Ploter frezujący z brama ruchomą

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Leoo » 11 paź 2009, 13:23

bartuss1 pisze:skoro znam dokładnośc w zakresie 0,2 - 0,25 mm
To jest wartość skrajnie optymistyczna.
Powiem tak: dokładność trasowania ręcznego wynosi około 0,1mm, mając stalowy liniał, dwa ściski stolarskie i ręczną frezarkę pionową mogę wykonać detale dokładniej niż na maszynie sterowanej komputerem!!! Czy o to chodzi w budowaniu maszyn CNC??? Przecież do napędu stosowane są nawet śruby kulowe i prowadnice szynowe a wszystko precyzyjne i bardzo drogie.
Najzwyklejszy ploter pisakowy, w którym "opory skrawania" praktycznie nie występują posiada bramę napędzaną obustronnie!!! Nawet wypalarki mają zwykle bramę napędzaną dwoma listwami zębatymi. Czy takie drobiazgi nie trafiają do wyobraźni? Piszą Koledzy: a może sztywności wystarczy, jak nie wystarczy to napiszemy, że frezarka do styropianu albo o dokładności 1mm?!?! W ramach poprawy sztywności dołożymy 0,5T stali na bramę i 1T w podstawę, silnik przynajmniej 50Nm a szyny i wózki bramy będziemy wymieniać co roku. Z niby tańszego i prostrzego rozwiązania wyszło droższe, niedokładne i zawodne. Dla mnie to profanacja idei CNC, to jak zakładać hełm na lewą stronę. A wszystko dla tego, że ktoś, kiedyś popełnił taki wynalazek, zamieścił fotki na węgierskim forum albo cnczone.
Ruchoma brama może być napędzana jedną śruba, pod warunkiem rozmieszczenia wózków w kwadracie oraz zapewnienia jej sztywności podobnej do sztywności stołu. Jak widać w takiej konfiguracji efektywny obszar pracy bardzo się skraca.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 11 paź 2009, 13:54

Ten wątek będzie kolego Leoo służył przez cały czas istnienia tego forum , oczywiście padają tutaj słowa , stwierdzenia które negatywnie pokazują ploter z jedną śrubą . Nie mniej jednak konstrukcję będę kontynuował.Mogę tylko powiedzieć że w poprzednich konstrukcjach stosowaliśmy podwójne śruby z w/w powodów i nie ma co się dziwić .. Ten jest pierwszy z czystej ciekawości co wyjdzie i czego należy się spodziewać to już wiem(y) a co napiszemy w najbliższych wypowiedziach to czas pokaże.

Ciekawi mnie jeszcze jedno czy osoby , które szykują się do zbudowania swojej pierwszej maszyny z jedną śrubą wezmą i zweryfikują projekt , czy osoby które są w trakcie budowy zmienią to rozwiązanie ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 11 paź 2009, 16:01

Leoo pisze:Powiem tak: dokładność trasowania ręcznego wynosi około 0,1mm, mając stalowy liniał, dwa ściski stolarskie i ręczną frezarkę pionową mogę wykonać detale dokładniej niż na maszynie sterowanej komputerem!!!
w kuźni raciborskiej jest taka firemka która korzystając z 50 konwencjonalnych frezarek, tokarek i strugarek buduje maszyny za miliony dolarów - takie bramowki z polem pracy 50x10x30m, jak na zlośc te konwencjonałki są firmy cicinati
z drugiej strony nie wazne czym dysponujesz tylko jak sie tym poslugujesz, poza tym sa jeszcze kooperanci którzy co nieco wykonają jesli sam nie jestes w stanie, zerknij sobie gdziekolwiek gdzie oferują wolne moce przerobowe - jest tego multum,
nie mozna twierdzic ze tak nie moze byc i basta
tak na marginesie moja frezarka jest sterowana kompiuterem :p
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: upadły_mnich » 11 paź 2009, 16:08

Leoo pisze:Powiem tak: dokładność trasowania ręcznego wynosi około 0,1mm, mając stalowy liniał, dwa ściski stolarskie i ręczną frezarkę pionową mogę wykonać detale dokładniej niż na maszynie sterowanej komputerem!!!
No pewnie, że tak. Dla przykladu 2 otwory pod kołki przy pomocy 2 ścisków wykonywane "w zespole" bedą o niebo dokladniejsze niz wykonane na CNC kazdy detal z osobna - warunkiem jest prostopadlosc tych otworów. Oczywiscie z uwagą, że rozstaw np 100,02mm (dokladnie taki sam) w obu detalach jest do przyjecia. Tylko podałem przyklad gdzie mozna lepiej jak na cnc cos wykonac - nic wiecej nie sugeruje.
Z reszta uwagi kolegi JAK NAJBARDZIEJ SIĘ ZGADZAM
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 11 paź 2009, 16:13

tak na marginesie moja frezarka jest sterowana kompiuterem :p
Ale czy to od razu powód do dumy ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 11 paź 2009, 17:54

nie do dumy, tylko fakt ze nie frezuje siekierą :P
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 11 paź 2009, 19:00

kompiutery sa bardzo wygodne bo...mozna na nich wszystko zgonic.
Kto się pomylił? Panie...kompiuter źle wyliczył skladki na ZUS. Trza go odłaczyc od sieci.

kameleon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kameleon » 11 paź 2009, 19:18

gmaro pisze:Ciekawi mnie jeszcze jedno czy osoby , które szykują się do zbudowania swojej pierwszej maszyny z jedną śrubą wezmą i zweryfikują projekt , czy osoby które są w trakcie budowy zmienią to rozwiązanie ?

jeśli nie zrobią tego w trakcie budowy ,to na pewno zrobią to jeżeli materiał który będą frezować zepsują a będzie on dorszy od drugiej śruby i całej reszty :smile: małe maszynki o bramie do 500mm może sobie poradzą przy odpowiedniej konstrukcji np. czołgu :mrgreen:
przy bramie 1000mm prowadnicach szynowych kręcąc śrubą z jednej strony druga zablokowana spokojnie można naciągnąć ok 1mm sam sprawdzałem wnioski nasuwają.. się same. A tu koledzy o setkach :mrgreen:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 11 paź 2009, 20:33

tak naprawde to wszystko to jest ..dziwne
gmaro pisze:czy osoby , które szykują się do zbudowania swojej pierwszej maszyny z jedną śrubą wezmą i zweryfikują projekt , czy osoby które są w trakcie budowy zmienią to rozwiązanie ?
Ja dziwie sie własciwie od lat na tym forum np. jak to jest, że przy osi Y (jak u kol. Gmaro) jedna śruba wzbudza tyle kontrowersji i to bez uwag jak to bedzie rozwiazane? Bo kol. Gmaro nawet nie miał okazji tego przedstawic.
A w osi X ZALECA sie innym kolegom max rozstawienie wałków, czesto bez podparcia, z jedną srubą i to rozwiazanie nikomu nie przeszkadza i jest "poprawne" na forum.
Jakaś wybiórczośc osi? Wybiórczość wymiarów? I powstaja konstrukcje z polem 500x500 a rozstaw wałkow niepodpartych w osi OX 700mm

d.b.c
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4

Post napisał: d.b.c » 11 paź 2009, 20:43

tak sie podepne :)
Sam zbudowałem frezarke do obróbki drewna i tylko drewna sosnowego oczywiście tak jak w temacie z jedną srubą , szerokosc bramy ok 60cm, brama również z drewna i Z, reszta metal, sruby trapezowe w każdej osi i jedna nakrętka, wałki niepodparte 20 WSZYSTKIE!, dokładnośc odpowiednia dla niektórych pewnie za mała. Maszynka przepracowała
grubo ponad 100 godzin, cały czas obrabia deski sosnowe ma sie świetnie i nic bym nie zmienił no może kolor. Nie wiem po co tyle dyskusji nie na temat dla mnie to oczywiste że przeznaczenie maszynki decyduje o 1 czy 2 śrubach i autor powinien sam zdecydowac. pozdr.
Am sori za zasmiecanie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”