Witam,
Ma ktoś doświadczenie przy projektowaniu form na tworzywa gumowe? Muszę zrobić formę na detal o wymiarach 5x10 długość uzależniona od długości, z tego co już udało mi się dowiedzieć, należy założyć skurcz 1-1,6% (zwykła guma) a jak z materiałem i powierzchnią? Można gdzieś znaleźć jakieś artykuły na ten temat.. lub może ktoś podzieli się swoją wiedzą..
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam,
Mariusz.
Forma na detal gumowy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
projektowałem matryce na uszczelki i inne detale gumowe. Gdzieś na forum trochę opisałem.
Jak masz pytania (i zaufasz mojej pamięci
- kilka lat minęło) to próbuj mnie łapać na GG lub PW
są polerowane ale nie musza być stalowe - to zalezy od ilosci sztuk. Dla jednostkowych ilości spokojnie wystarczy duralowa a i latwiej taka wykonać.zdzicho pisze:Widziałem takie formy są stalowe i polerowane.
Jak masz pytania (i zaufasz mojej pamięci

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kolego Mewa ten skurcz to coś za mało popytaj sprzedawcy jaki dany materiał ma skurcz ewentualnie małe pruby. A jak policzyć formę załużmy że skurcz wynosi 1.6% np:forma 10x20x50 to wymiary formy
10x1.016=10.16
20x1.016=20.32
30x1.016=30.48
po wybraniu trzeba zrobić rowek dookoła wybrania na odprowadzenie naddatku materiału i obcięciu
10x1.016=10.16
20x1.016=20.32
30x1.016=30.48
po wybraniu trzeba zrobić rowek dookoła wybrania na odprowadzenie naddatku materiału i obcięciu

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Forma na detal gumowy
Poproś o pomoc Naszego kolegę z forum- dimdraw.Mewa pisze:Witam,
Ma ktoś doświadczenie przy projektowaniu form na tworzywa gumowe? Muszę zrobić formę na detal o wymiarach 5x10 długość uzależniona od długości, z tego co już udało mi się dowiedzieć, należy założyć skurcz 1-1,6% (zwykła guma) a jak z materiałem i powierzchnią? Można gdzieś znaleźć jakieś artykuły na ten temat.. lub może ktoś podzieli się swoją wiedzą..
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam,
Mariusz.
Z tego co wiem , jest fachowcem w tym temacie

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki