Ma Pan problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że 3,3 jest nieprawidłowy. Poza tym jakiś czas temu wrzuciłem do jednego z postów na forum pliczek z gwintami. Tematów o gwintach na forum jest kilka i w sumie wyczerpuju temat ich wykonania za pomocą gwintowników. Jednakże autor tego tematu jest leniem i wolał założyć kolejny. Chciałem ukrócić ten proceder w zarodku. Ale jak widać użytkownicy forum wolą je wciąż zaśmiecać.Draco pisze:powiedz mi pan dlaczego wymiar 3.3 jest wymiarem nieprawidlowym?
Gwintowanie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
heh od kiedy jeden gwint robi sie w minute? nawet najwieksze na tokarce robilem szybciej nie mowiac juz o malych robionych gwintownikiem gdzie sam proces trwa najwyzej kilka sekund... sam jestes bufon!
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Gwintowanie
Są oczywiście tabele ale jest taki sposób ale tylko do można go stosować do gwintów metrycznych np jak masz gwint m4x0.5 to odejmujesz 4-0.5=3.5 i takie wiertło masz zastosować do m10x1.5 to 10-1.5=8.5 i takie wiertlo stosujesz m10x1 wiertlo 9.0 itd. jedynie do materiałów trudno obrabialnych takich jak chromonikiel zwiększa się nieznacznie średnicę wiertła dla zwiększenia wytrzymałości gwintownika. Do otworów nieprzelowtowych stosujemy tylko gwintowniki skrętne a do przelotowych albo skrętne albo proste. Pozdrawiammocart4 pisze:Jaki mam wywiercić otwor pod śrubkę fi 4? 0.5 czy 1 mm mniejszy?
Czy mialby ktoś /czy w ogóle istnieją/ tabele z podanymi wymiarami otworów pod gwintowanie?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
albo wypalamy na elektrodrazarce albo przewiercamy gwintownik twardszym wiertlem z widii...silvvester pisze:A jak panowie sobie radzicie gdy gwintownik pęknie i połowa gwintownika zostaje w materiale , to pytanie amatora dłubacza który jest na etapie nauki
Ja wytrawiam gwintownik i gwintuje materiał większą średnicą , czas mam - to nie komercha i klient nad głową nie stoi
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Gwintowanie
mocart4 pisze:Jaki mam wywiercić otwor pod śrubkę fi 4? 0.5 czy 1 mm mniejszy?
Czy mialby ktoś /czy w ogóle istnieją/ tabele z podanymi wymiarami otworów pod gwintowanie?
Tabele są na przykład na ...... suwmiarce:

Marek
"Diabeł jest mądry nie dlatego, że jest diabłem, tylko dlatego, że jest stary"
"Diabeł jest mądry nie dlatego, że jest diabłem, tylko dlatego, że jest stary"