Ja bym ci proponował zrobić mniejsze elementy szkoda czasu bo wydaję się to raczej nie do ustawienia w tych warunkach by były idealnie wykonane otwory. Lub zrób tak , wykonaj 2 elementy z otworami osobno a potem je przykręcisz do płyty która stworzy podobny efekt .grg12 pisze:Cóż - albo zrobię od nowa (po uwzględnieniu nachylenie) albo przeprojektuję na mniejsze kawałki (powyższe chyba wyjaśnia dlaczego robię tak małą maszynkę )
maleństwo z aluminium
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Dzień dobry wszystkim
No i przerobiłem na mniejsze kawałki. Jeszcze nie jest gotowe ale chyba nie sknociłem - wózek chodzi lekko, bez wyczuwalnych luzów.

Prace - jak widać - postępują baaaardzo wolno, ale w międzyczasie budowałem sobie "pomoc naukową" - użyłem jej zresztą do zrobienia otworów mocujących wałki.

No i przerobiłem na mniejsze kawałki. Jeszcze nie jest gotowe ale chyba nie sknociłem - wózek chodzi lekko, bez wyczuwalnych luzów.

Prace - jak widać - postępują baaaardzo wolno, ale w międzyczasie budowałem sobie "pomoc naukową" - użyłem jej zresztą do zrobienia otworów mocujących wałki.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Napatrzeć się nie można na to maleństwo , pomysł godny do naśladowaniagrg12 pisze:No i przerobiłem na mniejsze kawałki. Jeszcze nie jest gotowe ale chyba nie sknociłem - wózek chodzi lekko, bez wyczuwalnych luzów.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
kolejny krok
Dzień dobry
Zastanawiałem się jak zrealizować napęd osi X (najbardziej oczywisty pomysł z silnikiem krokowym "wiszącym" na końcy stołu niezbyt mi się podobał) i wyszło mi że najlepszym rozwiązaniem będzie napędzana nakrętka - silnik krokowy będzie pod płytą podstawy, napęd będzie przenoszony przez pasek zębaty przechodzący przez otwór w podstawie. Nakrętka ma możliwość kasowania luzu - służące do tego śruby będą się znajdować przy samym brzegu płyty podstawy co powinno umożliwić kasowanie luzu bez koniczności demontażu (lub wynajmowania ginekologa
)

Pozdrawiam
Grzesiek
Zastanawiałem się jak zrealizować napęd osi X (najbardziej oczywisty pomysł z silnikiem krokowym "wiszącym" na końcy stołu niezbyt mi się podobał) i wyszło mi że najlepszym rozwiązaniem będzie napędzana nakrętka - silnik krokowy będzie pod płytą podstawy, napęd będzie przenoszony przez pasek zębaty przechodzący przez otwór w podstawie. Nakrętka ma możliwość kasowania luzu - służące do tego śruby będą się znajdować przy samym brzegu płyty podstawy co powinno umożliwić kasowanie luzu bez koniczności demontażu (lub wynajmowania ginekologa

Pozdrawiam
Grzesiek