Ploter frezujący z brama ruchomą

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 paź 2009, 09:23

no cóż, nikomu nie bronilem konkurowac z projektami w 2005 roku na allegro :P
miało byc tanie i proste, więc w czym problem ? apetyt urósł w miare jedzenia i zamiast drewna zapragnęło się drapać stal, w 2005 roku miałem opory prze podporami walków bo odcinek 150mm kosztował 50 zl, gmaro pokazywał jak wierci wałki, próbowaliśmy sposobów przez wstepne zeszlifowanie twardej powloki a nastepnie wiercenie, potem bylo wiertło do betonu - jedno na jeden otwór, dzisiaj kupujemy wałki owiercone z podporami bez łaski

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 12 paź 2009, 10:16

bartuss1 pisze:no cóż, nikomu nie bronilem konkurowac z projektami w 2005 roku na allegro :P
miało byc tanie i proste, więc w czym problem ? apetyt urósł w miare jedzenia i zamiast drewna zapragnęło się drapać stal, w 2005 roku .
Ano nikt nie zarzuca, że projekt jest jaki jest ( w zasadzie nie napisałem kto jest autorem tego projektu ) dlatego nie wiem dlaczego wychodzisz przed szereg ??? Ale napisałem też ,że ratujemy sytuację i modyfikujemy (żeby projekt był lepszy ) mając wiedzę ,doświadczenie nie wspomnę o tych wypowiedziach wyżej pisanych które pokazuje jakie znaczenie ma 1 śruba a 2 śruby.Dobra rada kolego bartuss może trzeba przejść do kolejnego poziomu i stworzyć projekt z 2 śrubami . Po prostu nie chcę żeby ten temat stał się antyreklamą dla Twej osoby , twoich projektów .To jest Twoje spojrzenie jak powinna wyglądać tania,prosta maszyna.Sam nosiłem się z zamiarem sprzedaży projektów ale nie przełamałem bariery aby wykonać dobry ,tani projekt a przede wszystkim czytelny i taki który trafiał by w szeroki krąg ludzi czasem nie mających nic wspólnego na co dzień z mechaniką - Tobie się to udało .
bartuss1 pisze:gmaro pokazywał jak wierci wałki, próbowaliśmy sposobów przez wstepne zeszlifowanie twardej powloki a nastepnie wiercenie, potem bylo wiertło do betonu - jedno na jeden otwór, dzisiaj kupujemy wałki owiercone z podporami bez łaski
Takie małe sprostowanie , zaszlifowana powierzchnia wałka nie wymagała już użycia wiertła do betonu bo i po co ? skoro zwykłym hssem wierciło się bez najmniejszego problemu .Idąc dalej mając wiertło do betonu ale takie ciut droższe można było ominąć proces zaszlifowania wałka a samym wiertłem do betonu sporo otworów można było zrobić.Cóż czasy się zmieniły, zainteresowanie wzrosło sprzedających przybyło teraz na hasło cnc np: wyskakuje kilkadziesiąt stron na allegro :wink:
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 10:41 przez gmaro, łącznie zmieniany 2 razy.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 paź 2009, 10:38

a jaka tam znowu antyreklama, ten projekt ma chyba z 5 lat i jest konstrukcją z założenia prostą do prostej roboty przy minimalnych obciązeniach - modelarstwo i takie tam, a ze czasy sie zmieniły
(tak na marginesie - kiedys webserwer przyslał mi wałek z kilkoma wiertłami w srodku hiehie)
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 12 paź 2009, 10:46

bartuss1 pisze:a jaka tam znowu antyreklama, ten projekt ma chyba z 5 lat i jest konstrukcją z założenia prostą do prostej roboty przy minimalnych obciązeniach - modelarstwo i takie tam, a ze czasy sie zmieniły
(tak na marginesie - kiedys webserwer przyslał mi wałek z kilkoma wiertłami w srodku hiehie)
Dlatego chętnych i poszukujących wiedzy , gotowca w postaci projektu w tamtych czasach nie brakowało .Oczywiście teraz wiele spraw za pośrednictwem tego forum stało się jasne , czytelniejsze a na dodatek jest się na czym wzorować . Być może moja konstrukcja nie będzie przykładem wzorowej , idealnej ale na pewno co mogłem i mogę zrobić w tym momencie decydując się na takie a nie inne rozwiązanie sprosta wymogom stawianej tej maszynie.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 12 paź 2009, 10:57

bartuss1 pisze:wałek z kilkoma wiertłami w srodku
to chyba jedynie - elekrodrążarka...
Dałeś radę je usunąć?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 12 paź 2009, 11:04

markcomp77 pisze:to chyba jedynie - elekrodrążarka...
Dałeś radę je usunąć?
Można próbować wykruszyć choć nie jest to łatwe :wink:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 12 paź 2009, 11:20

gmaro pisze:Można próbować wykruszyć choć nie jest to łatwe
a jest jakaś gwarantowana metoda usunięcia "złamasa" - poza elektrodrążeniem?

bo mi się kiedyś udało złamać gwintownik w alu (ręcznie gwintowałem - wiem, ze to błąd w sztuce)
a potem musiałem to wydłubać "prawie paznokciami"... długo to twało :(

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 12 paź 2009, 11:28

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 12 paź 2009, 11:30

no już wgogliłem wcześniej
jak widac nie ma złotego środka :(
czyli zrobienie elektrodrążarki - wgłębnej.. najprostrzej - może mieć sens

a wałki prowadnic, też można by "wiercić"...

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pltmaxnc » 12 paź 2009, 11:55

Widzę że dyskusja stracila nieco na blasku , więc dla otuchy przyklad plotera budowanego w stanach z komponentów firmy ISEL.
Ploter z centralną śrubą , jest produkowany w sześciu wielkościach (max. pole robocze to 1040x1250x175 mm), napędy - śruby kulowe na silnikach krokowych lub serwach.
Załączniki
IMG_1153.jpg
IMG_1153.jpg (26.37 KiB) Przejrzano 1009 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”