Geometria wykreślna

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

mdg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mdg » 12 maja 2009, 08:01

dzejkopa pisze:Czyż nie prawda?
Prawda.
O ile dobrze pamiętam, to na rzucie głównym trójkąt powinien mieć oznaczenia ABC, a na rzutniach pozostałych odpowiednio A'B'C' i A"B"C", ale mogę się mylić, bo jestem po starej szkole geometrii wykreślnej.

Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

Tagi:

HAJASZEK
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: HAJASZEK » 12 maja 2009, 20:33

Ten drugi rysunek to juz z pewnościa nie jest własciwy.Moze podaj definicje zadania?

Awatar użytkownika

MarekM1
Posty w temacie: 3

Post napisał: MarekM1 » 12 maja 2009, 21:35

Teraz to już chyba będzie wszystko jasne:

Tak to wygląda w przestrzeni:
Obrazek

A tak na kartce papieru (rozcinamy przestrzenną składankę płaszczyzn wzdłuż osi X i rozkładamy na płasko - więc kwadrat leżący na dole po prawej = od godziny 3 do 6 - jest "wirtualny" i służy jedynie do przeniesienia odległości łukami kreślonymi ze środka układy współrzędnych):
Obrazek

Zatem Twój drugi rysunek - jest jak najbardziej poprawny (z dokładnością do rozjechanych punktów C' i C")

Koledzy piszący o tym, że trójkąt powinien dawać odcinki na 2 rzutniach - popełniają dość klasyczny błąd wynikający z podświadomego zastosowania zasad rysunku technicznego maszynowego, w którym tak ustawia się przedmiot by miał boki prostopadłe/równoległe do rzutni. Ten typ rysunku, to jest rysunek techniczny - jest "podzbiorem" geometrii wykreślnej, która nie tylko dopuszcza dowolne umiejscowienie przedmiotu w przestrzeni ale wręcz traktuje umieszczenie prostopadłe/równoległe jako zagadnienie dość trywialne, nie warte większych rozważań.

Jak widać z powyższych rysunków - trzeci zestaw punktów czyli A"', B"', C"' - jest wykreślany z dwóch poprzednich - zatem do dokładnego określenia kształtu przedniotu i jego położenia w przestrzeni - wymagane są tylko 2 rzuty na 2 płaszczyzny prostopadłe względem wspólnej osi. I Praktycznie cała geometria wykreślna "odbywa się" na kartce papieru z narysowaną jedną kreską = osią. To całkowicie wystarcza.
Marek
"Diabeł jest mądry nie dlatego, że jest diabłem, tylko dlatego, że jest stary"

Autor tematu
dzejkopa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: dzejkopa » 13 maja 2009, 07:18

Witam, dziękuję MarekM1 za wyczerpującą odpowiedź a także pozostałym uczestnikom za udział w temacie. Pozdrawiam

kubuuss

Post napisał: kubuuss » 14 maja 2009, 08:05

dzejkopa pisze:Witam. Zapomniałem dodać ze ten trójkąt powinien być pod pewnym kątem do rzutni, dlatego wydaje mi się ze na każdej powinien być trójkat. Czyż nie prawda?

W geometri wykreślnej nie daje się zadań gdzie figura jest równoległa lub prostopadła do jakiejs płaszczyzny bo byłaby to prościzna.
Jakie miałeś dane wyjściowe w tym zadaniu. Jeśli miałeś podany tylko jeden trójkąt to nie narysujesz trzech rzutów. Jeśli miałeś dane dwa trójkąty to zadanie jest dobre.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”