-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Na drugiej stronie Marcomp wspomnial o frezarce Push PBF 550 kolomnie w markecie od dwoch lat stoi caly regal tych frezarek sam sie nawet skusilem i kupilem jedna wyfrezowalem chyba z 5 otworoow drewnie i nagle zaczely sie sypac kondensatry z wywietrznika. Teraz ja rozbieram zeby sprawdzic co sie tam uszkodzilo. Skubana wyglada dosc solidnie 32 tys obrotoow bez regulacji dam znac co z tego wyszlo.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Do większości zastosowań obroty rzędu 20.000 obrotów na minutę w zupełności wystarczają.
Obejrzyjcie takie wrzeciono: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80760901
Takie wrzeciono jest dość precyzyjnie wykonane. Na pewno dużo bardziej, niż wrzeciona typu Kress czy Metabo. Te z założenia mają bicia przynajmniej rzędu 0.1 mm. Do wrzeciona przekładnią pasową dołączamy silnik i "gra gitara". Co ważne, takie wrzeciona są względnie tanie.
Jeśli komuś 20.000 obr/min nie wystarcza niech dobrze poszuka. Widziałem takie wrzeciono nawet na 40.000 obr/min. Kiedyś były na Allegro. Wydaje mi się także, że FŁT Kraśnik ma z ich produkcją coś wspólnego. No i przykład zastosowania:
Obejrzyjcie takie wrzeciono: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80760901
Takie wrzeciono jest dość precyzyjnie wykonane. Na pewno dużo bardziej, niż wrzeciona typu Kress czy Metabo. Te z założenia mają bicia przynajmniej rzędu 0.1 mm. Do wrzeciona przekładnią pasową dołączamy silnik i "gra gitara". Co ważne, takie wrzeciona są względnie tanie.
Jeśli komuś 20.000 obr/min nie wystarcza niech dobrze poszuka. Widziałem takie wrzeciono nawet na 40.000 obr/min. Kiedyś były na Allegro. Wydaje mi się także, że FŁT Kraśnik ma z ich produkcją coś wspólnego. No i przykład zastosowania:
- Załączniki
-
- wrzeciono.jpg (26.69 KiB) Przejrzano 2915 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Wrzeciona z Kraśnika http://www.flt.krasnik.pl/pl/index_.php ... &meni_2=29
Zaczynają się od śr 40 mm i dł 160 mm , prędkości do 40000 /min
Jedyny problem to uchwyty które trzeba dorobić .
Napęd za pomocą paska to powszechne rozwiązanie w grawerkach a w amatorskim wykonaniu
tani i bardzo prosty sposób na precyzyjne wrzeciono.
Zaczynają się od śr 40 mm i dł 160 mm , prędkości do 40000 /min
Jedyny problem to uchwyty które trzeba dorobić .
Napęd za pomocą paska to powszechne rozwiązanie w grawerkach a w amatorskim wykonaniu
tani i bardzo prosty sposób na precyzyjne wrzeciono.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Najlepiej zrobić zbiurkę chętnych, na takie wrzecionka, może ktoś narysuje rysunek techniczny taki specjalny do zastosowań cnc
mozna zamówić w warsztacie mechanicznym bedzie sporo taniej
Ja jedno wrzecionko zrobiłem z nowej szlifierki pneumatycznej kupionej na targu za 100zł
zacisk chyba 4,8mm
Trzeba tylko wytoczyć turbinkę i dorobić kółko pasowe
mozna zamówić w warsztacie mechanicznym bedzie sporo taniej
Ja jedno wrzecionko zrobiłem z nowej szlifierki pneumatycznej kupionej na targu za 100zł
zacisk chyba 4,8mm
Trzeba tylko wytoczyć turbinkę i dorobić kółko pasowe