Witam serdecznie od jakiegoś czasu buszuje po tym forum ponieważ w ciągu kilku dni zacznę pracować no nowych programach dla mnie. Miedzy innymi na NX CAM. Wcześniej miałem do czynienia z Solidworks'em i EdgeCam'em. Obecnie przesiadam się na rihno i nx'a. Sądziłem że nie będzie większych problemów, pomyślałem ,,przecież wszystkie te programy podobne są do siebie'' (zmyliło mnie to że przesiadając się z solidedga na solidworksa nie poczułem różnicy) Teraz siadłem do rihno i jestem troszkę zszokowany różnicami między poprzednikiem. Czy miedzy EdgeCam'em a NX CAM też jest duża różnica, pytam bo NX jeszcze na oczy nie widziałem, więc prawdopodobnie dopiero w pracy się z nim zapoznam.
P.S. A może zna ktoś linki do jakieś próbnych wersji NX żebym się chociaż zdążył z nim troszeczkę zapoznać.
Nowy NX'sie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Jełsi idziesz do pracy "nieprędko" to pod koniec października będzie ksiązka do NX CAM wydana przez HELION razem z 90-dniową wersją.
http://helion.pl/ksiazki/nxcamp.htm
podejrzyj też na: www.cadblog.pl/archiwum/CADblogpl_nr_4(5)2009_HQ.pdf
to rozdział w którym jest wiele na temat róznic
jeśli pracowałeś już w innym CAM to Ci to nie zginie i raczej bez problemów przeskoczysz "wyżej"
żeby się nie rozpisywac dla mnie najwazniejsza róznica po przesiadce to że deklaruję cały model 3D do obróbki jako "cześć roboczą", a później mogę wybierać dowolne powierzchnie (lica, ścianki... jak zwał tak zwał) i frez obrabia tylko te wskazane z automatycznym pozycjonowaniem stycznej ściezki:
więc nie trzeba zakresów!
czyli operację widzą cały czas niewskazane powierzchnie modelu, aby ich nie uszkodzić.
pzdr
KA
Jełsi idziesz do pracy "nieprędko" to pod koniec października będzie ksiązka do NX CAM wydana przez HELION razem z 90-dniową wersją.
http://helion.pl/ksiazki/nxcamp.htm
podejrzyj też na: www.cadblog.pl/archiwum/CADblogpl_nr_4(5)2009_HQ.pdf
to rozdział w którym jest wiele na temat róznic

jeśli pracowałeś już w innym CAM to Ci to nie zginie i raczej bez problemów przeskoczysz "wyżej"
żeby się nie rozpisywac dla mnie najwazniejsza róznica po przesiadce to że deklaruję cały model 3D do obróbki jako "cześć roboczą", a później mogę wybierać dowolne powierzchnie (lica, ścianki... jak zwał tak zwał) i frez obrabia tylko te wskazane z automatycznym pozycjonowaniem stycznej ściezki:

czyli operację widzą cały czas niewskazane powierzchnie modelu, aby ich nie uszkodzić.
pzdr
KA
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Dziękuje. Właśnie zabieram się za czytanie podanego artykułu:] A do pracy idę od pierwszego ale na pewno zakupie podana książkę tym bardziej że do tej pory chyba się nie spotkałem z żadnym tytułem w polskiej wersji o tej tematyce.
[ Dodano: 2009-09-30, 10:24 ]
Przeczytałem. Jeśli cała książka jest tak jasno przedstawiona jak ten rozdział zamieszczony w tym artykule to na pewno muszę ja mieć.
[ Dodano: 2009-09-30, 10:24 ]
Przeczytałem. Jeśli cała książka jest tak jasno przedstawiona jak ten rozdział zamieszczony w tym artykule to na pewno muszę ja mieć.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Widok, frez zagłębia się w materiał z pełną prędkością, gdy się zapomniało zaznaczyć powierzchni - bezcennynxcam pisze:dla mnie najwazniejsza róznica po przesiadce to że deklaruję cały model 3D do obróbki jako "cześć roboczą", a później mogę wybierać dowolne powierzchnie (lica, ścianki... jak zwał tak zwał) i frez obrabia tylko te wskazane z automatycznym pozycjonowaniem stycznej ściezki:

PS
Kiedy pojawi się książka: NX CAM?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam. Chciałem jakieś zdjęcia zamieścić ale polityka firmy jest taka ze niewolno nic przynosić ani wynosić na nośnikach z firmy wiec wole nie ryzykować co by się nie narazić szefostwo. A tak przy okazji mam takie małe pytanko czy zadeklarowanie jakiegoś materiału zmienia coś przy wytyczaniu ścieżki bo od pewnego czasu się nad tym zastanawiam. czy np. jak obrabiam MDF a zadeklaruje aluminium to czy to coś zmieni bo tak patrzałem oglądałem i różnicy nie zauważyłem bo com bym nie obrabiał i tak mam zadeklarowane aluminium. A właściwie mam jeszcze jedno pytanko, może troszkę laickie, co to jest ,,F-obróbki'' , bo jak to zaznaczę klikając prawym guzikiem na jaką operacje to ta znika mi z listy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Deklaracja materiału nie zmiania nic w samym kształcie ściezki - do tej pory sie nie spotkałem z tym w CAM...
Jesli zdeklarujesz gatunek materiału i gatunek płytki wówczas system podpowie ci parametry obrobki. Dobrym sposobem jest tez przypisanie parametrow do okreslonego narzedzia - zobacz plik posuwy.pdf - wtedy nie musisz ciagle ich wpisywac
Poxniej mozesz kopiowac juz zrobione operacje do innego pliku razem z narzedziem i parametrami obrobki - zobacz AVi w kopiowanie.rar.
Jesli zdeklarujesz gatunek materiału i gatunek płytki wówczas system podpowie ci parametry obrobki. Dobrym sposobem jest tez przypisanie parametrow do okreslonego narzedzia - zobacz plik posuwy.pdf - wtedy nie musisz ciagle ich wpisywac
Poxniej mozesz kopiowac juz zrobione operacje do innego pliku razem z narzedziem i parametrami obrobki - zobacz AVi w kopiowanie.rar.
- Załączniki
-
- Posuwy.pdf
- Deklaracja posuwu i obrotów
- (143.34 KiB) Pobrany 501 razy
-
- kopiowanie.rar
- plik AVi
- (683.66 KiB) Pobrany 407 razy