszy kontrast.Jako ze do najblizszej naswietlarki mam 50 kilometrow uzywam wydruku z drukarki laserowej na kalce technicznej.Jest mniejszy kontrast , trzeba dokladnie dobrac czas naswietlania , ale wychodzi.Mozna robic plytki dwustronne.Dwa wydruki przyklejam do kontownika z laminatu , ustawiajac tak zeby pokryly sie otwory.W srodek wkladam plytke z dwuch stron pokryta Pozitywem.Unieruchamiam tasma i naswietlam , najpeirw z jednej .Pozniej z drugiej strony.Trzeba to najpierw przecwiczyc na kawalkch laminatu, ale przy odrobinie wprawy wychodzi.Nawet do nowoczesnych ukladow z malym rozstawem wyprowadzen.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 39
zastanawiam sie nad zrobieniem naswietlarki 2 stronnej
czy wydruk z drukarki atramentowej na folii bedzie sie nadawac tu nie ma problemu z zaczernieniem powierzchni zreszta na laserowce u kumpla tez
jaka cena preparatu positiv i jak onjnest wydajny
spotkalem sie tez z plytkami z naniesionym juz preparatem wiecie cos na ten temat?
czy wydruk z drukarki atramentowej na folii bedzie sie nadawac tu nie ma problemu z zaczernieniem powierzchni zreszta na laserowce u kumpla tez
jaka cena preparatu positiv i jak onjnest wydajny
spotkalem sie tez z plytkami z naniesionym juz preparatem wiecie cos na ten temat?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Aby na drukarce uzyskać lepsze zaczernienie folii należy przepuścić wydruk przez drukarkę dwa lub trzy razy (oczywiście ten sam). Mając nadzieję że nie będzie za dużego błędu w przesunieciu
. Jeśli drukarka jest w miarę nowa i nie rozwichrowana to przy zachowaniu starań o rowne ulozenie kartki w tym samym miejscu i dokładnym dosunieciu prowadnic podających kartki jest duża szansa na powodzenie.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
to jakś alchemiajanusz pisze:ABY UZYSKA IDEALNE ZACZERNIENIE Z DRUKARKI LASEROWEJ NALEŻY WYDRUK UMIEŚCIC W PUDEŁKU W KTÓRYM PRZYKRYWKE POSMARUJEMY ROZPÓSZCZALNIKEM NITRO OPARY ROZPUSZCZALNIKA WCHODZA W REAKCJE Z TONEREM POWODÓJĄC IDEALNE ZACZERNIENIE CZAS TRZEBA DOBIERAC DOŚWIADCZALNIE

większe zaczernienie powoduje większa ilość toneru - tak myślałem do tej pory

co to znacz... NITRO podwyższa poziom czerni czarnego tonera ?
czy ta metoda aplikuje się jedynie do tworzenia negatywu do fotolitografi?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Kontakt:
janusz pisze:POPROSTU OPARY NITRO REAGUJĄ ZE SKŁADNIKAMI TONERA TRZEBA WYKONA PRÓBĘ
sprawdzę

ale czy ta metoda nie podarsza ostrości obrazu?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 39
ja wykonalem tak pare plytke prasowalem zelazkiem papier z ksero co wogole odpada zreszta wg mnie zadej z papierow sie nie nadaje
najlepiej jest drukowac z pliku na laserowce na folii potem prasowac na powiedzmy 2 i jeszcz troche najepsze sa stare zelazka bez rozncyh bajerow
zostawiamy plytke do ostudzenia nastepnie pznokciem naciskamy kant foli a ta ladnie odcheodzi czasami toner sie odklei od plytki wiec zamalowujemy to mazakiem w miejscu ubytku
niestety ta metoda wg mnie nie nadaje sie wogole do smd tylko pozostaje nam metoda fotochemiczna
najlepiej jest drukowac z pliku na laserowce na folii potem prasowac na powiedzmy 2 i jeszcz troche najepsze sa stare zelazka bez rozncyh bajerow
zostawiamy plytke do ostudzenia nastepnie pznokciem naciskamy kant foli a ta ladnie odcheodzi czasami toner sie odklei od plytki wiec zamalowujemy to mazakiem w miejscu ubytku
niestety ta metoda wg mnie nie nadaje sie wogole do smd tylko pozostaje nam metoda fotochemiczna
-
- Kontakt:
ja do niedawna nie byłem zadowolony z termotransferów za pomocą papieró... jeśli efekt końcowy był akceptowalny - to czasu konieczny na usunięcia resztek papieru... był dla mnie za długichomikaaa pisze:ja wykonalem tak pare plytke prasowalem zelazkiem papier z ksero co wogole odpada zreszta wg mnie zadej z papierow sie nie nadaje

ale ostatnio z allegro zamówiłem papier - który ponoć miał się do tego znakomicie nadawać... i wyobraźcie sobie - GOŚĆ z ALLEGRO nie kłamał

efekt termotransferu jest dobry... prawie bezbłędny
ale co dla mnie najważniejsze - czas usunięcia resztek papierowych z laminatu był krótki.. zupełnie akceptowalny... a operacja łatwa !!!
w najbliższym czasie pewnie będę tą metodę doskonalił...
ja na folii termotransferowej też kiedyś próbowałem - efekt znacząco gorszy niż przy papierze... częste odpryski przy odklejaniuchomikaaa pisze:najlepiej jest drukowac z pliku na laserowce na folii potem prasowac na powiedzmy 2 i jeszcz troche najepsze sa stare zelazka bez rozncyh bajerow

kluczowym czynnikiem obniżającym ostrośc obrazu przeniesionego na PCB - to temperatura prasowania (130-145) i manualna umiejętność prasowania

robiłem ostatnio pomiary temperatury żelazka miernikiem (kupiłem sobie wreszcie)
i wnioski są takie - regulacja bimetaliczna która jest zastosowana w żelazku... daje ok 20C niedokładności....
tj. jeśli bimetal rozłącza grzałkę przy temp. 130C - to i tak temperatura wzrośnie aż do ok. 150C od momentu wyłączenia pradu

temperatura powyżej 160C zapewnia "rozmazywanie" obrazu - nadtapianie toneru

więc należy tak ustawić żelazko - aby temperatura 160C nie była osiągana...
ilustracje do tematu

i zbliżenie trudnego kawałka: